Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een extra warmtebron, zoals een cv-ketel. De warmtepomp zorgt in eerste instantie op een duurzame manier voor de verwarming (en eventueel ook het warme water) in huis. Is er meer capaciteit nodig als het bijvoorbeeld buiten erg koud is, dan springt de cv-ketel bij.

Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op een bestaande hr-ketel of een nieuwe ketel. Ook zijn er systemen met een warmtepomp en cv-ketel inéén. Daarnaast kunt u kiezen of de hybride warmtepomp alleen moet zorgen voor verwarming of ook voor warm water (combi warmtepomp). 

Hybride warmtepomp Itho Daalderop HRcube Spider Feenstra

Ventilatieluchtwarmtepomp

Feenstra heeft ventilatieluchtwarmtepompen in haar assortiment. Dit is de meest voorkomende hybride warmtepomp voor koopwoningen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de buiten- en binnenlucht uit de woning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gefilterd en verwarmt hiermee het verwarmingswater en zorgt voor verwarming in huis. Deze pomp hangt doorgaans naast de cv-ketel op de plek van de mv-box.

Hybride warmtepompen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is als het ware een omgekeerde koelkast: Ook een hybride warmtepomp bestaat uit een circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt (een zogenaamd ‘koudemiddel’). Een klein stukje natuurkunde om dat toe te lichten: Onder druk onttrekt het koudemiddel warmte aan de lucht (verdampen) en dat wordt vervolgens geleid aan de waterleidingen van het verwarmingssysteem en daaraan afgegeven (condenseren). De meeste warmtepompen zorgen voor zowel verwarming als warm water. Er zijn ook pompen die uitsluitend warmte afgeven.

U verwarmt ineens op een andere manier uw huis. Zo hoeft u minder gas te stoken, wat een lagere energierekening oplevert. Ook is het beter voor het milieu, doordat het minder CO2 uitstoot!

Voordelen hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp prijs