Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 153
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Bekijk hier het Webinar Waterstof van Stedin, waarin waterstofexperts Albert van der Molen en Frank van Alphen je meenemen in de wereld van waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • A Korevaar 57 dagen geleden

  Gravatar for A Korevaar

  een waterstof molecuul is veel kleiner dan een methaanmolecuul (CH4). Hoe zit het met de afdichtingen in ons aardgasnet?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arjan Diekema 58 dagen geleden

  Gravatar for Arjan Diekema

  Waterstof, mooie brandstof. Geen groot verlies bij transport. (electrische net vaak 40%). Zie dit ook als ideale vervanging voor diesel in de transport. Geen accu met zware metalen zoals bij electrisch. Helaas denkt Brussel er anders over en steekt een stokje voor onderzoek naar windmolens op waterstof productie. Reden, ze vinden het zonde van de groene elektrischetijd.... Dat is een tegenslag.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Adrie Melaard 3 maanden geleden

  Gravatar for Adrie Melaard

  Waar haal je meer warmte uit, waterstof of aardgas?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • f.hamelink Adrie Melaard 28 dagen geleden

   Gravatar for f.hamelink

   Uit waterstof Adri dat is reeds een bekent feit.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Adrie Melaard 3 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Melaard,

   Onder atmosferische omstandigheden heeft waterstof een energie-inhoud van 3 kWh per kubieke meter. Aardgas heeft bij die condities een energie-inhoud van 9,8 kWh.

   Bij deze omstandigheden heeft aardgas per kubieke meter 3 keer meer energie of warmte.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor van den Bergh 3 maanden geleden

  Gravatar for Cor van den Bergh

  Het aanschaffen van een nieuwe cv ketel is niet altijd nodig. Je zou ook de branders kunnen vervangen. Mits de ketel niet te oud is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.J.Dekker 3 maanden geleden

  Gravatar for J.J.Dekker

  Bij het produceren van waterstof kan eerst op aardgas waarbij de CO2 gemakkelijk kan worden opgevangen
  Een geleidelijke overgang naar groene waterstof is dan de beste methode. Er is meer dan voldoende aardgas (Noorwegen Rusland en eventueel vloeibaar aardgas uit het midden oosten).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jo van Erp 4 maanden geleden

  Gravatar for Jo van Erp

  Ik zou graag om willen naar waterstof.
  Bestaat er ook zoiets als een kleine waterstof-aanmaak-centrale voor privéhuizen of wijken?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jo van Erp 3 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van Terp,

   De eerste proef projecten worden momenteel gemaakt. Feenstra volgt dit aandachtig. Zodra het een bewezen technologie is die ook grootschalig en tegen acceptabele kosten toegepast kan gaan worden gaan we dit zeker aanbieden. Wij zijn ermee bekend dat er waterstof ketels op de markt zijn. Houd onze platform goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. De Boer 4 maanden geleden

  Gravatar for J. De Boer

  De mooiste en schoonste oplossing. Maar wedden dat die wittenboordencriminelen in Den Haag het niet toestaan, louter en alleen omdat waterstofgas de schatkist niet genoeg oplevert. Mensen wordt toch eens wakker en stuur die charlatans vvd cda groenlinks d66 weg bij de volgende verkiezingen. Dat zijn de eigen zakkenvullers en .... ze deugen nergens voor!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • WB de Haan 5 maanden geleden

  Gravatar for WB de Haan

  waterstof hiep hiep niet hoera voor een woning heb je 9 tot 12 kw nodig ,om waterstof te maken dit kost 30 tot 40% . je moet de cv ketel aanpassen .+nog een waterstof apparaat. dus maak je borst maar nat.koop een elektrische cv ketel en alles is opgelost, als er geen groene waterstof komt wordt het niets vatten fall wil wel groene waterstof maken maar dit gaat regelrecht naar het bedrijfsleven maar er is nog hoop voor de kleine man er wordt aan gewerkt de groeten WB de haan

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • WB de Haan WB de Haan 3 maanden geleden

   Gravatar for WB de Haan

   je mag me wel even bellen 0651768369

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jo van Erp WB de Haan 4 maanden geleden

   Gravatar for Jo van Erp

   "maar er is nog hoop voor de kleine man er wordt aan gewerkt".
   Hier zou ik graag meer over willen weten. U mag mijn e-mail adres aan WB de Haan doorgeven.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jcl bakker 5 maanden geleden

  Gravatar for Jcl bakker

  Als aardgas en kolen exit zijn, kan dan H2 dat vervangen bij de hoogovens? Dat zal afhangen van de calorische waarden denk ik?
  Verder thuis. Via H2 kan stroom het huisverwarmen etc door de energie cellen te gebruiken. Maar zijn energie cellen wet milieu vriendelijk?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Joop 5 maanden geleden

  Gravatar for Joop

  Waterstof gaat het gewoon worden het probleem is de voeding(elektriciteit)
  Nu hebben we zoveel water in de buurt Waarom geen water turbine om elektriciteit op te wekken????

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.