Bespaartips

Bespaartips verwarming en warm water

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. Maar de energierekening hangt ook af van zuinig stoken en warm water verbruik.

Slimmer en efficiënter verwarmen betekent minder gas verbruiken; dus een lagere energierekening. Daarom hebben wij in samenwerking met Milieu Centraal een aantal bespaartips op een rijtje gezet.

Bespaartips Verwarming

Met zes simpele maatregelen kunt u gemiddeld bijna € 600,- per jaar besparen als u deze nog niet toepaste.
Zo verwarmt u zonder te verspillen:

 • Door uw thermostaat 's nachts op 15 graden te zetten bespaart u gemiddeld € 80,- per jaar.
 • Door de thermostaat overdag als u weg bent op 15 graden te zetten bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar.
 • Als u ruimtes waar u niet bent niet verwarmt en tussendeuren sluit, bespaart u gemiddeld € 200,- per jaar.
 • Als u bovendien uw slaapkamer niet verwarmt, bespaart u gemiddeld € 70,- per jaar.
 • Als u al een uurtje voordat u gaat slapen de thermostaat op 15 graden zet bespaart u gemiddeld nog eens € 20,- per jaar.
 • Als u op 19 in plaats van 20 graden stookt, bespaart u jaarlijks € 80,-.

De bovenstaande besparingen gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddeld woning in het geval u het stookidee nog niet in de praktijk bracht. Hoe beter uw isolatie, hoe kleiner uw besparing.

Heeft u radiatoren tegen een buitenmuur die niet zijn geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren (en overweeg gevelisolatie). Er ontsnapt dan veel minder warmte van de radiator naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken.

Niet zichtbaar
Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (bijna € 7,- , prijspeil 2014/2015). Er is ook radiatorfolie die u direct op de achterkant van een radiator kunt plakken, zodat de folie niet in het zicht komt.

 • Neem regelmatig stof van de radiatoren af met een vochtige doek. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen vrijkomen bij verhitting. 
 • Zorg voor goede ventilatie van uw huis. Gebrek aan verse buitenlucht veroorzaakt gezondheidsklachten. 
 • Zet de temperatuur van een gas- of cv-boiler lager om energie te besparen, maar nooit lager dan 60 graden, om bacteriegroei (Legionella) te voorkomen.

Bespaartips Warm Water

Laat uw combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loopt u minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren - dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Meer hierover op cv-onderhoud.

Heeft u een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel  voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar uw energierekening kan er flink door dalen en het comfort verbetert.

Feenstra geeft u direct advies welke cv-ketel het meest geschikt is voor uw woonsituatie en comfortwensen. 

Gebruikt u nog geen waterbesparende douchekop,? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 % op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 %!

Aandachtspunten waterbesparende douchekop:

 • Een keukengeiser kan sowieso niet meer dan 6 liter water per minuut geven; een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal oplevert.
 • Let op de eventuele tapdrempel van uw warmwatertoestel: een drempel van 1,6 liter of lager, combineert prima met een spaardouche. Feenstra kan u helpen om van geisers, boilers en combiketels aan te geven of ze te combineren zijn met een spaardouche.
 • Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van uw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang u onder de douche staat. U kunt dit daarna verkorten met een wekkertje of een douchecoach (een soort zandlopertje).

Uw energierekening daalt van korter douchen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim € 25,- , prijspeil 2014/2015). Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een gemiddeld huishouden dus € 100,- per jaar.

Wilt u besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 63 liter warm water (bij 8 minuten douchen), een bad het dubbele. Als u vier keer per maand een douche neemt in plaats van een bad (van 120 liter), dan bespaart u ruim 2.700 liter water en bijna 18 m3 gas (totaal € 15,- , prijspeil 2014/2015).

Heeft uw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat in gesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.

Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm
Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op uw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden, als u vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders boet u in op comfort. Feenstra helpt u graag met optimale instellingen. Zet de boiler ook uit als u op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm (spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen).