Feenstra-servicemonteurs in Amsterdam met elektrische bakfiets naar klant

De elektrische bakfiets: mooie vervolgstap voor installateur in de stad

 • 26/11/2019 12:00pm
 • 1
 • 2 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds vaker gaan de adviezen van technisch installatiebedrijf Feenstra over duurzaamheid. Over het klimaat, CO2-neutraal wonen en energie besparen. Dat betekent dat Feenstra óók kritisch naar haar eigen bedrijfsvoering kijkt. Zeker als het over CO2-uitstoot gaat. “Maar liefst 80% van de CO2 die we als bedrijf uitstoten, is afkomstig van ons wagenpark”, aldus Arian Lodder, operationeel directeur bij Feenstra, “voor ons reden om te kijken hoe we deze uitstoot snel kunnen verminderen”.

Naast de elektrische bus, nu ook de elektrische fiets

In 2018 nam Feenstra voor haar activiteiten in Amsterdam de eerste elektrische bussen in gebruik. Ook werd de ambitie uitgesproken dat in 2024 nagenoeg alle bedrijfsauto's met een 'geel' kenteken, waar mogelijk, 100% elektrisch rijden. Sinds begin deze maand is daar de elektrische bakfiets bij gekomen. Na een eerdere proef in de gemeente Utrecht fietsen sinds kort in Amsterdam de eerste Feenstra-monteurs op elektrische bakfietsen van klant naar klant.

Elektrisch vervoer in de stad is straks noodzaak

Arian Lodder: “Geen herrie, uitlaatgassen, files of  parkeerproblemen, sinds kort rijden de eerste collega’s op een elektrische bakfiets door de stad. Op dit moment onderzoeken wij nog welk soort bakfiets het beste past bij het soort werk dat een specifieke monteur uitvoert. Door onze samenwerking met de firma DOCKR hebben wij de mogelijkheid dit in de praktijk te ervaren. DOCKR levert namelijk verschillende soorten elektrisch vervoer: van een kleine bakfiets tot een echte TukTuk. Het spreekt voor zich dat een installatiemonteur andere behoeften heeft dan een servicemonteur of een monteur beveiliging. Daarnaast kunnen wij binnen deze samenwerking aan het einde van de werkdag de fiets met inhoud veilig in de stad achterlaten. ’s Nachts worden de fietsen automatisch bevoorraad op de plek waar ze staan. De monteur kan dan de volgende ochtend snel en met de juiste materialen op pad. De komende maanden zullen we de verschillende ervaringen naast elkaar leggen en samen kijken wat voor ons het ideale vervoermiddel in steden is. Zeker in gemeenten die het doel hebben om in 2025 ‘zero emissie zones’ te implementeren is voor ons elektrisch vervoer noodzakelijk. Dit mag echter niet ten koste gaan van de serviceverlening aan de klant of de productiviteit en veiligheid van onze vakmensen. Het spreekt overigens voor zich dat we onze fietsende monteurs uitrusten met het juiste materiaal, zodat zij zich veilig en prettig kunnen verplaatsen. Denk aan een fietshelm, handschoenen of een houder voor de telefoon.”

Finalist BNR Spitsbrekers Award 2019-2020

Banner spitsbrekers ZW

Met deze nieuwe manier van werken is Feenstra één van de acht finalisten voor de BNR Spitsbrekers-award 2019-2020. In deze competitie is BNR op zoek is naar meest slimme, inspirerende initiatieven van bedrijven die de files omzeilen. 

Luister naar de podcasts van Feenstra op BNR Nieuwsradio: 

NB. het interview met Jeffrey is opgenomen voor de corona-tijd. 

Als test - 9 april 2021

Wij delen graag onze ervaringen over het gebruik van elektrische bakfietsen. Zo werkten we onder andere mee aan het onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam. 

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags

mvo

Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ida 17 maanden geleden

  Gravatar for Ida

  Geweldig dat jullie zo energiezuinig zijn met de bakfiets. Was alles maar zo eenvoudig met energie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.