Nederlanders terughoudend met overstap naar elektrisch fornuis

Helft ziet op tegen nieuwe manier van koken

 • 21/12/2017 12:00am
 • 2
 • 2 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 25/01/2018 1:36pm

Terwijl de eerste gasloze woonwijken in ons land worden gebouwd, Nederland aan de vooravond staat om nieuwbouwwijken niet langer van gasaansluitingen te voorzien, blijkt dat de helft van de Nederlanders opziet tegen elektrisch koken. 40% is zelfs van mening dat ze daardoor opnieuw moeten leren koken. In ons land kookt tweederde van de huishoudens op een gasfornuis en een derde op de elektrische kookplaat. 

Van gas naar elektrisch

Dat blijkt uit een onderzoek naar gasloos koken in opdracht van Feenstra, de grootste installateur van ons land. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bureau Big Data Small.

"Duidelijk is dat de energietransitie een grote uitdaging is om bewoners mee te krijgen in de omschakeling van gas naar elektrisch."
Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra

‘Die uitdaging begint al in de keuken want koken is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van degenen die al een elektrische plaat hebben, zegt 33% dat ze hun kookkunsten opnieuw moesten uitvinden.’

Geen open vuur meer

‘Niettemin geeft de helft aan dat bijdragen aan een duurzame samenleving een goede reden is om te stoppen met koken op gas. Veiligheid speelt ook een grote rol. Bij degenen die al elektrisch koken was het gevaar van open vuur voor 56% reden om het gasfornuis te verruilen. Bij degenen die nog op gas koken, is dit voor 47% een reden om over te stappen naar de ‘veilige’ plaat.’

Gerelateerd
gasloos wonen

Gasloos wonen doet u zó

Lees meer

En de kosten?

Dat elektrisch koken goedkoper is, is slechts bij 40% van de Nederlanders bekend. Om die reden bleek dit ook geen belangrijke reden zijn om over te stappen. Bij de ondervraagden die al waren overgestapt naar de elektrische plaat was besparing slechts in 28% van de huishoudens hiervoor de reden. Voor elektrische kokers was met name het gebruiksgemak doorslaggevend voor hun keuze.

Het gemak van het schoonmaken

Elektrische kookplaten zoals het keramisch fornuis zijn makkelijker schoon te maken. Van Dalen: ‘Dat werkt blijkbaar stimulerend want maar liefst 90% van de bezitters van een elektrische kookplaat maakt deze elke dag schoon. Dat is fors hoger dan de 74% gasfornuizen die dagelijks worden gereinigd.’

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Harry Taal 3 jaren geleden

  Gravatar for Harry Taal

  Koken op gas is voor veel culturen belangrijk, denk aan de oosterse keuken en wokken, daar zijn gasbranders met een vermogen van 12KW heel gewoon en noodzakelijk. De standaard huis aansluiting voor elektra icm inductie kunnen een dergelijk vermogen simpel weg niet leveren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jean Paul 3 jaren geleden

  Gravatar for Jean Paul

  Elektrische kookplaten??? Die oude zwarte dingen? Ja, die zijn rampzalig net zoals het keramisch fornuis of halogeen.
  Ik gebruik al jaren een inductie plaat en dat is geweldig. Kookt net als gas hoor, alleen veel veiliger en heel efficiënt. Je gebruikt de bodem van de pan om de warmte te 'maken' en je verwarmt niet de keuken. Reageert direct op hoger en lager zetten van de energie. Je moet alleen even opletten met het kopen van je pannen. Is die 40% niet gewoon een groep die nog moet leren koken? :-)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jean Paul 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Jean Paul,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wat fijn te lezen dat u al jaren gebruikt maakt van uw inductieplaat en dat u daar zo tevreden over bent. Heeft u wellicht kooktips? Kookrecepten zijn ook altijd welkom. :-)

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.