Vermogen cv-ketel

Het vermogen van de cv-ketel zorgt voor de verwarming

Bij het kiezen van een cv-ketel moet u kijken naar de CW-waarde voor de hoeveelheid warm water dat de cv-ketel kan leveren. Daarnaast moet u kijken naar het vermogen van de ketel, uitgedrukt in kilowatt (kW), welke aangeeft hoeveel capaciteit er is voor de verwarming van uw woning. De cv-ketels die Feenstra verkoopt hebben tussen de 18 en 50 kW vermogen.

Bij het kiezen van het juiste vermogen van uw cv-ketel moet u kijken naar: 

 1. Het bouwjaar van het huis
 2. Het type woning
 3. De grootte van het pand
Vermogen cv-ketel

#1 Bouwjaar woning

Een oudere woning is over het algemeen slecht geïsoleerd, tenzij er tijdens een verbouwing isolatiewerkzaamheden zijn verricht. Een nieuwbouwwoning met dak-, vloer en spouwmuurisolatie en HR+ beglazing wat ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft, kan voldoen met een  cv-ketel met minder vermogen.

#2 Type huis

Een verwarmingsketel in een appartement of rijtjeshuis hoeft een minder groot vermogen te hebben dan een hoekwoning of vrijstaand huis. Dit omdat een appartement van meerdere kanten wordt omringd door andere appartementen, wat zorgt voor extra isolatie en warmte.

#3 Grootte woning

Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt. In de ketelshop staat per ketel aangegeven hoeveel m3 woning de ketel kan verwarmen. Feenstra helpt u graag met een nauwkeurige berekening en geeft vrijblijvend advies voor een voldoende hoeveelheid vermogen.

Beste cv kiezen voor verwarming

Hieronder ziet u een leidraad aan kW vermogen van de ketel voor uw woning:

 • benodigd vermogen appartement:     11-23 kW
 • benodigd vermogen tussenwoning:   16-28 kW
 • benodigd vermogen hoekwoning:       16-30 kW
 • benodigd vermogen vrijstaand huis:      >30 kW

Hoe meer vermogen hoe beter? Fout!

Denkt u bij het kiezen van de juiste cv-ketel: beter meer vermogen dan te weinig? Dat is zonde! Uw woning wordt hierdoor niet sneller warm. Dit kost alleen maar meer gas, waardoor u onnodig teveel betaalt aan stookkosten. Daarnaast is de combiketel dan alleen maar duurder, dan een ketel met minder vermogen.

De beste cv-ketel kiezen hangt dus van verschillende factoren af. Heeft u nog geen keuze voor de beste cv-ketel voor uw huishouden kunnen maken? Feenstra geeft u als gecertificeerd cv-installateur met jarenlange ervaring graag vrijblijvend advies.

Cv-ketel advies

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers