Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 165
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Bekijk hier het Webinar Waterstof van Stedin, waarin waterstofexperts Albert van der Molen en Frank van Alphen je meenemen in de wereld van waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Cor Scholte 2 maanden geleden

  Gravatar for Cor Scholte

  op het MBO (ROC Friese Poort Leeuwarden) hebben we onderwijs (keuzedeel) ontwikkeld om de monteur van de toekomst voor te bereiden op deze materie in de gebouwde omgeving. Er is een katern ontwikkeld door een aantal docenten dat o.a. gescreend is door medewerkers van Feenstra.
  Of waterstof de enige "vervangende" energiedrager voor de toekomst is? Het zal waarschijnlijk een combinatie gaan worden van meerdere energiebronnen en dragers. Vandaar dat in het onderwijs ook aandacht is voor "Smart grid", "Domotica" en "I.O.T. (Internet of things)". Belangrijk is om de gebruikers van de toekomst (studenten van nu) bewust te laten worden van de energietransitie en wat dat betekent.
  Een belangrijk twistpunt is de productie van waterstof en de hoeveelheid ervan. Groen is wenselijk, maar er is nog onvoldoende productiecapaciteit om te voldoen aan een zeer grote vraag. Blauw komt net als grijs voort uit fossiele brandstoffen, dus niet wenselijk.
  Katenr: Waterstof in de gebouwde omgeving (gelijknamig aan het keuzedeel dat is aangevraagd bij het kenniscentrum S-bb)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan van den Berg 2 maanden geleden

  Gravatar for Jan van den Berg

  Uitstekend artikel van Fa .Feenstra.
  Ik ben persoonlijk van mening, dat voor 100% ingezet moet worden, op waterstofgas.
  Het grote voordeel is, dat de infrastructuur er al voor ligt en zoals in het artikel staat, in prima conditie.
  Van dit gas af, door andere alternatieven, waterstof uitgezonderd, zadelt de mensen met enorme kosten op en zoals ik al gelezen heb, in vele gevallen zijn de resultaten niet positief.
  Voor de gemeente is waterstofgas ook een voordeel.
  Wijken hoeven niet open gegraven te worden, voor b.v. stads verwarming.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ron Butter 3 maanden geleden

  Gravatar for Ron Butter

  Waterstof lijkt me een mooi alternatief. Is het realistisch ? Hoeveel kWh gaan we gebruiken om van water waterstof te maken ? Is het rendement redelijk ? Nog een hoop vragen, ik zou graag wat rekenvoorbeelden willen zien om te kunnen bepalen of het voor de gemiddelde woning haalbaar is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Bart Dankers 3 maanden geleden

  Gravatar for Bart Dankers

  Ik wil graag overstappen naar waterstof, de leidingen liggen er al en ik heb geen behoefte aan een brommend geluid. Ik geloof in h2, ondanks de skeptis van sommigen. Uiteindelijk geeft h2 verbranding geen co2 en is hoog calorisch.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • G van Rijswijk 3 maanden geleden

  Gravatar for G van Rijswijk

  wij wonen in een klein dorp met een relatief nieuw gasnet. als waterstof groen is te produceren en wordt opgelagen op momenten van veel aanbod van groene stroom lijkt mij dit een goed alternatief voor aardgas in onze streek

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ger Jonkergouw 4 maanden geleden

  Gravatar for Ger Jonkergouw

  Mooi dat er een toenemende aandacht is voor het gebruik van waterstof buiten de industrie: voor de automotive sector, maar ook voor de verwarming van huizen en gebouwen. Daarbij wordt wel steeds gedacht dat 'we' die waterstof in Nederland moeten opwekken en dat het nog te lang duurt eer dat voldoende is voor de vraag. Dit, terwijl in veel landen met veel zon voorbereidingen worden getroffen voor de productie van waterstof uit elektriciteit uit zonnepanelen: op grote schaal en tegen lage kosten.
  Die kan met pijpleidingen (uit Noord Afrika) of schepen (Australië, Midden Oosten, etc.) worden aangevoerd. In de haven van Rotterdam wordt dit al voorbereid: de waterstofhaven in plaats van de oliehaven. Tezamen met de eigen inlandse/offshore productie kan hierdoor al veel sneller voldoende waterstof worden geproduceerd, tegen lage kosten, waardoor de omslag naar grootschalig gebruik in huizen al binnen 5 tot 10 jaar een feit kan zijn. Dit tegen onvergelijkbaar lagere kosten dan voor de aanleg van warmtenetten. Bij warmtenetten wordt vaak vergeten dat de warmte in de toekomst weleens niet meer van overtollige warmte van industriële bedrijven kan komen, omdat die namelijk zelf de voor warmtenetten dure afvalwarmte niet meer willen produceren.
  Bij de huidige Regionale Energietransitie Strategie (RES) programma's wordt waterstof overigens onterecht volledig genegeerd en lijkt alle benodigde stroomproductie middels windmolens en zonnepanelen (en gelukkig nauwelijks nog door biomassa stook) gerealiseerd te moeten worden. Een doodlopende weg, want stroom moet ook worden opgeslagen voor de opvang van dag/nacht en zomer/winter onbalansen.
  Feenstra, wees mede-koploper en start eigen proefprojecten doorheen het land!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Margriet Scheuneman eerens Ger Jonkergouw 2 maanden geleden

   Gravatar for Margriet Scheuneman eerens

   Niks aan toe te voegen. Behalve dat ik het hier helemaal mee eens ben.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Louis Schrijver 4 maanden geleden

  Gravatar for Louis Schrijver

  Ik zit met smart te wachten op de waterstof transitie, ik heb namelijk een hete lucht verwarming, en ben toch echt niet van plan om m'n hele huis om te bouwen naar, cv, of warmtepomp. Bovendien had ik als gasinstallatie controleur bij hoogovens dezelfde aardgas cq waterstof reduceren in onderhoud bij de gloeierij. Maw, het is politieke onwil om hierop in te zetten. Wel vervuilende bio massa centrales, enz.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • G.w.visser 4 maanden geleden

  Gravatar for G.w.visser

  Waterstof is zelf te maken in de zomer met zonne-energie dus zonnepanelen een omvormer die van elektriciteit waterstof maakt een pomp en een ketel .pomp en ketel zijn geschikt om tot 700 bar op te pompen ketel in de zomer vol tanken en in de winter via waterstof ketel huis verwarmen via reduceer ventiel 30 mb helemaal energie neutraal alleen overheid is er denk ik niet zo blij mee alle onderdelen zijn op internet te koop wel goed zoeken veel succes gr geer

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • HJC Gerhards 5 maanden geleden

  Gravatar for HJC Gerhards

  Weinig tot geen informatie over koken op waterstof.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • amer HJC Gerhards 4 maanden geleden

   Gravatar for amer

   idd, weinig info. Ze moeten asap een nieuw artikel schrijven!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H. Pleiter 5 maanden geleden

  Gravatar for H. Pleiter

  Waterstof is voor mij de toekomst in de energievoorziening.
  Ik ben erg verheugd dat jullie er zoveel aandacht aan besteden en ook nog eens begrijpelijk voor iedereen. Firma Feenstra ga zo door!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.