Praktische maatregelen om deze zomer koel te blijven

Bent u klaar voor de volgende hittegolf?

 • 20/04/2021 5:15pm
 • 4
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

De Nederlandse zomers worden warmer. Steeds vaker hebben we te maken met een hittegolf. In 2019 liep de temperatuur zelfs voor het eerst in de geschiedenis op tot boven de veertig graden. Vroeger waren we alleen bezig om het ’s winters warm te krijgen, maar nu hebben ook de zomers onze aandacht. Welke stappen kunnen we zetten om ons huis koel te houden? Moeten we direct aan een airco denken of zijn er ook andere manieren om de zomer een beetje aangenaam door te brengen? We beschrijven een aantal slimme maatregelen die u kunt nemen om de warmte buiten te houden.  

Houd de warmte buiten de deur

Als u het binnen koel wilt houden, is het éérste dat u moet doen: zorgen dat de warmte buiten blijft. Dat klinkt nogal simpel, maar eigenlijk komen alle verkoelende maatregelen daarop neer. In dit artikel nemen we u mee langs een aantal stappen die u kunt zetten om uw doel te bereiken. Van kleine, makkelijk uitvoerbare tips tot stevige maatregelen die ook om een investering vragen. 

Ouderwets trefzekere tips

We hebben steeds meer technische hulpmiddelen om het in onze huizen comfortabel te maken. Toch zijn er ook ouderwetse ‘huismiddeltjes’ die nog altijd trefzeker zijn. Zo is op een snikhete dag bijna niets zo verfrissend als een teiltje koud water om je voeten in te zetten. Een koude, vochtige handdoek is ook een prima manier om af te koelen. Neemt u een douche, zet de kraan dan niet ijskoud of heel heet, maar lauwwarm. Veel drinken is uiteraard belangrijk als het warm is. Grijp daarbij niet te snel naar bier, wijn of (zoete) frisdrank. Met een glas water of thee vult u het vochttekort sneller én gezonder aan. Zet bijvoorbeeld een karaf water op tafel met ijsblokjes én wat muntblaadjes. Maak het uzelf makkelijk door ’s avonds niet uitgebreid te koken, maar in plaats daarvan te kiezen voor een frisse maaltijdsalade. Heeft u alles geprobeerd en is het nog steeds niet uit te houden, dan wordt het misschien tijd om toch maar in dat opblaasbare zwembadje te plonzen. 

Vergroening is verkoeling

Heeft u een tuin, een dakterras of een balkon? Hoe meer begroeiing, hoe koeler het wordt. Planten rondom en tegen het huis maken de warmste dagen van het jaar een stuk aangenamer. Vergroening is verkoeling.

Plant in tuin

Waarom koelen we af van een ventilator?

Een ventilator verandert niets aan de temperatuur in een kamer. Toch wordt de warmte er iets draaglijker door. Hoe kan dat? Als we op een warme dag buiten zitten, is het prettig als er een verkoelend briesje opsteekt. Een ventilator werkt op dezelfde manier. De luchtverplaatsing zorgt ervoor dat zweet op onze huid sneller verdampt. Voor die verdamping is warmte nodig en die warmte wordt onttrokken aan ons lichaam. Het gevolg is dat we (een klein beetje) afkoelen. Zet u een fles met ijskoud water voor de ventilator, dan is het effect nog iets groter. Een ventilator werkt op elektriciteit en is dus niet volledig duurzaam. Maar in vergelijking met een mobiele airco is het stroomverbruik te verwaarlozen. 

Gerelateerd
ZW Ventileren Koel Warmte Energie

Buiten warm, binnen koel

Lees meer

Goed isoleren

Bij isolatie denken we al snel aan winterse dagen en het buiten de deur houden van de kou. Maar isolatie heeft óók in de zomer effect. Met dakisolatie en goed geïsoleerde buitenmuren warmt uw huis van buitenaf minder snel op. Daarnaast is het handig om in de zomer overdag de gordijnen gesloten te houden en de zonwering (binnen én buiten!) omlaag te laten. Houd de buitendeuren en de ramen in de loop van de dag zoveel mogelijk dicht, maar sluit niet álles af. Ook op zomerdagen is het belangrijk voor u en uw huisgenoten dat de luchtkwaliteit op peil blijft. Laat de ventilatieroosters dus open staan. ’s Avonds, wanneer de zon weg is en het buiten is afgekoeld, is het lekker om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Overweeg daarbij een hor om de muggen buiten te houden en let erop dat u het inbrekers niet ál te gemakkelijk maakt.

Airco: wel effectief, iets minder duurzaam

De meest effectieve manier om het in huis de hele zomer koel te houden, is airconditioning. Een airco is een apparaat dat warmte van binnen naar buiten transporteert. De airco zuigt lucht aan en koelt die lucht vervolgens af. De binnenunit en de buitenunit werken samen om de gekoelde lucht weer de woonkamer, de werkkamer of de slaapkamer in te  blazen. Met een airco brengt u de temperatuur in een vertrek snel omlaag, óók als buiten de mussen van het dak vallen. Daar staan wel wat nadelen tegenover. Een ventilator heeft u al voor een paar tientjes, maar airconditioning in één kamer kost inclusief installatie al gauw € 1.500,- tot € 3.000,-. Voor een vaste airco heeft u bovendien wat ruimte nodig. Niet alleen in de kamer zelf, maar ook voor de buitenunit. En dan is er nog het energieverbruik. Een airco verbruikt uiteraard meer dan een ventilator, maar op jaarbasis valt het eigenlijk mee. Als u 200 uur per jaar de airconditioning aanzet in één kamer, kost dat 150 kWh aan stroom. (Bron: Milieu Centraal.) Ter vergelijking: één zonnepaneel produceert per jaar al aanzienlijk meer elektriciteit.  

Gerelateerd
Airconditioning

15 Vragen over airconditioning in huis

Lees meer

Mechanische ventilatie en wtw

Heeft u in uw huis een systeem voor mechanische ventilatie? Dan kan het tijdens een héél warme periode de moeite waard zijn om het systeem overdag uit te schakelen. Maar alléén als er niemand thuis is. Vergeet dus niet om het systeem weer aan te zetten zodra er wél iemand in huis is. Overigens: veel systemen voor gebalanceerde ventilatie hebben een functie die speciaal bedoeld is voor zomernachtventilatie. Het is uiteraard verstandig om die functie te gebruiken. Heeft u een warmte-terugwininstallatie, dan kunt u die meestal zo instellen dat de ‘by-pass’ wordt ingeschakeld. Die zorgt ervoor dat het systeem tijdens warme nachten direct ‘koele’ buitenlucht naar binnen blaast.  

Een warmtepomp kan ook koelen

Is uw cv-ketel aan vervanging toe, dan is dat hét moment om eens serieus te bekijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Is dat het geval, dan verbruikt u voor het verwarmen van uw huis voortaan aanzienlijk minder aardgas. Maar van veel warmtepompen kunt u óók in de zomer plezier hebben. Als de warmtepomp is aangesloten op een afgiftesysteem met vloerverwarming of geschikte convectoren, kunt u daar op warme dagen koel water doorheen laten stromen. Dat brengt de temperatuur in huis al gauw met een paar graden naar beneden. ‘Gewone’ radiatoren zijn ongeschikt voor het koelen van een woning. Zulke radiatoren zijn niet goed in staat om de koude over te dragen naar de lucht.

Gerelateerd
Warmtepomp onderhoud

De hybride warmtepomp bespaart (véél!) gas

Lees meer

Goed ingeregeld systeem voor optimaal comfort

Voordat u met een warmtepomp het huis gaat koelen, is het belangrijk om een deskundig installateur goed te laten kijken naar het afgiftesysteem (radiatoren, convectoren, vloerverwarming) en naar de regelapparatuur in uw woning. Een vakkundig afgesteld systeem is een voorwaarde voor comfort in de winter én in de zomer, zonder condensproblemen en ander ongemak.

Meer over de warmtepomp

Wat is een hittegolf?

Warm is een relatief begrip. Wat de een ondraaglijk vindt, is voor de ander een heerlijke temperatuur. Gelukkig hoeven we in Nederland niet van mening te verschillen over wanneer er sprake is van een hittegolf. Daar heeft het KNMI namelijk een heldere definitie voor: een hittegolf is een serie van vijf zomerse dagen (minimaal 25 graden), waarvan er minimaal drie tropisch zijn (minimaal 30 graden).

Poll

Wat is het éérste dat u in huis doet wanneer het KNMI een hittegolf voorspelt?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ineke 16 dagen geleden

  Gravatar for Ineke

  nogmaals: van mijn dochter een soort plasticfolie gekregen om op het raam te plakken. Helpt dat tegen de warmte? Graag reactie van iemand die het weet

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ineke 16 dagen geleden

  Gravatar for Ineke

  als het weer eens bloedheet begint te worden, plaatsen wij een zwembad op het terras van 2 bij 3 meter, 74 cm hoog. In eerst instantie voor de kleinkinderen gekocht, maar het is heerlijk om er zelf in te plonsen. Als de temperatuur binnen bij de haarwortels te warm wordt is het heerlijk om er even in te liggen. Zwemmen lukt bijna niet, maar een paar slagen wel. Gelukkig past het zwembad op het terras. Campingkleed eronder. Al 3 jaar genieten we zo, man rechtstreeks uit bed, ik een uurtje later. Aanrader voor iedereen die plaats heeft, desnoods een groter bad! chloortabletten, reinigingspomp en kleed er 's nachts over. Na mijn man moet ik altijd bijen, wespen, mieren, sprinkhaantjes, etc. redden, die dan altijd uit zitten te hijgen op de kant.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H.M. de Ruiter 17 dagen geleden

  Gravatar for H.M. de Ruiter

  Bij gebrek aan buitenzonwering heb ik op de heetste dagen aan de buitenzijde van de ramen aan de zonkant radiatorfolie gehangen, met de verwachting dat dat een deel van de zonnestraling terug zou kaatsen. Ik vraag me wel af hoe effectief dat is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare H.M. de Ruiter 10 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Ruiter,

   Bedankt voor uw bericht. Radiatorfolie of bijvoorbeeld aluminiumfolie heeft een hele hoge reflectiviteit. Typisch 96-97% van de omgevingsstraling wordt weerkaatst. Het is daarom een prima manier om de straling van de zon tegen te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jeffry Niessen 25 dagen geleden

  Gravatar for Jeffry Niessen

  Goed zo door gaan

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.