Met klimaatmitigatie wordt het verder voorkomen van klimaatverandering bedoeld door de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maatregelen die hierbij horen, zijn bijvoorbeeld energie besparen, overstappen op duurzame energie en het aanleggen van bossen die CO2 kunnen opnemen.
Mitigatie betekent verzachting of matiging. In de context van het klimaat betekent mitigatie dus het verzachten of matigen van de temperatuurstijging op aarde door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
De belangrijkste mitigatiemaatregel is het vervangen van fossiele brandstoffen door vormen van duurzame energie. Dit past ook binnen de energietransitie. Duurzame vormen van energie zijn onder meer zonne-energie, windenergie, waterkracht en geothermische energie. Ook het besparen van energie, onder meer door het isoleren van huizen, is een voorbeeld van een effectieve mitigatiemaatregel. Een andere manier om broeikasgassen te verminderen, is het aanplanten van bossen die CO2 opnemen en opslaan.
Mitigatie wordt vaak in één adem genoemd met adaptatie. Beide strategieën worden tegelijk gevolgd, omdat de gevolgen van klimaatverandering nu al te merken zijn. Aan de ene kant is het dus belangrijk hier op in te spelen (adaptatie), aan de ander kant willen we voorkomen dat de opwarming verder oploopt (mitigatie). Voorbeelden van adaptatie zijn het verhogen van dijken en verbreden van rivieren.