Hybride warmtepompsysteem

Wat is een hybride systeem?

Een warmtepomp kan worden gebruikt in een hybride systeem. Hierbij werkt de warmtepomp samen met een extra warmtebron; doorgaans een cv-ketel. De warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor de verwarming (en eventueel ook het warme water) in huis. De cv-ketel springt bij als er extra capaciteit nodig is, bijvoorbeeld als het buiten erg koud is.

Advies warmtepomp aanvragen

Voordelen hybride warmtepomp

  • Zorgt voor verlaging van gasgebruik
  • Vermindert CO2 uitstoot
  • Lagere energierekening
  • Subsidie op de aanschafkosten
  • Onafhankelijk en eerlijk advies
  • Gecertificeerde vakmannen
  • Ervaring met verschillende systemen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een circuit waarin vloeistof wordt rondgepompt. Onder druk onttrekt de vloeistof warmte aan de lucht, zodat dit verdampt. Dit komt vervolgens terecht in de waterleidingen van het verwarmingssysteem alwaar het condenseert en zorgt voor de verwarming in huis. 

Warmtepompcircuit

Warmtepomp met een cv-ketel

Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op uw huidige hr-ketel of een nieuwe ketel. U kunt ook een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel kopen. Deze twee apparaten zijn dusdanig zo goed  op elkaar ingesteld, dat deze variant het hoogste rendement geeft. Er zijn hybride warmtepompen die uitsluitend zorgen voor verwarming én varianten die daarnaast ook zorgen voor warm tapwater. Dit laatste heet een combi warmtepomp; hierbij zit er een boiler in de warmtepomp verwerkt. De warmtepomp en cv-ketel hangen doorgaans naast elkaar in de woning, waarbij de warmtepomp qua formaat net een slag groter is dan een cv-ketel.

Ventilatieluchtwarmtepomp

De meest voorkomende warmtepomp voor bewoners met een koophuis is de ventilatieluchtwarmtepomp. Bij deze warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van de buiten- en/of binnenlucht uit de woning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gefilterd en verwarmt hiermee het verwarmingswater wat zorgt voor de verwarming in huis. De ventilatieluchtwarmtepomp fungeert tevens als mechanische ventilatie.

Hybride warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp

Denkt u na over de aanschaf van een warmtepomp, dan is een hybride systeem uitermate geschikt voor bewoners met een koopwoning. Een warmtepomp heeft net als een cv-ketel een levensduur van rond de 15 jaar en de prijs varieert tussen de € 2.500 - € 5.000. Hierbij geldt doorgaans dat een warmtepomp met meer vermogen (en daardoor geschikt voor een grotere woning) duurder is dan een warmtepomp met een lager vermogen. Tevens kunt u voor een cv-ketel met warmtepomp een subsidie ontvangen die start bij € 1.250,-. Daarnaast bent u maandelijks minder aan energiekosten kwijt. Dit maakt dat een warmtepomp de investering zeker waard is.

Advies warmtepomp aanvragen

Waarom kiezen voor een hybride warmtepompsysteem

Met een warmtepomp verwarmt u op een duurzame manier uw woning. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die werken op fossiele brandstoffen, daalt het gasverbruik met gemiddeld 50%. Dit is beter voor het milieu, omdat u minder CO2 uitstoot. Dit levert ook een aanzienlijk lagere energierekening op.

hybride warmtepomp

Hybride of all-electric warmtepomp

Een hybride warmtepomp is niet het zelfde als een volledig elektrisch model (all electric). De hybride versie combineert een hr-ketel met een warmtepomp. Zodra het heel koud wordt en u warm kraanwater nodig heeft springt de cv-ketel bij. In andere situaties gebruikt u de warmtepomp die de gasaansluiting van de cv vervangt.