Bestaande woningbouw eenvoudig aardgasvrij met nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem
Feenstra en Vattenfall testen innovatief warmtepompsysteem
Vattenfall en Feenstra testen een nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. Met het warmtepompsysteem voor de bestaande bouw kan een woning in één keer fossielvrij gemaakt worden en biedt Vattenfall een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Cindy Kroon, directeur Klanten van Vattenfall, “het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad wordt op deze manier haalbaar en betaalbaar en brengt fossielvrij leven een grote stap dichterbij.”
Het innovatieve all-electric warmtepompsysteem werd gezamenlijk ontwikkeld door Vattenfall, Feenstra, DENSO en SOLVIS en maakt gebruik van een hoge temperatuur CO2 warmtepomp en een gelaagd buffervat met temperatuur onafhankelijke instroomvoorziening. Alle onderdelen van het systeem zijn door de betrokken partijen specifiek voor deze toepassing gemodificeerd en geïntegreerd tot een robuust geheel dat efficiënt de temperatuur van 70 tot 90 graden levert die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen met radiatoren. Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6kW en een piekvermogen tot 11kW. Ongeveer de helft van de bestaande eengezinswoningen valt in deze categorie.
De meeste normale warmtepompen bereiken hun hoogste efficiëntie als ze een lage temperatuur van rond de 35 graden leveren. Met zulke lage temperaturen is een woning niet te verwarmen met de bestaande radiatoren en is bijvoorbeeld het aanleggen van vloerverwarming vereist. Ook kunnen de huidige lage- en midden temperatuur warmtepompen niet snel genoeg een grote hoeveelheid vermogen leveren om een afgekoelde woning weer op temperatuur te brengen. Dit maakt het noodzakelijk de woning extra goed te isoleren zodat deze niet snel afkoelt. Het nieuwe warmtepompsysteem kent deze beperkingen niet. Door de combinatie van een hoge aanvoertemperatuur én een hoog piekvermogen is het mogelijk om cv-ketels in de bestaande bouw eenvoudig te vervangen zonder noodzaak voor vloerverwarming of extra isolatie aan het huis.
De hoge temperaturen van het nieuwe warmtepompsysteem worden mogelijk door gebruik te maken van het natuurlijke koudemiddel CO2 . Met een Global Warming Potential van 1 is dit bovendien het meest klimaatvriendelijke koudemiddel dat momenteel beschikbaar is.
De gebruikte buffer fungeert als warmtebatterij die zowel wordt ingezet voor het leveren van warmte aan de radiatoren als voor het maken van warm tapwater. Het tapwater wordt net als in meeste cv-ketels instantaan en legionellaveilig gemaakt via een geïntegreerd tapwaterstation. Een boiler is dus niet nodig.
In een pilot wordt het systeem gedurende een jaar in 20 verschillende huurwoningen getest. Hierbij ligt de focus op de inpassing van het systeem in een bestaande woning, de comfortbeleving van de bewoners en de efficiency van het systeem. Als de tussentijdse resultaten van de pilot positief zijn, wordt verwacht dat de eerste productiemodellen van het systeem eind 2020 geleverd worden. Initieel zullen deze beschikbaar zijn voor projecten bij woningcorporaties. De verwachting is dat het systeem in 2023 beschikbaar komt voor particuliere woningeigenaren.
Over Vattenfall
Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.
Over Feenstra
Feenstra is sinds 1947 actief. Met meer dan 1.500 medewerkers beheert, verzorgt en onderhoudt Feenstra een sterke klantenbasis die bestaat uit meer dan 800.000 Nederlandse huishoudens, met name individuen en woningcorporaties. Hierbij is Feenstra actief op zoek naar bewezen oplossingen waarin duurzaam en comfortabel wonen een rol spelen. Met het uitgebreide netwerk aan vestigingen heeft Feenstra een dienstverlening die 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor haar klanten klaar staat. Overal in Nederland.
Over DENSO
DENSO is een wereldwijde mobiliteitsleverancier van geavanceerde technologie en componenten voor vrijwel elk automerk en -model op de weg. Met het hoofdkantoor in Japan en een jaaromzet van € 44 miljard, investeert DENSO in zijn 211 vestigingen in 35 landen om de toekomst van mobiliteit vorm te geven. Lees meer over DENSO warmtepompen.
Over SOLVIS
SOLVIS is een technologisch toonaangevende fabrikant van hybride verwarmingssystemen op de Europese markt. Onze kracht als dienstverlener voor de installatiesector is het ontwikkelen en produceren van toekomstgerichte en generatie overschrijdende verwarmingssystemen in onze fabriek. De basis hiervoor wordt gevormd door onze medewerkers die met hun eigenheid en ideeën consequent en gepassioneerd werken aan het doel om de best mogelijke oplossingen te bieden. Dit project wordt begeleid door onze verkooppartner SOLVIS Nederland BV, die een stevig en waardevol aandeel heeft in het Solvis-netwerk.
Plaats reactie
Reacties
Ik wil graag op de hoogte gehouden worden en blijven van de ontwikkelingen van de CO2-warmtepompen.
Ik heb daar veel interesse in om deze aan te schaffen. Ik heb 16 zonnepanelen en mijn huis is goed geïsoleerd.
Ik zou ook een nieuwe cv-ketel moeten hebben, maar dat is dan niet meer nodig.
Wat wordt de levertijd en de prijs van deze warmtepomp?
Met vriendelijke groet,
Henk.
Beste heer Van Leeuwen,
Bedankt voor uw bericht.
Wegens de huidige ontwikkelingen is het nog onbekend wat de levertijd wordt. Wij verwachten deze in 2023 te kunnen leveren. Blijf hiervoor ons Zorgeloos Wonen platform in de gaten houden. Alle ontwikkelingen zullen wij hierop plaatsen.
Ook kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Geachte heer/mevrouw
Graag wil ik weten waneer de de hoge temperatuur warmtepomp is te leveren.
Graag ook een indicatie van de prijzen wat het gaat kosten.
Ik ben erg geintreseert in de hoge temperatuur warmtepomp. en zonder gas.
Ik heb al zonnepanelen,en lever nu terug.
Hoor van u
Vriendelijke groet, H.Bos
Beste meneer Bos,
Bedankt voor uw interesse. De hoge temperatuur warmtepompen zijn nog niet leverbaar, wij verwachten deze in 2023 te kunnen leveren aan particulieren. Hou ons platform Zorgeloos Wonen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen, bij verdere ontwikkelingen zullen wij dit hierop plaatsen.
Ook kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, dit kan bovenaan deze pagina.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Goedenavond,
Graag wilde ik weten of de hoge temperatuur warmtepomp al leverbaar is.
vr. groet,
Nico Boots
Beste Nico,
Let wel dat "de wachting" om te leveren aan particulieren al twee keer is uitgesteld (2021 en 2022).
Dus of 2023 gaat lukken...
mvg,
Maarten
Beste meneer Boots,
Bedankt voor uw vraag. De hoge temperatuur warmtepompen zijn nog niet leverbaar, wij verwachten deze in 2023 te kunnen leveren aan particulieren. Hou Zorgeloos Wonen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Graag had ik meer informatie over de HT warmtepomp in verband met verbouwing.
Past de ketel van de warmtepomp op de plaats van de huidige CV ketel?
En welke plaats is er verder nog nodig? (buitenunit en waterreservoir)
Ik heb met veel interesse het artikel over de hoge temperatuur warmtepomp gelezen. Wilt u mij op de hoogte houden van de voortgang van het systeem en mij laten weten wanneer het systeem voor de particuliere eigenaar beschikbaar komt?
Met vriendelijke groet,
Anton voor 't Hekke, Koraaldreef 15, 7828AN Emmen.
Beste meneer voor t Hekke,
Goed dat u op de hoogte gehouden wilt worden, hiervoor kunt u het platform in de gaten houden en/of u inschrijven voor meldingen over bepaalde thema's. Dit kunt u rechtsboven in dit artikel instellen via de knop thema's volgen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Geachte M,
Ik ben zeer geïnteresseerd in de water/lucht warmte pomp met een hoge temperatuur van 85 graden ,zodat ik mijn gas cv ketel kan verwijderen en bespreekbaar om mijn woning als proef project aante bieden .ik kan dit samen met uw mensen realiseren daar ik al jaren bezig ben met techniek van verschillende aard ,en ben acht jaar hoofd tekenkamer geweest bij een technisch bedrijf van S.de Vries te Drachten ,Ik verneem graag uw reactie.
Hallo. Ik ben alleen geïnteresseerd in de HT warmtepomp en wacht totdat deze beschikbaar is.
Ik heb begrepen dat de bestaande ketel vervangen moet worden en er moet een warmwater reservoir geïnstalleerd worden.
Graag wil ik van u weten welke ruimte (afmetingen) hiervoor gereserveerd moet worden.
Mvg Hub Demont
HALLO, HET LIJKT EEN MOOIE ONTWIKKELING DE HT WARMTEPOMP MAAR HOEVEEL STROOM VERBRUIKT DEZE INSTALATIE ONGEVEER??
BVD.
CC. DELAAT
Ik ben mij aan het oriënteren om medio 2022 van het gas af te komen en een warmtepomp te installeren. Is er al zicht op de exploitatiekosten van deze nieuwe techniek t.o.v. de oude?
Geachte heer de Vries,
De verwachting op dit moment is dat het toestel in het voorjaar van 2023 leverbaar is. Wij zullen dit via diverse kanalen dan bekend maken.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Ik heb hier wel interesse in. Ruimte in onze techniek ruimte is beperkt (staat een wasmachine, wasdroger, CV en zonnepaneel omvormer en WTW ventilatie. Ik heb getest en ik kan woning nog goed verwarmen met cv op 60 graden. 's avonds is het 21 graden en verwarming gaat op 16 graden, 's morgens echter nog steeds 18 graden in huis. Verbruik ongeveer 1100 m3 gas voor een tussenwoning van 140m2 (4 personen). Dus wel netjes. Stroom verbruik is 3000kwh, maar zonnepanelen leveren 3300kwh. Hoeveel extra kwh stroom verbruikt deze warmtepomp?
Er zijn nog geen reacties.