De hybride warmtepomp bespaart (véél!) gas

Niet van het aardgas af, wél minder verbruiken

 • 11/02/2021 4:40pm
 • 32
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Met een hybride warmtepomp zetten we een stap op weg naar een toekomst zonder CO2-uitstoot. Op de meeste dagen van het jaar verbruikt het systeem wel elektriciteit, maar geen aardgas. Alleen op heel koude dagen springt de cv-ketel bij en hebben we nog wat aardgas nodig. Dat is de theorie. Maar werkt het ook echt? In 2019 is een groot onderzoek begonnen naar de prestaties van warmtepompen in de praktijk. De eerste (tussentijdse) resultaten zijn onlangs bekend geworden. Conclusie: de hybride warmtepomp werkt écht! 

Bijna 70% minder gasverbruik

Hoewel het onderzoek nog loopt, hebben de onderzoekers inmiddels genoeg gegevens verzameld voor een eerste conclusie. Een tussentijdse rapportage laat zien dat de hybride warmtepomp gemiddeld ongeveer twee derde van de cv-warmtevraag voor zijn rekening neemt. Een woning met een hybride warmtepomp verbruikt dus gemiddeld bijna 70% minder gas dan een woning met alleen een traditionele cv-ketel op aardgas. Daardoor hebben we de mogelijkheid om in veel huizen die nog niet helemaal van het aardgas af kunnen, nú al de CO2-uitstoot behoorlijk te verminderen. Zo reduceren we het aardgasverbruik aanzienlijk. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk.

Gerelateerd
KWH meter

Eerlijk over de warmtepomp

Lees meer

Onderzoek in 600 woningen

Het onderzoek ‘Installatiemonitor’ is van start gegaan in het najaar van 2019. In zo’n 600 woningen meten de onderzoekers 24 uur per dag de warmtevraag en het energieverbruik van de warmtepomp en de cv-ketel. Ook de productie van de zonnepanelen en/of zonneboiler (als die er zijn) wordt voortdurend in de gaten gehouden.

Wachten op een strenge winter

We zijn natuurlijk vooral benieuwd wat er gebeurt wanneer het buiten vriest dat het kraakt. Wat dat betreft hadden de onderzoekers pech. Vorig jaar (2019-2020) maakten we één van de warmste winters ooit mee. De winter van 2020-2021 is een stuk kouder. Dat zal een nog beter beeld geven van de invloed van de hybride warmtepomp op het aardgasverbruik. De metingen van Installatiemonitor gaan nog door tot en met 30 juni 2021. Het definitieve onderzoeksrapport zal in de herfst van 2021 verschijnen.

#0

“Iedere maand honderd euro goedkoper uit.”

Het onderzoek ‘Installatiemonitor’ is degelijk en betrouwbaar. Toch wilden we de tussentijdse resultaten graag laten bevestigen door een bewoner die onlangs een hybride warmtepomp liet installeren. We spraken met Jan de Jong uit ’t Harde. In zijn huis staat sinds november 2019 een hybride warmtepompsysteem van Remeha. “We wilden vooral een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Daarnaast zagen we de gasprijs stijgen, terwijl de prijs van stroom juist daalde. Met een warmtepomp hoopten we de energierekening wat omlaag te krijgen.” De vrijstaande woning dateert uit 1956, in 2000 is er een stuk aangebouwd. Overal in het huis zorgen cv-radiatoren voor de warmte, in het nieuwe gedeelte ligt vloerverwarming op de begane grond en in de badkamer.

Jan wilde aanvankelijk zijn huis gaan verwarmen met een aardwarmte-installatie. Daarvoor zou een ingrijpende verbouwing nodig zijn en de kosten kwamen neer op zo’n € 80.000,-. “Dat was me te gortig. Ik ben met Feenstra gaan praten en we kwamen uit op een hybride warmtepomp. Bij de verbouwing in 2000 is in het hele huis dubbel glas gekomen en de spouwmuren had ik al eerder laten isoleren. Het huis houdt daardoor voldoende warmte vast, ik krijg het ook in de winter prima warm. In het eerste jaar met de warmtepomp is het gasverbruik met bijna twee derde afgenomen. Daar staat natuurlijk wel een hoger stroomverbruik tegenover. Maar per saldo heb ik een flinke besparing gerealiseerd." Als enige minpunt noemt Jan het geluid van de buitenunit. “Dat is me tegengevallen.” Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de mate waarin bewoners last hebben van het geluid van de warmtepomp. Eén van de manieren om overlast tegen te gaan is een geluidwerende omkasting. Jan de Jong overweegt om het probleem op die manier op te lossen.

Gerelateerd
Verbruik warmtepomp

Hoeveel elektriciteit en gas verbruikt een hybride warmtepomp-oplossing?

Lees meer

Wat betekent de hybride warmtepomp voor het elektriciteitsnet?

Elektriciteit gaat een steeds grotere rol spelen in onze energievoorziening. Hoewel ook warmtenetten en waterstof een rol zullen spelen, wordt elektriciteit steeds belangrijker. Dat heeft gevolgen voor ons elektriciteitsnet. De onderzoekers van Installatiemonitor kijken daarom óók naar de netbelasting die een warmtepomp oplevert. Als het om de hybride warmtepomp gaat, lijkt dat mee te vallen. Op koude dagen zou de warmtepomp het hardst moeten werken om de radiatoren warm te krijgen, maar juist dan neemt de cv-ketel het over. De elektriciteitsvraag van een hybride warmtepomp wordt daardoor nooit extreem groot. Voor all-electric warmtepompen ligt dat anders. Die zorgen wél voor een flinke belasting van het net. Wanneer het aantal woningen met een all-electric warmtepomp toeneemt, kan dat in bepaalde straten en wijken voor problemen zorgen. Om die reden zijn de netbeheerders hard aan het werk om het elektriciteitsnet in Nederland te verzwaren.

Installatiemonitor

Het onderzoek Installatiemonitor is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De overheid gebruikt de resultaten van het onderzoek voor het beleid op het gebied van CO2-uitstoot en energietransitie. Adviesbureau BDH uit Harderwijk voert het onderzoek uit. Installatiemonitor wordt ondersteund door diverse organisaties, zoals netbeheerders Liander en Stedin en Techniek Nederland, de brancheorganisatie van de technieksector. Ook voor hen is het belangrijk om te weten wat warmtepompen in de praktijk presteren.

Meer over de hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Heeft u een hybride verwarmingssysteem, dan zorgt de warmtepomp bijna het hele jaar door voor warmte en warm water in uw huis. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. U verbruikt dus géén aardgas. Omdat een warmtepomp minder vermogen heeft dan een traditionele cv-ketel, wordt het water in de radiatoren minder warm. In een woning die niet héél goed geïsoleerd is, krijgt de warmtepomp het op koude winterdagen niet behaaglijk warm. Op zulke momenten komt de cv-ketel te hulp. Ook wanneer u lekker warm wilt douchen of het bad laat vollopen, kan het zijn dat de cv-ketel nog even bijspringt. Een hybride systeem verbruikt dus nog wél aardgas, maar veel minder dan een cv-ketel die dag in dag uit voor warmte én warm water moet zorgen.

De COP van de warmtepomp

Om het rendement van een warmtepomp te bepalen, maken we gebruik van de Coëfficient Of Performance (COP). Dit cijfer laat zien wat de verhouding is tussen de warmte die de warmtepomp afgeeft en de energie die daarvoor nodig is. Een COP van 4 betekent dat de warmtepomp 1 kWh elektriciteit verbruikt om 4 kWh warmte af te geven. Hoe hoger de COP, des te minder energie verbruikt de warmtepomp.

Poll

Overweegt u om een hybride warmtepomp te laten installeren?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Bart D 3 maanden geleden

  Gravatar for Bart D

  Zouden Heat Wavy boilers misschien de oplossing kunnen zijn....

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Aris 3 maanden geleden

  Gravatar for Aris

  Kan je ook een warmtepomp installeren in combinatie met stadsverwarming? De kosten van stadsverwarming van Eneco zijn enorm hoog. Niet alleen de warmte zelf maar ook de aansluitkosten en huur van een warmtewisselaar. Eigenlijk wil ik sowieso geheel van de stadsverwarming af om kosten redenen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • T.M. Cramer 4 maanden geleden

  Gravatar for T.M. Cramer

  Ik verbruik zo'n 800 m3 gas p.j. en ik wil de huiskamer lekker warm hebben als ik visite ontvang. Dat kan dus niet.... er is te weinig garantie. Daarbij moet "nederland van het gas af" binnen een bepaald aantal jaren en je weet dus nooit wanneer jouw gemeente "van het gas af gaat".... en dan? Heb je dan een grote investering gedaan en kan je opnieuw beginnen? Nee niet doen dus.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Simon Ras 4 maanden geleden

  Gravatar for Simon Ras

  Waarom rekent Feenstra bijna 200,00 voor een advies? Offerte lijkt mij inclusief advies en vrijblijvend ! Zeker als je al klant bent

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Simon Ras 4 maanden geleden

  Gravatar for Simon Ras

  Ik heb deze week geprobeerd om contact te leggen met Feenstra om warmtepomp info te vragen en offerte. Ik kom er echter niet binnen ! Graag contact aub

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J. Woudwijk 4 maanden geleden

  Gravatar for J. Woudwijk

  Als een warmtepomp wordt overwogen is een zonneboiler dan nog de moeite waarde om aan te denken. Kortom is het een of het andere of is een combi van warmtepomp en zonneboiler zinvol uit oogpunt van gasbespring en ( financieel) rendement?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Marco J. Woudwijk 3 maanden geleden

   Gravatar for Marco

   Je kan ook overwegen om PVT panelen te nemen. In dat geval wek je elektriciteit op en gebruik je de warmte van de panelen voor verwarming van het huis en tapwater.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Aad Groenewoud 4 maanden geleden

  Gravatar for Aad Groenewoud

  Zijn er resultaten bekend over appartementen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hans de Bruijn 4 maanden geleden

  Gravatar for Hans de Bruijn

  Mijn huis is zuinig - plm 650m3 gas per jaar. Is een warmtepomp hier zinvol? Behalve een aanpassing in de CV-installatie is er ook een uitbreiding van de elektrische installatie nodig met een hoger vastrecht als gevolg. Daar lees ik eigenlijk niets over. De kosten zijn aanzienlijk.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • piet Hans de Bruijn 39 dagen geleden

   Gravatar for piet

   Nee, ik zit rond de 600m3 en dan kan ik volgens berekening wel 43 euro per jaar besparen op de energierekening met een hybride pomp, met een investering van boven de 4000 euro. voorlopig is tot de gasprijzen omhoog gaan het enige wat goed rendeert, zonnepanelen op je dak leggen om je eigen verbruik te dekken.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R. Crassee 4 maanden geleden

  Gravatar for R. Crassee

  Ik had eerder begrepen dat er ook wordt gewerkt aan een warmtepomp die ook geschikt is voor woningen die niet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Ik zou hier graag ook meer over horen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • piet R. Crassee 39 dagen geleden

   Gravatar for piet

   als je een hybride pomp hebt waar water van 50 graden uit komt, kan de cv dat water wat daaruit komt nog bijverwarmen naar 60-70 graden als het nodig is om het huis warm te stoken. hybride systeem heeft dus minder problemen met radiatorcapaciteit dan all electric systemen. je zal wel minder gas verbruiken als je meer radiatorcapaciteit plaatstn zodat de ketel minder vaak aan hoeft te slaan om bij te verwarmen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Albert de Voogd 4 maanden geleden

  Gravatar for Albert de Voogd

  De besparingen van Jan de Jong kunnen niet alleen aan de warmtepomp toe te schrijven zijn. Een besparing van 5000 m3 gas door 3500 kWh extra stroom te verbruiken zou een COP van boven de 10 inhouden, waar 5 al een theoretisch maximum is. Omdat de verbouwingen al voor 2019 hebben plaatsgevonden vertrouw ik de meterstanden niet. Zuiniger stookgedrag levert niet zo'n besparing op. Overigens ben ik een tevreden gebruiker van een warmtepomp (Remeha/Techneco Elga) met zo'n 900 m3 besparing op gas tegen 1500 kWh stroomverbruik. Ik heb daarnaast ok een zonneboiler die per jaar 1800 kWh oplevert. Mijn warmtepomp haalt een gemiddelde COP van ruim 4.5.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.