7 Klimaatwetten voor ú

Wat zijn uw persoonlijke klimaatdoelstellingen?

 • 26/03/2020 3:00pm
 • 9
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk dat we erin slagen onze CO2-uitstoot snel te verminderen. Hoe dat gaat gebeuren, is vastgelegd in de afspraken in het Klimaatakkoord. In de Klimaatwet, die het parlement al in 2018 heeft aangenomen, zijn de klimaatdoelstellingen voor de lange termijn vastgelegd. Kunt u het Klimaatakkoord en de Klimaatwet vertalen naar uw eigen situatie? Welke ‘klimaatwetten’ kunt u opstellen voor úw woning, zonder grote inspanningen of investeringen? In dit artikel: 7 ideeën voor ‘Uw Eigen Klimaatwet’.   

Leg uw Klimaatafspraken vast

Afspraken maken is niet moeilijk, maar je aan die afspraken hóúden is een ander verhaal. Een simpele, maar effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen is door die afspraken vast te leggen. Als iets op papier staat, voelen we ons nét iets meer verplicht om het serieus te nemen. Bij u thuis werkt dat ook zo. Spreekt u met uzelf of met uw gezinsleden duidelijke doelstellingen af en legt u ze vast, dan wordt het makkelijker om uzelf en elkaar er ook werkelijk aan te houden. Kortom: stel uw eigen Klimaatwetten op! 

Gerelateerd
Klimaatwet

Alles wat u moet weten over de Klimaatwet

Lees meer

Waar komt de uitstoot vandaan?

Iedereen stoot direct of indirect CO2 uit, of u nu huurder bent of eigenaar van een woning. Maar kunt u direct noemen waar die uitstoot ‘m in zit? Toch is dat belangrijke kennis. Want als u weet hoe en wanneer u CO2 produceert, wordt het eenvoudiger om er iets tegen te doen. De CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin bestaat vooral uit de volgende onderdelen:

 • Warm water en verwarming in huis (meestal aardgas, soms elektriciteit)
 • Verlichting en apparaten in huis (elektriciteit)
 • Vervoer per auto en/of openbaar vervoer en/of vliegtuig (benzine, diesel, aardgas en elektriciteit)

Klimaatwet 1: Maak een overzicht van uw persoonlijke CO2-uitstoot. 

U kunt de gegevens onder meer achterhalen met behulp van uw energierekening, de kilometerstand van uw auto en uw belastingaangifte. Kijk ook even naar dit voorbeeld, van de CO2-uitstoot per jaar in een doorsnee Nederlands huishouden:

 • Aardgas: 1.560 m3 per jaar (2.700 kg CO2)
 • Elektriciteit: 3.500 kWh per jaar (2.100 kg CO2)
 • Auto: 15.500 km per jaar (3.000 kg CO2)
 • Vliegtuig: 1.300 km per persoon per jaar (800 kg CO2)
 • Openbaar vervoer: 894 km trein en 409 km bus, tram, of metro per persoon (200 kg CO2)

(Bron: vtwonen)

Uw CO2-uitstoot toen, nu en straks

Een stap vooruit begint vaak met achterom kijken. Is er in de loop van de jaren een ontwikkeling te zien in uw CO2-uitstoot? Het is heel interessant om in uw administratie of op de website van uw energieleverancier eens te zoeken naar oude energierekeningen. Hoeveel m3 aardgas en hoeveel kWh stroom verbruikte u drie, vijf of tien jaar geleden? En hoeveel is dat nu? 

Klimaatwet 2: streef naar een realistische vermindering van uw CO2-uitstoot in het komende jaar. 

Zonder dat u investeert is het vaak al mogelijk om uw CO2-uitstoot omlaag te brengen. Nadat u heeft uitgezocht hoeveel CO2 u in het verleden produceerde en hoeveel dat nu is, kunt u voor uzelf een doel vaststellen voor de toekomst. Leg die doelstelling vast in een afspraak met uzelf en met de anderen in huis. Dat kan bijvoorbeeld door kleine voornemens in praktijk te brengen: de thermostaat een graadje lager (en ’s avonds een uurtje eerder helemaal omlaag), niet onnodig lichten laten branden, gloeilampen vervangen door LED etc. Er zijn heel wat manieren om op een leuke manier uw eigen Klimaatwetten na te leven.

Stel vragen aan de cv-monteur

Bij het onderhoud aan uw cv-ketel krijgt u niet alleen een handige vakman of vakvrouw over de vloer, maar ook een expert op het gebied van energiebesparing. Hij of zij kan u heel wat vertellen over uw cv-ketel en over manieren om die zo efficiënt mogelijk te gebruiken. 

Klimaatwet 3: Maak een vragenlijst voor het eerstvolgende bezoek van de cv-monteur

Tips voor uw vragenlijst:

 • Zijn het vermogen en de maximale aanvoertemperatuur van mijn cv-ketel goed afgesteld op het afgiftesysteem?
 • Staat mijn cv-ketel op de comfortstand en is dat wel nodig?
 • Als ik mijn cv-ketel moet vervangen, is het dan slim om de volgende ketel te huren?
Gerelateerd
Onderzoek monteurs energietransitie

Monteurs belangrijke schakel in energietransitie

Lees meer

Voor woningeigenaren: investeren in uw woning

Uw woning structureel duurzamer maken kost geld. Reken eens uit welke investeringen voor u haalbaar zouden zijn. Begin met ideeën als isoleren en (drie)dubbelglas en denk daarna verder over zaken als een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen. Informeer ook eens bij uw bank of er mogelijkheden zijn voor een groene lening met interessante voorwaarden. 

Klimaatwet 4: Maak een helder stappenplan met streefdata om structureel te investeren in de duurzaamheid van uw huis

Voor huurders: de plannen van uw huisbaas

Als huurder mag u van uw huisbaas (private verhuurder of corporatie) verwachten dat die investeert in de duurzaamheid van uw woning. Toch kunt u méér doen dan afwachten. Voel uw verhuurder gerust eens aan de tand over de plannen die er zijn om uw woning te verduurzamen. 

Klimaatwet 5: Zet een datum in de agenda waarop u de verhuurder concreet vraagt naar duurzame plannen

Gewetensvraag aan uzelf: ben ik bereid om meer huur te betalen als mijn huis energiezuiniger wordt? Zo ja, hoeveel?

CO2-uitstoot buitenshuis

Uit het voorbeeld aan het begin van dit artikel blijkt dat ‘wonen’ een belangrijke bron van CO2-uitstoot is. Maar de post ‘vervoer’ tikt bij veel mensen ook flink aan. Zijn al die kilometers die u maakt wel echt nodig? Het is de moeite waard (en leuk!) om eens uit te rekenen hoeveel kilometers u het komende jaar minder zou kunnen reizen. En misschien kunt u óók besparen op de kilometers van anderen. Laat u de pakjes die u bestelt niet thuis afleveren, maar bij een ophaalpunt in de buurt, dan scheelt dat ongemerkt heel wat CO2-uitstoot. 

Klimaatwet 6: Maak een Minder Kilometers Plan

CO2-maatregelen leveren altijd iets op

Er zijn veel verschillende, sterk uiteenlopende maatregelen die u kunt nemen om uw CO2-uitstoot te verminderen. Sommige daarvan zijn eenvoudig en kosten niets, andere zijn ingrijpend en vragen om een flinke investering. Maar één ding is zeker: álle maatregelen leveren iets op, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. 

Klimaatwet 7: Zorg voor een lagere energierekening

Voor deze ‘persoonlijke’ Klimaatwet bent u natuurlijk deels afhankelijk van externe factoren. Op het tarief van uw energieleverancier en de heffingen van de overheid heeft u geen invloed. En op een milde of strenge winter ook niet. Toch heeft uw eigen energiegedrag nog altijd verreweg het grootste effect op de hoogte van uw rekening. 

Veel mooie voornemens, nu een Klimaatwet

In Nederland heeft de politiek zich de afgelopen decennia al vaak voorgenomen om iets aan de CO2-uitstoot te doen. Al in 1991 stond er in de Nota Klimaatverandering dat we negen jaar later 3% tot 5% minder broeikasgassen moesten gaan uitstoten. De praktijk was anders; de uitstoot nam tussen 1991 en 2000 alleen maar toe. In 2007 nam de toenmalige regering zich voor dat in 2020 de CO2-uitstoot 30% lager moest zijn dan in 1990. Ook dat doel is niet gehaald. De Klimaatwet die we nu hebben moet ervoor zorgen dat we de doelstellingen wél gaan realiseren. Bij nieuwe wetten, bijvoorbeeld op het gebied van energie, industrie en woningbouw, moet voortaan worden bekeken of ze niet in strijd zijn met de doelstellingen in de Klimaatwet. Wanneer doelstellingen in de wet staan, is het nu eenmaal makkelijker om iedereen keer op keer aan die doelstellingen te herinneren. 

Poll

Heeft u concrete plannen om uw CO2-uitstoot binnenkort te verlagen?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • W. Kroon 11 maanden geleden

  Gravatar for W. Kroon

  Hebben al jaren zonnepanelen, en ook al jaren een houtpelletkachel, drie dubbel glas, waterontharder zuinige cv ketel enz.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • M.E. Jansen 12 maanden geleden

  Gravatar for M.E. Jansen

  Zou het niet beter zijn dat u monteurs zelf een lijstje met punten met de klant doornemen en ook zijn/ haar CO2 gebruik doorspreken. Jammer vind ik dat nog nooit van uw monteurs heb mogen vernemen dat de temp van het verwarmingswater aangepast kan worden ook niet bij aanleg van een nieuwe ketel en dat 60 graden het efficients verwarmt. ze stellen de ketel standaard op 80 graad af.. train uw monteurs hierop!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Miel Couvee 12 maanden geleden

  Gravatar for Miel Couvee

  Ik heb bovenstaande suggesties allemaal uitgevoerd in de afgelopen twee jaren. Heeft veel geld gekost.
  Ik heb hier alleen maar het gevoel bij dat ik verantwoordelijk mee doe aan de plannen uit de klimaatwet. Maar in feite zie ik hier niets voor terug, behalve de afschrijving op zonnepanelen die pas over 8 jaar effectief zijn. Ik zou best wel een stimulerings regel willen zien voor mensen die wel een goed plan hebben gemaakt tov van de mensen die het niets kan schelen of niet de mogelijkheden hebben hiervoor. Ik denk dat hier dan veel meer mee gedaan gaat worden en de doelstellingen korterbij komen. We betalen veel energie belasting om de mensen te dwingen , maar het zou fijn zijn als men dit gebruikte om te stimuleren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • HC Boegheim 12 maanden geleden

  Gravatar for HC Boegheim

  Hebben het mogelijke aangepast, kunnen het goed op de rekeningen zien. Prima.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare HC Boegheim 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Boegheim,

   Het is goed te lezen dat u actie heeft ondernomen en dat u het terug kunt zien op uw rekening. Heeft u al nagedacht over uw volgende stap? Als wij u ergens mee kunnen helpen, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] Wij kunnen u in contact brengen met onze specialisten.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rene Booms 12 maanden geleden

  Gravatar for Rene Booms

  Goedemorgen allemaal, hoe staat het met de ontwikkeling van super rendabele electrische cv ketels?
  Met een vriendelijke groet van Rene Booms Heerhugowaard

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Rene Booms 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Goedemiddag meneer Booms,

   In het verleden hebben wij aandacht besteed aan de elektrische cv-ketels, zie de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/elektrische-cv-ketel/
   Tot nu toe is het over het algemeen nog niet rendabel om in Nederland een elektrische cv-ketel aan te schaffen. In de volgende link leggen ze alles stap voor stap uit. https://www.gawalo.nl/klimaattechniek/artikel/2019/12/kansen-voor-de-elektrische-cv-ketel-1018100

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • NIco 12 maanden geleden

  Gravatar for NIco

  Het enige antwoord bij de poll zou zijn: nee.
  Maar... ik heb al zonnepanelen en een nieuwe CV ketel en deed altijd al aan bewust gebruik van gas en stroom. Op jaarbasis voorzie ik in eigen stroom en is het goed dat er een teruglever regeling is om in de winter terug te krijgen wat ik in de zomer overhoud. Dankzij isolatie, een nieuwe CV-ketel èn een slimme thermostaat is ons gasgebruik gehalveerd van 1160 (jaarnota 2018) naar 590. Een warmtepomp en een zonneboiler zouden nu een terugverdientijd van 20-60 jaar kennen dus mag er van mij nog een heleboel aan (betaalbare!) technologie worden uitgevonden voordat ik nog iets laat installeren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare NIco 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Nico,

   Wow, u bent al enorm goed bezig met de energietransitie zo te lezen.
   Continu zijn er nieuwe ontwikkelingen, houd onze platform goed in de gaten. U kunt zich ook altijd inschrijven voor onze nieuwsbrief bovenaan de website. Zo weet u zeker dat u altijd op de hoogte bent en blijft.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • gabriel sinkgraven 12 maanden geleden

  Gravatar for gabriel sinkgraven

  Besparen? heb me een heel jaar de pleuris bespaard het heeft 85 euri opgeleverd niet weer dus.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare gabriel sinkgraven 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Sinkgraven,

   Het is goed te lezen dat u bewust bezig bent met besparen. Iedere woning is anders en zo bespaart ook iedereen op zijn eigen manier. Alle kleine beetje helpen natuurlijk. Wie het kleine niet eert...

   Het mag natuurlijk niet ten kosten gaan van uw wooncomfort. Heeft u inzicht in uw verbruik door middel van een slimme meter of slimme kamerthermostaat? Zo krijgt u inzicht in uw eigen verbruik. Aan de hand daarvan kunt u comfortabel besparen. Heeft u naar aanleiding van ons bericht nog vragen, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ir. Ruud Luttmer 12 maanden geleden

  Gravatar for Ir. Ruud Luttmer

  In plaats van een warmtepomp, zou ik graag veel meer informatie van u willen zien over de nieuwe thermisch acoestische warmtepomp.
  Een ontwikkeling van ECN en TNO. Meer info Blue Heart Energy
  Zeer lage kosten, zeer hoog rendement, zeer warmwater, zeer weinig geluid, elektrische cv ketel, zeer lage kosten voor onderhoud.
  ,Deze zeer unieke vinding komt in 2020 op de markt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ir. Ruud Luttmer 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Luttmer,

   Wij hebben nog geen producten op de markt gezien voor de verduurzaming van woningen waar dit warmtepompprincipe wordt toegepast. Het thermo-akoestische principe lijkt zeker veelbelovend en lijkt ook nog goed te werken bij hogere afgiftetemperaturen.

   Blijf onze platform goed in de gaten houden. Alle ontwikkelingen volgen wij op de voet en informeren iedereen graag over de energietransitie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Marinusje 13 maanden geleden

  Gravatar for Marinusje

  Zeer stimulerende boodschap.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.