Ecologisch verbouwen: goed voor je zelfvertrouwen

Deel 9 van een ecologisch vervolgverhaal

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 9.

Rijke vrouw

Veel mensen in mijn omgeving denken dat ik met een rijke vrouw getrouwd ben óf een flinke prijs in de Staatsloterij heb gewonnen. "Jullie blijven maar verbouwen aan dat huis, dat moet toch een vermogen kosten?" Ga je je huis energieneutraal maken, dan zijn de mogelijkheden onbegrensd. Maar onze financiële middelen hebben wél grenzen. Helaas.

Geduldig zijn en sparen

We hebben de afgelopen jaren al veel verbouwd, vertimmerd en verbeterd aan ons huis. En we hebben nog veel méér plannen. Jammer genoeg zijn die niet allemaal betaalbaar. In ieder geval niet tegelijk! Ik heb al eens geschreven dat ik graag planmatig te werk ga. Dat geldt nog steeds voor de bouwkundige en energetische aspecten van het huis, maar als het om de financiële kant gaat, wijk ik wel eens van mijn principes af. Zouden we van tevoren álle investeringen bij elkaar opgeteld hebben, dan is de kans groot dat we er nóóit aan begonnen waren. Gelukkig gaat het in de praktijk anders. Eerst sparen, dan investeren, sommige plannen even uitstellen, nog wat langer sparen en dan weer investeren. Geduldig zijn en niet ál te ver vooruitkijken.

#0

Keep calm and carry on

Ons ecologische huis is een ambitieus project. Het is een meerjarenplan en over hoeveel jaren we het precies hebben, zal de toekomst leren. Onderweg komen we veel hindernissen tegen. Sommige daarvan zagen we al lang van tevoren aankomen, andere doemen plotseling en volkomen onverwacht op. Vertragingen, tegenvallers, ingewikkelde technische uitdagingen; we zijn ze allemaal tegengekomen. En we hebben ze vast nog niet achter de rug. We overwinnen de obstakels één voor één en zo komen we steeds een stap verder. Wat we in de loop van de jaren in ieder geval gemerkt hebben, is dat ecologisch verbouwen goed is voor je zelfvertrouwen. Als zich een nieuwe uitdaging voordoet, laten we ons daar niet door uit het veld slaan. We blijven kalm en gaan onverstoorbaar verder. De ervaring heeft ons geleerd dat zich voor ieder probleem altijd weer een oplossing voordoet.

Lees deel 10 van dit ecologische avontuur

Lees deel 8 van het feuilleton terug

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.