Menu

Koolmonoxidemelder

Belang van een koolmonoxidemelder 

Een koolmonoxidemelder (of CO-melder) waarschuwt als er een verhoogde concentratie van koolmonoxidegas in de ruimte aanwezig is. In de koolmonoxidemelder zit een CO-sensor. Deze meet de CO-gas-concentratie. Wanneer de sensor gevaarlijke niveaus van het gas opmerkt, gaat het alarm. Maar een CO-melder is een aanvullende maatregel als het gaat om voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Regelmatig en vakkundig onderhoud is van levensbelang voor de veilige werking van uw installatie.

Belang van onderhoud

Feenstra werkt veilig of niet

Daarom plaatsen wij alleen Honeywell XC70 koolmonoxidemelders. Deze CO-melders voldoen aan alle veiligheidseisen.

Koolmonoxidemelder Feenstra

Koolmonoxidemelders vergelijken

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft recent onderzoek gedaan naar de veiligheid van diverse koolmonoxidemelders. Ruim de helft van de 29 onderzochte CO-melders voldoet niet aan de veiligheidseisen. De NVWA heeft een overzicht gepubliceerd waardoor Consumenten kunnen nagaan of door hen aangeschafte en/of geïnstalleerde CO-melders veilig zijn bevonden of zijn teruggeroepen door de producent. Als dat laatste het geval is, moet de koolmonoxidemelder niet meer worden gebruikt.

Feenstra plaatst alleen koolmonoxide-melders van Honeywell, model XC70. Deze melders zijn door NVWA goed bevonden.

Lees ons whitepaper over koolmonoxide

Wanneer komt koolmonoxide het meest voor?

Slechte installatie

Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv- of combiketel. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat en als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.

Geen onderhoud

Verkeerde installatie van kachels en open haarden en een slechte afvoer als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.

CV-ketel onderhoud

Vuile schoorsteen

Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders. Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen snelle. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen ook in huis terecht. Daarnaast is brand een veel voorkomende oorzaak van koolmonoxidevergiftiging.