Lucht-lucht, lucht-water, bodem-water, hybride warmtepomp… weet u het verschil?

Welk soort warmtepomp is geschikt voor úw huis?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Nico
  Nico 8 maanden geleden

  Ik moet dit soort reacties met een korrel zout nemen. Feenstra.is niet gebaad bij lucht-lucht, maar wel bij lucht - water, omdat deze bij hun product range horen.
  Duidelijk een ' gekleurde' mening.

 • Gravatar for Arie Hulshof
  Arie Hulshof 9 maanden geleden

  interessant verhaal over de warmtepompen. Echter is mis hoeveel stroom hiervoor nodig is, en evt. zonnepanelen die daar voor nodig zijn, want dan wordt de investering weer anders. Maar dan ook nog een keer dat de saldering wordt verminderd.

 • Gravatar for Peter
  Peter 9 maanden geleden

  Leuk artikel, ik volg met plezier en interesse jullie tips en advies over verduurzamen. Alleen vond ik het jammer dat er bij de water-water warmtepomp geen optie wordt genoemd mbt de PVT-panelen. Deze techniek wordt meer en meer toegepast, behoeft geen buitenunit in de tuin of op het balkon, produceert nagenoeg geen geluid en is bovendien duurzamer dan de meeste andere alternatieven (wekt en electra en warmte op). Wij, SpaarGas in het Ramplaankwartier in Haarlem werken aan een wijkoplossing voor 1200 woningen waarbij oudere woningen naar label C worden geïsoleerd, er energie per woning wordt opgewekt met PV panelen en een warmtepomp, die daarna worden aangesloten op een zeer lage temperatuur zonnewarmtenet met 3 WKO's waarin 's zomers de overtollige warmte wordt opgeslagen en in de winter deze wordt gebruikt als aanvoer voor de warmtepomp. Uit een studie van oa de TU-Delft bijkt die veruit de meeste betaalbare en energie vriendelijke oplossing.

  Mvrgr,
  Peter

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Peter 9 maanden geleden

   Beste Peter,

   Helaas kunnen wij niet volledig zijn in de verschillende artikelen die we schrijven. Met de energietransitie en de subonderdelen kun je immers uitgebreide katernen vullen, waardoor we helaas keuzes moet maken.
   Wel bent u met een mooi project bezig, wij hopen dat deze goed zal uitpakken!

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for J,S, de Groot
  J,S, de Groot 16 maanden geleden

  L.S.,
  Uitstekend overzicht door u gepubliceerd aangaande warmtepompen. Als oud medewerker van NUON ben ik uiteraard geïnteresseerd in deze materie en heb dienaangaande een vraag. Als ik door u een warmtepomp van het type water/water zou laten installeren met welke prijs zou ik ongeveer uitkomen? Gegevens: Huis b.j. 1995; grootte 165 m2; tuin 2500 m2 met op ca 6 m diepte grondwater. Kunt u hiervoor een inschatting geven? M.v.g. J.S. de Groot

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare J,S, de Groot 16 maanden geleden

   Beste meneer De Groot,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Op dit moment leveren wij alleen de lucht-warmtepomp. Wij leveren geen type water/water en kunnen u daardoor ook geen prijsopgave geven. Op het wereldwijde web kunt u bij verschillende bedrijven een kostenindicatie opvragen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Kees van Rossem
  Kees van Rossem 16 maanden geleden

  Feenstra brengt ons steeds voortreffelijk op de hoogte van de mogelijkheden van verduurzamen..

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Kees van Rossem 16 maanden geleden

   Beste meneer Van Rossem,

   Fijn te lezen dat u tevreden bent. Heeft u zich al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Aan de rechterkant van de pagina kunt u zich eventueel aanmelden. #rechtsbovenin

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Idefix70
  Idefix70 16 maanden geleden

  Gelukkig wordt nu de Lucht-lucht warmtepomp LLWP ook genoemd. Dat deze niet geschikt is om bij koude omstandigheden te verwarmen is pertinent niet waar. Afgelopen februari kon ik met -15 mijn woning nog prima verwarmen. Ook de opmerking dat het rendement zakt is pertinent niet waar. Met 16 zonnepanelen verwarm ik mijn huis met nul op de meter.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Idefix70 16 maanden geleden

   Beste meneer mevrouw,

   Goed te lezen dat u tevreden bent over uw situatie bij u thuis qua warmte en rendement. Iedere woning is anders en iedereen heeft ook zijn eigen wensen qua comfort. Wij adviseren daarom altijd om te allen tijde goed te laten informeren door een professional omtrent warmtepompen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Marcel van Reede
  Marcel van Reede 16 maanden geleden


  Beste heer/mevrouw,

  Waarom heeft u in uw onderzoek geen all-electric CV-ketels meegenomen. Heel Frankrijk en Tsjechië hangen er vol mee - stroom uit kernenergie is daar nu al relatief goedkoop, maar hier nog toekomstmuziek.
  Het rendement is weliswaar lager dan gas-CV, maar met dubbele gasprijzen en iedereen zonnepanelen verdient zich dat wel terug.
  Behalve wisselen ketel en aanbrengen Perilex-stopcontact behoeft de woning en de bestaande installatie niet aangepast te worden en de investering is aanzienlijk lager dan alternatieven. Sommige typen zijn ook voor warm tapwater geschikt, of i.c.m. een klassieke e-boiler, en/of zonnecollectoren.

  Vriendelijke groet,
  Marcel van Reede

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Marcel van Reede 16 maanden geleden

   Beste meneer Van Reede,

   Bedankt voor uw bericht.

   In het verleden hebben wij uitgebreid aandacht besteed aan het thema elektrische cv-ketel. Klik op de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/elektrische-cv-ketel/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Idefix70
   Idefix70 Marcel van Reede 16 maanden geleden

   En zeer terecht niet. Deze geld en energieverslindende apparaten zouden verboden moeten worden vanwege een COP van 1. Dat geldt ook voor IR panelen. Ok, toegegeven, in sommige situaties zijn ze handig bv in kleine ruimten maar om een woning te verwarmen.... dat is als stoken met de ramen open en dus geld weggooien. Warmtepompen zijn het enige alternatief of waterstof moet t.z.t. milieuvriendelijk beschikbaar komen. Dat moeten we nog maar eens zien.

  • Gravatar for Remco Joosten
   Remco Joosten Marcel van Reede 16 maanden geleden

   Beste Marcel van Reede,

   Sinds 10 maart 2020 is wetgeving van toepassing mbt de energie prestatie van warmte opwekkers. Een elektrische cv ketel voldoet niet aan de minimum eisen voor de energie prestatie.

   Met vriendelijke groet,
   Remco Joosten