Praten over de energietransitie: Op naar 2050!

Chimène van Oosterhout in gesprek met Doekle Terpstra en Wouter Wolfswinkel

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Henk Ermes
  Henk Ermes 4 jaren geleden

  In : alle vliegtuigen die Nederland aandoen stoten 32,6miljoen ton co² per jaar uit, en die worden geen strobreed in de weg gelegd, alle Nederlanders stoten 20,4miljoen ton co² per jaar uit en die moeten voor ±€35.000,= hun huis aanpassen, huurders krijgen een huurverhoging van ±20% en ze moeten nog €35.000,= investeren in een auto, waar je nog niet eens een aanhangwagen mee kunt trekken en niet mee op vakantie kunt wegens het ontbreken van laadpalen in het buitenland(want die laten de klimaat-waanzin op een natuurlijk manier verlopen en niet zoals in Nederland als "een kip zonder kop".) dus daarom moet die waanzin gewoon stoppen, want het klimaat kun je niet veranderen, het milieu dat kun je veranderen, maar daar gaat het helemaal niet om het gaat om meer en meer belastingen, vanaf 2009 hebben we al 300miljard Euro aan milieubelastingen betaald, en wat is daar mee gedaan daar zijn de 1000den bombardementen in Syria mee betaald waardoor 100.000den onschuldige burgers zijn gedood, daarom stoppen met die waanzin want van al dat geld gebeuren waanzinnige ontoelaatbare zaken

 • Gravatar for Henk Ermes
  Henk Ermes 4 jaren geleden

  Klimaatwaanzin : alle vliegtuigen die Nederland aandoen stoten 32,6miljoen ton co² per jaar uit, en die worden geen strobreed in de weg gelegd, alle Nederlanders stoten 20,4miljoen ton co² per jaar uit en die moeten voor ±€35.000,= hun huis aanpassen, huurders krijgen een huurverhoging van ±20% en ze moeten nog €35.000,= investeren in een auto, waar je nog niet eens een aanhangwagen mee kunt trekken en niet mee op vakantie kunt wegens het ontbreken van laadpalen in het buitenland(want die laten de klimaat-waanzin op een natuurlijk manier verlopen en niet zoals in Nederland als "een kip zonder kop".) dus daarom moet die waanzin gewoon stoppen, want het klimaat kun je niet veranderen, het milieu dat kun je veranderen, maar daar gaat het helemaal niet om het gaat om meer en meer belastingen, vanaf 2009 hebben we al 300miljard Euro aan milieubelastingen betaald, en wat is daar mee gedaan daar zijn de 1000den bombardementen in Syria mee betaald waardoor 100.000den onschuldige burgers zijn gedood, daarom stoppen met die waanzin want van al dat geld gebeuren waanzinnige ontoelaatbare zaken

 • Gravatar for Wim Timmermans
  Wim Timmermans 4 jaren geleden

  U stelt voor stapsgewijs de energietransitie te maken. Voor bestaande woningen met normale radiatoren wordt veelal een hybride waterpomp voorgesteld om vervanging van normale radiatoren door vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren te voorkomen. Is het ook mogelijk om een warmtepomp eerst in een hybride oplossing te gebruiken en later als all-electric oplossing (na isolatieverbetering en vervanging)

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Wim Timmermans 4 jaren geleden

   Beste meneer Timmermans,

   Het advies is om eerst uw woning geschikt te maken voor een all-electric systeem en daarna kijken wat er het best in uw woning past. Het is namelijk niet handig om twee warmtepomp systemen aan te schaffen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Wim Timmermans
  Wim Timmermans 4 jaren geleden

  Tip voor Feenstra: Stem de berichtgeving met elkaar af
  In deze video noemt John van den Dungen iedere op dit moment geplaatste gas-CV een gemiste kans. Vandaag een reclame gezien van Feenstra-Vereniging Eigenhuis op FB met de stelling dat een gas-CV nu een goede optie is omdat pas in 2035 woonwijken van het gas gaan. Is dat laatste wel de waarheid?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Wim Timmermans 4 jaren geleden

   Beste meneer Timmermans,

   Het verduurzamen van de woning is voor elke woning specifiek en dat kan ook betekenen dat soms nogmaals investeren in een energiezuinige hr-ketel de best mogelijke optie op dit moment is. Het klopt dat in de uitzending ‘Op naar 2050’ is genoemd dat elke nieuwe gasgestookte cv-ketel qua duurzaamheid/klimaat een gemiste kan is. Feenstra informeert iedereen graag over de oplossing die voor de desbetreffende woning het best passend is. Ook wanneer dat een cv-ketel moet zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for PH
  PH 4 jaren geleden

  Als bewoner van een jaren 30 (hoek)huis ben ik er van overtuigd dat ik redelijker wijs nooit van het gas af kan.... Ik heb de vloer en het dak al geisoleerd, ga nog naar volledig naar ++glas, en elektrisch koken.....
  Denk nog na over spouwmuurisolatie. Heb daarbij stevige twijfel, geen zin in vochtproblemen. Tenslotte is een spouwmuur ontworpen om te ventileren en doet dat al een paar honderd jaar...….

 • Gravatar for Hans Toevank
  Hans Toevank 4 jaren geleden

  Er wordt momenteel (te ) veel gepromoot bij de overheidsinstanties door actiegroepen over het toepassen van windenergie en zonnepanelen want het lijkt wel of iemand daar aan moet gaan verdienen !, laten wij met zijn allen dan het waterstof gaan promoten bij de overheidsinstanties omdat de infrastructuur er al aanwezig is van het aardgasnetwerk en de huidige techniek zeer snel gaat v.w.b de ontwikkeling van waterstof als nieuwe energiebron.

 • Gravatar for Frank Nolden
  Frank Nolden 4 jaren geleden

  "Er komen fantastische uitvindingen aan, maar nu kun je deze stappen zetten" is een sterke quote uit het filmpje. Wat mij echter verbaasd is dat er voldoende zeer goed werkende en betaalbare alternatieven zijn voor verwarming, die niet aan het grote publiek worden vermeld. In elke publicatie van de afgelopen periode zie ik aardwarmte, warmtepomp, waterstof, biogas, etc (zo ook in dit filmpje), maar nergens hoor ik de techniek van infrarood verwarming genoemd worden. Infrarood verwarming is een aan de zon gelijkende verwarming die niet alleen een goed alternatief is voor de verwarming van de woning, maar ook nog een stuk comfortabeler is. De opmerking "De warmtepomp is de beste optie op dit moment" is dan ook geen correcte uitspraak. Wanneer wordt er eens meer aandacht aan infrarood besteed?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Frank Nolden 4 jaren geleden

   Beste meneer Nolden,

   De laatste donderdag van februari hebben wij weer een rondetafelgesprek en daar zullen wij ook de vraag rondom infrarood op tafel leggen. Wij hebben een artikel gewijd aan waterstof, zie de volgende link: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/waterstof Daarnaast willen wij u ook graag verwijzen naar volgend artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/slimme-wandverwarming

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Frank Nolden 4 jaren geleden

   Beste meneer Nolden,

   Bedankt voor uw feedback. Wij gaan ervoor zorgen dat er deze week een link wordt geplaatst betreffende het rondetafelgesprek.

   Infrarood-panelen leveren wij op dit moment nog niet aan de consumentenmarkt. Wel wordt onderzocht wanneer dit mogelijk is. Zodra er meer bekend is gaan wij dit uiteraard ook op onze website publiceren.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Frank Nolden
   Frank Nolden Frank Nolden 4 jaren geleden

   Heb me een ongeluk gezocht op de site, maar niets kunnen vinden betreffende het ronde tafel gesprek van de laatste donderdag in februari. Kunnen jullie de link delen hieronder?
   Daarnaast kan ik weinig tot niets op jullie site vinden over infrarood verwarming, wat eigenlijk de meest natuurlijke manier van verwarmen is.

  • Gravatar for Frank Nolden
   Frank Nolden Frank Nolden 4 jaren geleden

   Dank voor jullie reactie en verwijzing naar de artikelen. Waterstof is volgens mij momenteel nog veel te duur om toe te passen, maar een interessant alternatief. Ik ben benieuwd naar jullie gesprek van eind februari. Ik hoop dat daar de duidelijke voordelen van IR naar voren worden gebracht.

 • Gravatar for Ja vd veen
  Ja vd veen 4 jaren geleden

  Stel iedereen heeft zonnepanelen,hoe zit het met het terug leveren van stroom aan de centrale, volgens mij explodeert die dan ,en niet alleen dat maar ook de kabels die zullen tien keer zo dik worden anders gaan ze door de hitte smelten, ik zie dat nog niet zo zitten ,geef mij maar een WATERSTOF KETEL!!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ja vd veen 4 jaren geleden

   Beste meneer vd Veen,

   Als uw angst is dat het massaal terug leveren tot problemen gaat leiden is ons advies om bij uw keuze hier rekening mee te houden. Bijvoorbeeld in het aantal panelen dat u kiest ten opzichte van uw verbruik. Ervoor zorg dragen dat u uw grootverbruikers (vaatwasser, wasmachine, droger) zoveel mogelijk laat werken op het moment dat de zon schijnt. Tenslotte zijn er prima accu oplossingen beschikbaar om dit te voorkomen.

   Tenslotte is ook de netbeheerder zich volledig bewust van deze problematiek en wordt in het aanpassen en uitbreiden van netwerken hier ook rekening mee gehouden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for J. van Schuylenburg
  J. van Schuylenburg 4 jaren geleden

  Ik woon nu 33 jaar in dezelfde tussenwoning. Een woning uit 1972 en in het begin verstookten we ca. 2100 tot 2300 kuub gas en ca.3000 Kw per jaar. De woningstichting heeft in de loop van de tijd dubbelglas boven, vloerisolatie en dakisolatie geplaatst.En natuurlijk een modernere gasketel.
  De woning is sinds 4 jaar mijn eigendom en ik heb de Cv-installatie van thermostaatknoppen voorzien.
  Ook 10 zonnepanelen op het dak laten plaatsen.
  Helaas zit er een slechte kwaliteit spouwisolatie in de gevels, dus ben ik aan de binnenkant KV6000 isolatiebehang aan het plaatsen én hang ik volgende week nieuwe (overbemeten) radiatoren in de kamer (dan kan de ketel met veel lagere temperaturen de woning toch behaaglijk houden (is zuiniger) en als het mee zit is de installatie zo geschikt voor ombouw richting een vorm van warmtepomp in de toekomst).
  De afgelopen jaren zat mijn gasverbruik rond de 600-700 m3 en kreeg ik geld terug voor elektra.
  En met het nu geplaatste isolatiebehang is het verbruik in januari van 167 naar 144 m3 gegaan.
  Dat gaat dus weer een stukje de goede kant op.

  Ik wil hiermee dus even een positief geluid laten horen.
  Slim je woning verbeteren maakt je klaar voor de toekomst, maar ook je energiekosten in het heden kun je behoorlijk omlaag brengen (en je maakt langzamerhand je woning klaar voor de transitie naar een ander, groener verwarming-systeem.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare J. van Schuylenburg 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Het is fijn dat u de tijd heeft genomen om uw ervaring met ons te delen. #positief

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for G. Peters
  G. Peters 4 jaren geleden

  Ja maar, als ik vraag aan Feenstra, is mijn huis geschikt voor een warmtepomp, zegt men: uw huis is van 1982, wij plaatsen vooralsnog alleen maar warmtepompen in huizen vanaf het jaar 2000.  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare G. Peters 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Peters,

   Het is belangrijk om stap voor stap uw woning te verduurzamen. Alles begint met een eerste stap. Per woning is de situatie verschillend en daardoor ook het advies. Van belang is om de energie vraag te bepreken, gebruik duurzame energie en indien nodig, gebruik dan fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.

   Het is cruciaal om te starten met een goed geïsoleerde woning want 75% van de energie gaat naar het verwarmen van uw woning. Denk hierbij aan dakisolatie, muur isolatie of vloer isolatie. Vergeet hierbij niet het glas. Woningen voor 1975 zijn nauwelijks geïsoleerd en woningen voor 2003 zijn matig geïsoleerd.

   Een warmtepomp is op zijn zuinigst bij lage temperaturen. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan waait de warmte er zo weer uit. Het is financieel dan niet rendabel om een warmtepomp aan te schaffen. De warmtepomp gebruikt elektriciteit en het verbruikt ligt hoger om uw woning warm te stoken.

   Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Stuur een e-mail naar [email protected] en wij helpen u graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare