De voordelen van een buffervat
De onbekende assistent van de warmtepomp
Met een hybride verwarmingssysteem zet u in uw woning een belangrijke stap naar een toekomst zonder CO2-uitstoot. Een hybride warmtepomp die goed is afgestemd op uw woonsituatie, biedt hetzelfde comfort als een traditionele cv-ketel op aardgas. Maar dan wel met een aanzienlijk lager gasverbruik. Bij het goed functioneren van een warmtepomp speelt in veel gevallen een stille kracht achter de schermen een belangrijke rol: het buffervat. In dit artikel leest u wat de voordelen zijn van een buffervat.
Wat is de functie van een buffervat?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een (hybride) verwarmingssysteem te voorzien van een buffervat:
- Dankzij het buffervat kan de warmtepomp rustig en stabiel zijn werk doen.
- Het buffervat maakt het mogelijk verschillende cv-circuits te ontkoppelen.
- Een buffervat kan bij lage buitentemperaturen helpen bij het voorkomen van ijsvorming in de buitenunit.
1. Pendelen voorkomen
Als een cv-ketel of een warmtepomp vaker dan zes keer per uur aan- of afslaat, noemen we dat ‘pendelen’. Door het pendelen nemen de energieprestaties af en treedt er extra slijtage op. Vooral de compressor, een essentieel onderdeel van de warmtepomp, heeft er veel van te lijden. Om pendelen te voorkomen, is het belangrijk dat het water in het systeem voldoende doorstroomt én dat de waterinhoud groot genoeg is. Voor dat laatste zorgt het buffervat. Heeft het verwarmingssysteem een buffervat, dan verwarmt de warmtepomp niet alleen het water in het afgiftesysteem (de leidingen, de radiatoren en/of de vloerverwarming), maar ook het water in het buffervat. De grotere hoeveelheid water zorgt ervoor dat de warmtepomp langer draait voordat de pomp afslaat omdat de gewenste watertemperatuur is bereikt. En wanneer het water is opgewarmd, duurt het ook relatief langer voordat de warmtepomp opnieuw moet worden ingeschakeld. Het buffervat fungeert dus als een thermische batterij, die wordt ontladen als er in de woning behoefte is aan warmte.
2. Hydraulisch ontkoppelen
Bij een hybride verwarmingssysteem voorziet een elektrische warmtepomp de woning op de meeste dagen van het jaar van warmte. Een cv-ketel (meestal op aardgas) springt op koude dagen bij én zorgt in de meeste gevallen voor warm tapwater. De warmtepomp werkt met een klein temperatuurverschil tussen de aanvoer- en de retourwaterstroom. Dit heeft als gevolg dat een warmtepomp graag veel water rondpompt. Bij sommige woningen met lange en dunne cv-leidingen kan dat problemen geven met doorstroming of geluid (‘suizende’ leidingen). In die gevallen is een buffervat nodig dat parallel aan de warmtepomp wordt geplaatst. Op deze wijze kan de warmtepomp veel water rondpompen via het buffervat. De cv-installatie krijgt dan via een apart circuit op het buffervat een lagere hoeveelheid water. Een buffervat maakt dit ‘hydraulisch ontkoppelen’ van de verschillende cv-circuits mogelijk. Daardoor worden storingen in het systeem voorkomen.
3. Verdamper ontdooien
Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Wanneer de temperaturen in de buurt komen van het vriespunt, kan zich op de buitenunit van de warmtepomp ijs vormen, met name op de verdamper. De opgeslagen warmte in het buffervat kan worden gebruikt om de verdamper te ontdooien. Dit voordeel van een buffervat geldt zowel voor all-electric warmtepompen als voor hybride warmtepompen.
De inhoud van het buffervat
Om zeker te weten of bij uw verwarmingssysteem een buffervat nodig is, doet u er altijd goed aan een ervaren installateur in te schakelen met gespecialiseerde kennis over warmtepompen. Zo’n expert kan voor u een warmteverliesberekening maken en op basis daarvan adviseren wat het vermogen van uw verwarmingssysteem moet zijn en wat de benodigde inhoud van het buffervat is.
Bij Feenstra is een buffervat meestal standaard
Een warmtepomp is in veel woningen een verstandige, energiezuinige en duurzame stap. Omdat we niet in iedere situatie zeker kunnen zijn van een onbelemmerde doorstroming van het water in het verwarmingssysteem, installeert Feenstra bij een hybride verwarmingssysteem meestal een buffervat. Zo kunnen we garanderen dat uw hybride warmtepomp optimaal gaat presteren. Alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer de mogelijkheden van de warmtepomp en het afgiftesysteem een buffervat overbodig maken, laten we de installatie van het buffervat achterwege.
Poll