Felix en Floor ontdekken waterstof

Kinderverhaal deel 8

 • 19/03/2019 4:33pm
 • 1
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Hoe breng je de energietransitie tot leven voor kinderen? Via spannende en grappige verhalen. Speciaal voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs brengen we een serie kinderverhalen uit, die elk een onderwerp behandelen.

‘Eh, Felix ... is dat wel slim?’ Floor kijkt wantrouwend naar haar broer. In vaders werkplaats houdt Felix een vlammetje bij een spuitbus deodorant. ‘Ja joh, er kan toch niks gebeuren’, grinnikt hij stoer. Maar hij is nauwelijks uitgepraat of een steekvlam zet de gordijnen in de fik. Poes Kaatje rent als een haas de werkplaats uit. Verschrikt kijkt de tweeling elkaar aan. ‘Blussen!’, gilt Felix en hij kijkt in het rond. Zijn oog valt op een blauwe tank in de hoek van de werkplaats. ‘WATERSTOF’ staat er in grote letters op. ‘Kijk, dat moeten we hebben.’

#0

Dan zwaait de deur van de werkplaats open. Vader kijkt heel even met grote ogen naar het vuur. Daarna grijpt hij vliegensvlug een brandblusser van onder de werkbank, en blust het vuur met een laag wit schuim. Woedend kijkt hij de kinderen aan. Oei, zó kijkt hij bijna nooit, denkt Floor. ‘Spelen met vuur is hartstikke gevaarlijk’, zegt vader boos. ‘Maar het proberen te blussen met wáterstof? Dat is nog tien keer zo erg!’ Schuldbewust kijkt Felix naar de grond. ‘Sorry’, mompelt hij. ‘Ik dacht dat het een soort water was.’

Vader gaat zitten. ‘Waterstof is géén water’, legt hij de tweeling uit. ‘Het ontstaat als je alle zuurstof uit normaal water haalt. Dan krijg je een soort gas. Sommige mensen noemen het de energie van de toekomst. Ik doe er zelf proefjes mee. Je kunt een auto op waterstof laten rijden, maar ook het huis ermee verwarmen. Of ermee koken. Waterstof is veel schoner dan aardgas, want als je het goed maakt, zorgt het niet voor vieze uitstoot . Maar ... het kan net als aardgas ontploffen als je niet goed uitkijkt.’

Verschrikt kijkt de tweeling vader aan. Ze zijn aan een ramp ontsnapt. Ineens lichten de ogen van Felix op. ‘Hé, weet je nog van die skelterwedstrijd volgende week?’, vraagt hij. ‘Jeroen uit mijn klas heeft al drie keer gewonnen. Ik wil hem nu echt een keer verslaan. Kan dat misschien met die waterstof?’ Vader lacht. ‘Dat gaan we samen proberen!’, roept hij.

Die week zijn vader en Felix na schooltijd druk bezig in de werkplaats. Ze doen er heel geheimzinnig over. Mama en Floor kijken elkaar vaak hoofdschuddend aan. Als de dag van de wedstrijd is aangebroken, blijkt de skelter van Felix er heel anders uit te zien dan eerst. Met een motortje achterop en een fles waterstof ernaast. Felix en vader geven elkaar een high five en vertrekken breed lachend naar de wedstrijd.

#0

Een uur later gaat de deurbel. Kletsnat en stinkend naar modder staat Felix in de deuropening. ‘Wat is er gebeurd?’, roept moeder. Felix kijkt sip. ‘We gingen zó hard! Maar na de finish kon ik niet genoeg remmen en ben ik zo de sloot in gereden.’ Floor probeert haar lachen in te houden. Mama geeft haar een stiekeme knipoog en slaat haar armen om Felix heen. ‘Ga maar snel onder de douche’, zegt ze.

Waterstof kun je net als zonne-energie moeilijk opslaan

Waterstof kan heel belangrijk worden in de overgang naar het gebruiken van schone – groene – energie. Tenminste, dat zeggen de deskundigen. Ze denken dat vooral omdat waterstof – in tegenstelling tot zonne-energie – eenvoudig en goedkoop is op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld in de leidingen die we nu nog gebruiken voor gas. Zo kun je woningen en gebouwen ook in de nachten, op windstille dagen of in de winter van voldoende duurzame energie voorzien. 

Oordeel: Fabel

Gerelateerd
floorfelix 7

Felix en Floor in het huis van de toekomst

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • miel 20 maanden geleden

  Gravatar for miel

  waterstof in plaats van aardgas? Dat kan toch pas voor een hele regio tegelijk? Ik voel veel voor elektrische verwarming. Simpel per huis. Die had ik toen er nog geen gas was in ons dorp en het voldeed goed. En: stroom wordt steeds goedkoper. Maar Feenstra zal dit wel niks vinden of een draai maken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare miel 20 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Op dit moment weten wij dat door enkele aanpassingen, waterstof getransporteerd kan worden door het aardgasnet. Alles rondom de energietransitie en waterstof is nog volop in ontwikkeling. Wij houden de ontwikkelingen, zoals u ook scherp in de gaten.

   De elektrische cv-ketel heeft zijn voor en nadelen. Feenstra ziet het één-op-één vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een elektrische cv-ketel niet als een serieuze oplossing voor de energietransitie. Met name omdat de verbruikskosten daarbij te hoog worden, maar ook vanwege de ingrijpende gevolgen voor de elektrische aansluiting van de woning.

   Houd onze platform goed in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Zo bent u altijd op de hoogte.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.