Menu

Koolmonoxide (CO)

Wat is koolmonoxide en waarom is het zo gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen. Lees alle weetjes over CO terug in onze veelgestelde vragen of download de whitepaper.

koolmonoxide

Koolstofmonoxidevergiftiging herkennen: de symptomen

Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met Feenstra. 

koolmonoxide

Concentratie (in ppm)

Effecten van blootstelling aan CO (Tijd Gebonden Gemiddelde (TGG))

18 Maximaal toelaatbare concentratie voor ononderbroken blootstelling in een periode van 8 uur volgens OSHA.
150 Lichte hoofdpijn na 1,5 uur.
200 Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid na 2-3 uur.
400 Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur levensbedreigend na 3 uur.
800 Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur. Overlijden na 2-3 uur.
1600 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 20 minuten. Overlijden binnen 1 uur.
3200 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 5-10 minuten. Overlijden binnen 25-30 minuten.
6400 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijk binnen 1-2 minuten. Overlijden binnen 10-15 minuten.
12800 Overlijden binnen 1-3 minuten.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks overlijden tientallen mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. Een rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid geeft aan dat de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot is dan eerder werd aangenomen. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser,  gaskachel of cv-ketel én te weinig ventilatie of een gebrek aan de rookgas/luchttoevoer. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en kies voor periodiek onderhoud.

Wat te doen bij CO-vergiftiging

  1. Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen. (Doe dit alleen als u dit kan doen zonder risico voor de eigen veiligheid).
  2. Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
  3. Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
  4. Evacueer het slachtoffer uit de kamer.
  5. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

Een koolmonoxidemelder installeren

Het beste is om een koolmonoxidemelder te installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt. Tijdens de installatie moet u zich goed bedenken dat koolmonoxide dezelfde dichtheid heeft als lucht en zich dus gelijkmatig door de kamer zal verspreiden. Maar koolmonoxide wordt geproduceerd door een ontstekingsproces, zodat het gas waarschijnlijk warmer is dan de omgevende lucht en dus naar het plafond zal stijgen. Doordat het gas zicht mengt met de lucht blijft het in het midden van de ruimte hangen

Koolmonoxidemelder Feenstra

Waar moet u de koolmonoxidemelder plaatsen?

Doorgaans wordt het advies gegeven om de koolmonoxidemelder op ongeveer 1,5 meter hoogte in de kamer op te hangen en niet aan het plafond, tenzij er een gastoestel in de ruimte staat. In de slaapkamer wordt vaak het advies gegeven deze ter hoogte van het nachtkastje op te hangen. Plaats de melder altijd op de aanbevolen plek die de voorschriften van de melder aangeeft en let op dat deze niet achter gordijnen of kasten geplaatst wordt.

Is uw koolmonoxidemelder veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft koolmonoxidemelders onderzocht op veiligheid. Feenstra plaatst alleen Honeywell XC70 koolmonoxidemelders omdat deze voldoen aan alle veiligheidseisen. Heeft u een koolmonoxidemelder, controleer hier of deze veilig is.

Koolmonoxide en cv-installaties

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat in 46 % van de gevallen cv-installaties de boosdoener waren van koolmonoxidevergiftiging. Onvolledige verbranding van het gas veroorzaakt koolmonoxide. Beschadiging van het rookgaskanaal zorgt er vervolgens voor dat dit onvolledig verbrande gas de woning kan binnendringen.

Feenstra garandeert een vakkundige installatie van uw cv-ketel. Veiligheid is onze topprioriteit. Daarom besteden we veel tijd en aandacht aan de opleiding van onze medewerkers. Al onze gecertificeerde installateurs zijn vakmensen, die steeds worden bijgeschoold met trainingen.

Cv-ketel onderhoud

thema-verwarming

Veilige installatie van een nieuwe ketel

Koopt of huurt u een ketel bij Feenstra, dan garanderen onze gecertificeerde monteurs een veilige en complete plaatsing van uw (nieuwe) cv-ketel. Als erkend installateur verplichten wij altijd een Veiligheidspakket bij de installatie van een cv-ketel, ter voorkoming van gevaarlijke situaties. Belangrijk is hierbij de vervanging van het rookgaskanaal, welke maar één ketelleven meegaat. Bij Feenstra kunt u een cv-ketel kopen inclusief cv-ketel onderhoud. Zo bent u een heel ketelleven lang verzekerd van een veilig werkende installatie.

Cv-ketel shop

Onderhoud en ventilatie

U kunt het risico op koolmonoxidevergiftiging sterk verminderen door regelmatig en onderhoud aan uw installatie en voldoende ventilatie. Woningeigenaren nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor een cv-ketel, geiser of kachel nog steeds onvoldoende serieus. Zo heeft 44% van de huishoudens geen onderhoudscontract. Een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur als Feenstra is essentieel om uw cv- of combiketel te controleren en veilig te laten werken.

Kies voor periodiek onderhoud

Het gevaar van een open toestel met waakvlam

Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Goede (natuurlijke) ventilatie zorgt hierbij voor een optimale verbranding. Ventileren is altijd belangrijk en vooral in een ruimte waarin een open verbrandingstoestel aanwezig is. Zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen moet de lucht aan- en toevoer nooit worden afgesloten, ook niet in een zeer koude winter. Pas ook op met het dichtmaken van kieren en naden met kit of tochtstrips, zeker als er in uw woning geen ventilatiesysteem aanwezig is.