Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een extra warmtebron, zoals een cv-ketel. De warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor de verwarming (en eventueel ook het warme water) in huis. De cv-ketel springt bij als er extra capaciteit nodig is, bijvoorbeeld als het buiten erg koud is.

Advies hybride warmtepompen

Voordelen hybride warmtepomp

  • Zorgt voor verlaging van gasgebruik
  • Vermindert CO2 uitstoot
  • Lagere van de energierekening
  • Geen grote verbouwing nodig
  • Subsidie op de aanschafprijs

Warmtepomp met een cv-ketel

Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op uw huidige hr-ketel of een nieuwe ketel. Ook zijn er hybride systemen met een warmtepomp en cv-ketel ineen. Daarnaast kunt u kiezen of de hybride warmtepomp alleen moet zorgen voor verwarming of ook voor warm water. Dit laatste heet een combi warmtepomp; hierbij zit er een boiler in de warmtepomp verwerkt. De warmtepomp en cv-ketel hangen doorgaans naast elkaar in de woning, waarbij de warmtepomp qua formaat net een slag groter is dan een cv-ketel.

Ventilatieluchtwarmtepomp

De meest voorkomende hybride warmtepomp voor bewoners met een koophuis is de ventilatieluchtwarmtepomp. Bij deze warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van de buiten- en/of binnenlucht uit de woning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gefilterd en verwarmt hiermee het verwarmingswater wat zorgt voor de verwarming in huis. De ventilatieluchtwarmtepomp fungeert tevens als mechanische ventilatie, vandaar dat deze op de huidige plek van de ventilatiebox hangt.

Hybride warmtepomp Itho Daalderop HRcube Spider Feenstra

Hybride warmtepomp prijs

De hybride warmtepomp is één van de voordeligste soorten. Daardoor is de hybride warmtepomp ook uitermate geschikt voor bewoners met een koopwoning. Een warmtepomp heeft net als een cv-ketel een levensduur van rond de 15 jaar en de prijs varieert tussen de 2.500 - 5.000 euro. Hierbij geldt doorgaans dat een hybride warmtepomp met meer vermogen (en daardoor geschikt voor een grotere woning) duurder is dan een warmtepomp met een lager vermogen. Tevens kunt u voor een hybride warmtepomp een subsidie ontvangen die oploopt tot € 2.500,-. Daarnaast bent u maandelijks minder aan energiekosten kwijt. Dit maakt dat een warmtepomp de investering zeker waard is!

Bekijk alle hybride warmtepompen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een circuit waarin vloeistof wordt rondgepompt. Onder druk onttrekt de vloeistof warmte aan de lucht, zodat dit verdampt. Dit komt vervolgens terecht in de waterleidingen van het verwarmingssysteem alwaar het condenseert en zorgt voor de verwarming in huis. Als de richting van de waterstromen in de installatie van richting verandert, kan de warmtepomp ook worden ingezet om te koelen. Ideaal tijdens warme zomers!

Hybride warmtepomp Feenstra

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp

Met een warmtepomp verwarmt u op een duurzame manier uw woning. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die werken op fossiele brandstoffen zoals gas, daalt het energieverbruik met gemiddeld 50%. Dit is beter voor het milieu, omdat u minder CO2 uitstoot. U verwarmt op een andere manier uw huis, waardoor u minder op gas stookt, maar meer elektriciteit verbruikt. Dit levert ook een aanzienlijk lagere energierekening op, omdat gas duurder is dan elektriciteit.