Voldoende frisse lucht in huis door logisch na te denken

Ventileren in de zomer: hoe houdt u het hoofd koel?

Al is het voorjaar nog zo koud en nat, vroeg of laat krijgen we te maken met warme zomerdagen. Hoe houdt u dan de warmte buiten? En hoe zorgt u ervoor dat er voldoende frisse lucht in huis is? Mijn advies: blijf logisch nadenken. 

Als de temperatuur oploopt tot 25 graden of hoger, is het zaak om de lucht in huis zo lang mogelijk koel te houden. Dat betekent: overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houden. Eventueel kunt u ook de ventilatieroosters sluiten, maar doe dat niet als er iemand in huis is. Heeft u een warmteterugwin-installatie, dan mag u die níét uitschakelen.  

Tip: wacht met ventileren tot de zon onder is
Wanneer de zon is ondergegaan, zal het buiten meestal een beetje afkoelen. Dát is het moment om te gaan ventileren. Dus: ramen, deuren én ventilatieroosters open. Zet als het even kan ramen en deuren tegen elkaar open. Er ontstaat dan een ‘natuurlijke trek’. Denk daarbij wél aan ongewenste indringers: zowel inbrekers als muggen zijn in de zomermaanden extra actief.

Bonustip voor de warmteterugwin-installatie
De wtw-installatie (die we soms ook wel balansventilatie noemen) gebruikt de koelere luchtstroom die naar buiten gaat om de temperatuur van de binnenkomende lucht te verlagen. Heeft uw wtw-installatie een bypass, dan is het verstandig om die in de zomermaanden in te schakelen. De zomer-bypass zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht niet wordt opgewarmd. Of het nu zomer is of winter, de wtw-installatie schakelt u in ieder geval níét uit. Zo voorkomt u vochtproblemen.

Ventileert u voldoende? Doe de ventilatiecheck!

Jan Liefting

Meer van Jan Liefting

— Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Jan Liefting

Wat vindt u van dit artikel?


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.