Eerlijk over de warmtepomp

Van het gas af? Kan niet.

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Koos
  Koos 8 dagen geleden

  Als dit verhaal klopt dan is nagenoeg geen enkele woning met een bestaande cv installatie geschikt voor een hybridewarmtepomp.
  Bijna alle bestaande installaties hebben 22 mm hoofdleiding ik heb nog nooit een radiator gezien die met een 22mm leiding is aangesloten
  Is dit verhaal misschien om mensen te ontmoedigen
  • Gravatar for Feenstra Webcare
   Feenstra Webcare Koos 20 uren geleden

   Beste Koos,

   Dank voor uw e-mail.

   Het klopt dat bij de meeste woningen de cv-installatie uit 22mm distributieleidingen bestaat. De aansluitingen naar de radiatoren zijn vaak zelfs nog kleiner.

   De warmtepomp werkt op lagere aanvoertemperaturen en met een kleiner verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur dan de cv-ketel. Dit betekent dat een warmtepomp typisch meer water door het afgiftesysteem zal willen rondpompen. Als er meer water wordt rondgepompt, neemt de wrijving in de leidingen toe. En is er kans op geluid (ruis).

   Of dit lukt hangt af van het afgiftesysteem en hoe dit ingeregeld is, maar het hangt ook af van het type warmtepomp en met name het vermogen van de warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp is er sprake van een klein vermogen warmtepomp en een cv-ketel. Deze zal in de meeste gevallen geen problemen geven met het afgiftesysteem. Er zal wel altijd gekeken moeten worden naar het afgiftesysteem. Mogelijk dienen er radiatoren te worden aangepast en zal het systeem waterzijdig in balans moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Martin Kroon
  Martin Kroon 3 maanden geleden

  Bij eerlijk over de w.p. mis ik het gebruik van de F-gassen als koudemiddel.
  Als die bij lekkage vrijkomen (en dat gebeurt regelmatig in de praktijk) gaat het broeikaseffect van het systeem met sprongen omhoog gezien het hoge climate warming effect van de HFK's.
  Dus moet hier ook aandacht aangegeven worden en aan de alternatieven met minder broeikaseffect. Sowieso moet de installatiebranche stoppen met F-gassen gezien de alternatieven. Laat Feenstra hierin voorloper zijn!

 • Gravatar for Adriaan Kramer
  Adriaan Kramer 9 maanden geleden

  Graag advies over hybride warmtepomp voor mijn losstaande woning uit 1930. Met name de volgorde van gewenste investeringen. B.v. eerst het dak isoleren (van binnen). Dan warmtepomp-verwarming voor de bovenverdieping en vervolgens de badkamer. Daarna de verwarming van de beneden-verdieping.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   Feenstra Webcare Adriaan Kramer 9 maanden geleden

   Beste meneer Kramer,

   Bedankt voor uw bericht. Via de volgende link vindt u meer informatie over warmtepompen, tevens kunt u hier een aanvraag indienen voor advies op maat https://www.feenstra.com/warmtepomp/ Onze adviseurs helpen u graag verder. Wij zien uw aanvraag graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Anneke Schouten-Buijs
  Anneke Schouten-Buijs 10 maanden geleden

  wij hebben geen centrale verwarming maar een gashaard.
  en om op ons 76-e nog het huis op zijn kop te zetten voor aanleg van een cv, nog afgezien van de kosten, zien we niet bepaald zitten. Wel hebben we veel geïsoleerd.
  Wat raadt u mensen zoals wij aan?

 • Gravatar for Marja Boerke
  Marja Boerke 16 maanden geleden

  Ik lees niets over het geluid waar men het steeds over heeft dat de warmtepomp maakt.
  Ik moet er niet aan denken dat we steeds gebrom of wat ook maar horen in huis.
  En wil mijn buren er ook niet mee belasten.

  • Gravatar for George Pancras
   George Pancras Marja Boerke 10 maanden geleden

   Beste Marja, je kunt het eens gaan luisteren bij huizen met een warmtepomp. Ik vind het zelf wel erg meevallen maar het kan voor anderen minder prettig zijn. Ik ervaar het als het geluid van een koelkast die pittig moet werken op een warme dag.

 • Gravatar for Karel de Krijger
  Karel de Krijger 18 maanden geleden

  Graag ontvang ik advies over een hybride warmtepomp

 • Gravatar for Ed
  Ed 3 jaren geleden

  In het klimaatakkoord wordt aandacht gegeven aan de energiezuinige afstelling van cv-installaties. Tijdens de aflevering van Radar op maandag 16 september 2019 werden isoleren en waterzijdig inregelen benoemd als "verstandige" eerste stappen om het energieverbruik te verlagen. Volgens deskundigen kan met een waterzijdig ingeregelde cv-installatie het energieverbruik behoorlijk omlaag gaan en is de installatie beter voorbereid op bijvoorbeeld warmtepompen. Ik lees hierover niets in uw artikel, kan Feenstra ook mijn installatie waterzijdig inregelen?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ed 3 jaren geleden

   Beste Ed,

   Bedankt voor uw reactie. Op dit moment bieden wij het waterzijdig inregelen van de installatie niet als los product aan. Dit is alleen mogelijk in combinatie met het aanschaffen van een nieuwe cv ketel. Via de volgende link vindt u meer informatie over het waterzijdig inregelen van de installatie: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/uw-cv-installatie-uit-balans-hier-de-oplossing

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Teun
  Teun 3 jaren geleden

  U heeft gelijk als u zegt dat een huis vaak wel van het gas af kan. Maar, wat als je een huis hebt dat luchtverwarmd wordt, dus geen radiatoren of vloerverwarming heeft? Dan wordt van het gas af gaan heel duur. Welke oplossing geeft Feenstra in dat geval? En wat als je geen geld hebt om in dat geval van het gas af te gaan?


  Een ander probleem waar nog niet over gesproken wordt, is dat als de huizen beter geïsoleerd zijn, de zomers binnenshuis steeds warmer worden. Het isolatiemateriaal houdt bij hoge temperaturen de warmte ook langer vast. In het geval de warme periode zo lang is dat het huis door en door warm wordt, duurt het ellendig lang voor je van die warmte weer af bent. Dan moet je apparatuur hebben die koelt. Weer een duur apparaat erbij dat energie en onderhoud nodig heeft. Wat is 'de Feenstra-oplossing' voor de 'arme' huiseigenaar?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Teun 3 jaren geleden

   Beste meneer Teun,

   Voor woningen die zijn voorzien van luchtverwarming zijn er ook oplossingen omtrent warmtepompen. Wij adviseren om dit met een gespecialiseerde installateur te bespreken. Leveranciers van luchtverwarmingssystemen hebben systemen waar warmtepomptechnologie wordt gebruikt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Eveline
  Eveline 3 jaren geleden

  Ik heb een rijtjeswoning uit 1999 en heb twee jaar geleden naast mijn cv-ketel een hybride warmtepomp laten plaatsen. Scheelt inderdaad aanzienlijk in gasverbruik. Stroomverbruik zit nu op ca 2800 kwh per jaar wat deels wordt gedekt door 8 zonnepanelen. Ik heb niet extra geïsoleerd en mijn huis wordt gewoon verwarmd door de radiatoren die vanaf de bouw in de woning zitten. Werkt prima. Als mijn gemeente/netbeheerder de gasleidingen behoudt en ik groen gas geleverd krijg dan ben ik voor een geringe investering geheel CO2-neutraal vwb mijn energieverbruik (mede omdat ik groene stroom en groen gas afneem van Van de Bron). Let wel: het is mooi al die warmtepompen, maar als de stroom uit kolencentrales komt dan is hier niks CO2-neutraals aan. Je bent dan misschien wel van het gas af, maar stoot meer CO2 uit dan daarvoor (want kolen levert 2 x zoveel CO2 op tov aardgas). Plus dat je mogelijk een enorme investering hebt moeten doen in isolatie

 • Gravatar for Paul Reus
  Paul Reus 3 jaren geleden

  Beste lezers.
  Wellicht is overstappen op een elektrische boiler ipv warmtepomp (milieurisico, herrie, stroomverbruik) een beter alternatief voor gasloos verwarmen.

  Groet
  Paul Reus