De ecologische voetafdruk, ook wel CO2-footprint genoemd, is de impact van een persoon op zijn omgeving aan de hand van zijn gedrag en leefstijl, weergegeven in aantal hectare land en water. Het geeft aan hoeveel grondoppervlakte wordt gebruikt om te produceren wat iemand consumeert (voedsel, energie, kleding, spullen) en te absorberen wat iemand weggooit. De ecologische voetafdruk kan worden berekend voor personen, landen, bedrijven en producten. Het cijfer wordt vaak gebruikt om te laten zien dat we te veel consumeren, en dat de grond niet eerlijk verdeeld is over de wereld.
Hoe kleiner een ecologische voetafdruk, hoe minder de aarde en het milieu belast worden. Om de natuur voldoende ruimte te geven om zich te herstellen, hebben onderzoekers vastgesteld dat 1,8 hectare per persoon een goede ecologische voetafdruk is. Op dit moment is de gemiddelde voetafdruk wereldwijd ongeveer 2,1 hectare, en vragen we dus te veel van de aarde. In rijke landen is onze voetafdruk bovendien groter dan in andere delen van de wereld; de gemiddelde ecologische voetafdruk van een Nederlander is momenteel ongeveer 5 hectare. De gedachte dat de ruimte op aarde eerlijk en verantwoord verdeeld zou moeten zijn, noemen we het Eerlijk Aarde aandeel.
Bent u benieuwd naar uw eigen voetafdruk? Dan kunt u op de website van het Wereld Natuur Fonds uw ecologische voetafdruk berekenen. In de voetafdruktest wordt u onder andere gevraagd naar de manier waarop u woont, eet, zich verplaatst en op vakantie gaat. Na het beantwoorden van deze vragen, krijgt u per onderwerp te zien wat uw footprint is en hoe u het doet ten opzichte van de gemiddelde Nederlander.
U kunt uw ecologische voetafdruk al verkleinen door kleine aanpassingen te doen in uw leven. Een goed voorbeeld is lichten en apparaten uitzetten als u ze niet gebruikt, overstappen op groene stroom en groen gas, minder vaak de auto nemen, en minder vaak op vliegvakanties gaan. Qua voeding helpt het als u vaker kiest voor plantaardige en lokale producten, en dierlijke producten dus vaker laat staan. Ook het hergebruiken van producten en minder vaak nieuwe spullen kopen draagt bij aan een kleinere CO2 footprint. Grotere maatregelen om uw impact op de planeet te verkleinen zijn bijvoorbeeld het isoleren van uw huis en het plaatsen van zonnepanelen.