Badkamer verwarming: wat biedt het meeste comfort?

Het verwarmen van de badkamer brengt comfort op een plek in huis waar u meermaals per dag te vinden bent. Daarom is het goed om na te denken voor welke soort badkamerverwarming u kiest. Er bestaan verschillende soorten verwarming voor de badkamer, allen met hun eigen voor- en nadelen. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij, zodat u een beter beeld krijgt van waar u uit kunt kiezen.

Vraag gelijk vrijblijvend advies aan

Soorten verwarming in de badkamer

Benieuwd naar de verschillende soorten verwarming in de badkamer? We zetten er een aantal op een rij:

 • Radiatoren
 • Vloerverwarming
 • Infraroodverwarming
 • Elektrische kachel

Radiatoren

De meest gebruikte en ook meest traditionele vorm van badkamer verwarming. De methode van verwarming is niet anders dan die in de woonkamer en bijvoorbeeld de keuken of de slaapkamer. Er hangt een radiator aan de muur, waar warm water doorheen stroomt. De radiator geeft de warmte van het water af aan de ruimte. Het koelere water gaat weer terug naar de cv-ketel, die het opnieuw verwarmt.

Het grote voordeel van een cv en radiator in de badkamer is de mogelijkheid om de ruimte snel en efficiënt te verwarmen. Dat kan binnen korte tijd, door de radiator alleen open te draaien op het moment dat dit nodig is.

Denk ook na over het waterzijdig inregelen van de installatie bij het gebruik van radiatoren. En wist u dat volgend jaar thermostaatknoppen verplicht zijn volgens het bouwbesluit. Met inregelen en thermostaatknoppen bereikt u het juiste comfort.

Tip: er zijn speciale designradiatoren voor de badkamer beschikbaar. Het zijn mooie modellen, niet te vergelijken met de standaardmodellen die we kennen uit de woonkamer. Sommige radiatoren maken het zelfs eenvoudig om er een handdoek aan op te hangen, om die sneller te drogen. Let bij een designradiator wel op het vermogen van de radiator. Dit is vaak veel lager dan een vergelijkbare standaardradiator en kan tot comfortklachten leiden.

Vloerverwarming

Heeft u thuis een cv-ketel en wilt u de badkamer verwarmen, maar daarvoor liever geen gebruik maken van radiatoren? Vloerverwarming is een goed alternatief. In de traditionele en meest gebruikte vorm gaat het om verwarmingsbuizen in de vloer, die net als de radiator warm water bevatten. De buizen geven de warmte van het water af aan de vloer. Warmte stijgt op, dus de warmte trekt vanuit de vloer de rest van de ruimte in.

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het een heel zuinige en effectieve vorm van verwarming is. Dat geldt voor de badkamer, voor de woonkamer en voor andere ruimten waar u er gebruik van maakt. De warmte ontstaat laag in de ruimte. Vooral tegels staan bekend om de goede geleiding van warmte, iets waar veel mensen in de badkamer gebruik van maken. Bovendien heeft u lekker warme voeten, omdat de vloer aangenaam warm aanvoelt zodra u naar binnen loopt of uit de douche stapt.

Vloerverwarming staat met name bekend om de hoge straling die over een groot vloer of wandoppervlak wordt afgegeven. Daardoor kan de temperatuur lager zijn en draagt vloerverwarming bij aan zuinig stoken. Let wel op dat bij zeer goed geïsoleerde huizen de werking van vloerverwarming vaak tegen valt. Dan is een elektrische radiator of IR paneel een betere optie.

Let op: er bestaat ook elektrische vloerverwarming. Er is dan geen sprake van buizen met warm water. In plaats daarvan gaat het om een elektrisch systeem, dat niet gekoppeld is aan een cv-ketel.

Infraroodverwarming

Op zoek naar badkamer verwarming zonder cv? Het is dan mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld infraroodverwarming. Het is een relatief nieuwe techniek, die zowel in de badkamer als in andere ruimten wordt ingezet. De warmtebron is niet aangesloten op de cv-installatie, waardoor het een alternatief kan zijn op het moment dat u die niet heeft zitten of niet wilt gebruiken.

Een infraroodverwarmer sluit u aan op het stroomnet. De werking is anders dan bij een radiator of bij reguliere vloerverwarming. Anders dan bij die systemen warmt de warmtebron de lucht in de ruimte niet op. In plaats daarvan gaat het om uitgestraalde warmte, die direct voelbaar is. De infrarood-signalen bevatten warmte, die u meteen op de huid voelt. Een ander voordeel van IR is dat het automatisch kan inschakelen bij aanwezigheid.

Het systeem is vergelijkbaar met verwarming zoals ook de zon dat doet. De verwarming is alleen voelbaar bij direct contact tussen de onzichtbare warmtestralen en het eigen lichaam. Dat biedt mogelijkheden, maar betekent ook dat het bereik van de warmtebron groot genoeg moet zijn. Infraroodverwarming is minder goed geschikt om een ruimte te verwarmen, omdat de warmte heel gericht wordt aangeboden.

Elektrische kachel

Geen cv-installatie of daar liever geen gebruik van maken voor de verwarming? Dan is het naast infrarood in de badkamer voor de verwarming mogelijk om gebruik te maken van een elektrische kachel. Ook dit type warmtebron wordt aangesloten op het stroomnet. De werking lijkt op die van een radiator, al is het een heel andere techniek die er achter schuilgaat.

Bij een elektrische kachel heb je een verwarmingselement die warm wordt als er elektrische stroom doorheen loopt. Die warmte wordt deels in straling en deels in warme lucht omgezet. De elektrische kachel in de badkamer wordt tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. Het is een toepassing uit het verleden, toen er niet altijd centrale verwarming beschikbaar was in de badkamer. Tegenwoordig maken de meeste mensen gebruik van een cv-radiator (eventueel een designradiator) of vloerverwarming. Het zijn zowel comfortabele als veilige en effectieve keuzes om de badkamer te verwarmen.

CW4 of CW5

Ultiem badkamer comfort

Op zoek naar maximaal comfort in de badkamer en benieuwd naar de beste oplossing voor verwarming? Infrarood werkt erg gericht en is niet geschikt om de lucht in de ruimte te verwarmen. Betere alternatieven zijn een radiator aangesloten op de cv-ketel en vloerverwarming, met dezelfde aansluiting op de centrale verwarming.

Een badkamer radiator is beschikbaar in mooie designs en zorgt voor een effectieve opwarming van de ruimte. Bovendien is het mogelijk om die aan te sluiten op de cv, om daar binnen de rest van het verwarmingssysteem op een eenvoudige wijze gebruik van te maken. Vloerverwarming heeft iets meer voeten in de aarde, dus het is verstandig om hier meteen bij de aanleg van de (nieuwe) badkamer voor te kiezen.

Cv-ketel kopen

Badkamerverwarming en onderhoud

Gebruikt u een radiator of vloerverwarming aangesloten op de cv? Het is de meest populaire en bekende oplossing voor verwarming in de badkamer. Ondanks die voordelen vraagt dit aan de andere kant om voldoende onderhoud, vooral van de cv-ketel. Dit is belangrijk voor de goede verwarming van de badkamer, net als voor die van de rest van de woning. Door de cv-ketel goed te laten onderhouden verlengt u de levensduur en kunt u daar op een betrouwbare manier gebruik van maken. Prettig als u warm naar de douche wilt lopen, ook als de temperaturen buiten weer beginnen te dalen. 

Kies voor cv-onderhoud

 • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
 • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
 • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers