Lekker knuffelen met… een muur! Klinkt dat vreemd? Misschien niet meer als u heeft kennisgemaakt met de ActiveWarmth ActiveWall, ook bekend als ‘de knuffelmuur’. We stelden hierover enkele vragen aan de bedenker van deze innovatie: Willem Neeleman.
Infrarood verwarming
Lekker knuffelen met…
Wat is ‘de knuffelmuur’?
Infrarood verwarming is een wand die gelijkmatig en snel warmte afgeeft. Binnen een kwartier is de wand acht graden warmer. Dankzij die snelheid hoef je niet constant het hele huis te verwarmen.
Daarom werkt het systeem op bewegingssensoren: alleen in de ruimtes waar mensen aanwezig zijn, warmen de muren op. De wand is gemaakt van een high performance gipskartonplaat en een dun stralingsverwarmingelement van polymeer. Je kunt er overigens gewoon gaten in boren om een schilderijtje op te hangen.
Dus als ik het koud heb, moet ik tegen de muur gaan staan?
‘Dat kan fijn zijn, maar het hoeft zeker niet. Het systeem werkt op basis van stralingswarmte; dat is warmte in de vorm van onzichtbaar licht. De straling reist door de lucht totdat de mensen in de ruimte worden geraakt die de straling absorberen. De lucht in de ruimte wordt dus niet direct verwarmd. Vergelijk het met een koude maar zonnige winterdag. Als je dan in de zon staat, voel je de warmte, maar de lucht om je heen is koud.’
Waarom zou u zo’n infrarood verwarmingsmuur willen hebben?
‘De ActiveWarmth ActiveWall brengt een hoop voordelen met zich mee. Een aantal op een rij:
- Minder warmteverlies. Stralingsverwarming en infraroodverwarming hebben minder last van verliezen omdat de warmte lokaal opgewekt wordt en er geen transport van de warmte plaats hoeft te vinden.
- Betere luchtkwaliteit. Aangestraalde objecten worden warm, en warmen indirect de lucht op. Hierdoor wordt de lucht in huis niet direct verwarmd en droogt daardoor minder snel uit. Het gevolg is een beter binnenklimaat en meer wooncomfort.
- Constante temperatuur. De hysterese (overshoots en undershoots) in de gewenste ruimtetemperatuur is zeer klein. De temperatuur zal maximaal 0,2 °C boven of onder de gewenste temperatuur schommelen.
- Ventilatie. Het verlies tijdens ventileren is laag omdat infraroodstraling opgeslagen wordt door de omgeving.
- Minder energieverbruik. Door alleen de ruimtes te verwarmen die je gebruikt, bespaar je energie. ActiveWarmth is een volledig elektrische oplossing voor verwarmen. Om de verbruikskosten te drukken is het beperken van stoken door goede isolatie aanbevolen. Elektriciteit voor de wand is CO2-neutraal op te wekken met eigen zonnepanelen of met groene stroom. Het milieu wordt zo niet vervuild.
- Geluid- en brandwerend. Infraroodverwarming is zeer stil. Er zijn geen suizende of tikkende geluiden van leidingen of radiatoren. De wand werkt brandvertragend en geluidisolerend. De wand reduceert het geluid met bijna 6 dB, dat is twee keer een halvering van het geluid.
- Verwarming per kamer. Ruimtes die voorzien zijn van infraroodverwarming kunnen afzonderlijk van elkaar verwarmd worden.
De voorzetwand komt tegen de bestaande muur aan, en daar zie je niets van.
Helemaal gasloos
Bij Feenstra vinden we de ActiveWall een belangrijke nieuwe mogelijkheid om huizen gasloos te verwarmen. U kunt zelfs helemaal gasloos wonen als u de wand combineert met zonnepanelen, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, speciale isolatie én een duurzame oplossing voor het opwarmen van tapwater. In Amsterdam-Noord staan al dit soort woningen, dankzij een samenwerking van Feenstra met ActiveWarmth en Saint-Gobain Gyproc. Feenstra levert momenteel de ActiveWarmth nog niet aan particulieren, maar onderzoekt wanneer dit mogelijk is.
Plaats reactie
Reacties
Danny Niesten 9 maanden geleden
Ik ben in het bezit van een monumentaal pand waar op de 1,2,3 verdieping geen cv is.Graag zou ik willen vernemen of er mogelijkheden zijn voor infra rood verwarming hier van toepassing kan zijn.
Feenstra Webcare Danny Niesten 9 maanden geleden
Beste meneer Niesten,
Bedankt voor uw bericht.
Alle ontwikkelingen rondom infrarood verwarming zijn in volle gang. Jammer genoeg kunnen wij u op dit moment geen advies geven. Wij leveren nog geen infrarood verwarming aan particulieren. Op het moment dat het zover is, dan maken wij dat uiteraard kenbaar op onze Zorgeloos Wonen platform. Houd onze platform goed in de gaten. U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief ---> https://www.feenstra.com/klantenservice/nieuwsbrief/inschrijven/
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Andrea 16 maanden geleden
Mooie techniek en je hoeft niet te wachten! ik verwarm mijn huis al 6 jaar met Infrarood panelen. Bij ons hangen ze aan het plafond. Je kunt ze al op veel plekken krijgen! Vraag wel een officiele installateur om ze op te hangen. Absoluut fijne verwarming, comfortabel en efficiënt!
Eugene klooster Andrea 3 maanden geleden
Maakt jou huis deel uitvan de duurzame huizen route?
We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!
Hans Kruidenier 17 maanden geleden
Ik ben al geruime tijd op zoek naar goede infraroodverwarming voor mijn woonkamer, maar de infraroodpanelen die te koop zijn lijken bijna allemaal te zijn gericht op verwarming van werkruimten. Ik kan daarom niet slagen. Nu zag ik op uw site informatie staan over een "warmtemuur" met infrarood. Daarin ben ik heel erg geïnteresseerd. Zo een muur zou ik graag eens willen zien en desnoods ook nog willen kopen. Ik vraag mij overigens af of die high performance gipskartonplaat met dat dunne stralingsverwarmingelement van polymeer ook kan worden gemonteerd op het plafond (260 cm. hoog)
Feenstra Webcare Hans Kruidenier 15 maanden geleden
Beste meneer Kruidennier,
De energietransitie is volop in gang en zo ook de ontwikkelingen rondom infrarood verwarming.
Op dit moment is het niet mogelijk u te voorzien van een prijsopgave. Wij leveren namelijk nog niet aan particulieren.
Wanneer het zover is, zullen wij dit zeker melden op onze Zorgeloos Wonen platform.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
v Trigt 18 maanden geleden
Feenstra heeft onze verwarming aangelegd tijdens de bouw en dit is helaas nooit goed gekomen. De radiatoren worden niet goed warm.
Feenstra Webcare v Trigt 18 maanden geleden
Beste meneer, mevrouw Van Tright,
Wat vervelend dat de radiatoren sinds de aanleg van de installatie niet goed warm worden. Zou u ons kunnen voorzien van een e-mail met uw contactgegevens? U kunt e-mailen naar [email protected] Wij kijken graag wat wij voor u hierin kunnen betekenen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Peter de Man 18 maanden geleden
Kom eens langs en kijk in mijn huis, Barnsteenstraat 12, wat de mogelijkheden zijn voor een totaaloplossing.
Feenstra Webcare Peter de Man 18 maanden geleden
Beste meneer De Man,
Voor particulieren is het op dit moment nog niet mogelijk om u te voorzien van de ActiveWarmth. Wel zijn wij volop aan het onderzoeken wat de mogelijkheden hierin zijn. Wel kunnen wij u adviseren in andere mogelijke oplossingen. Bij interesse ontvangen wij graag een e-mail van u met uw contactgegevens. Deze kunt u mailen naar [email protected]
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
N Kolk 18 maanden geleden
Klinkt mij als een mooi systeem. Wij zijn op dit moment bezig met een woning in een nieuwbouw project. Hierin wordt een grondwater-water warmtepomp meegenomen in de bouw. Nu is mijn vraag of het bovengenoemde systeem met voldoende zonnepanelen een meer betaalbare oplossing is. Zeker met het oog op de toekomst als de warmtepomp weer vervangen moet gaan worden.
Feenstra Webcare N Kolk 18 maanden geleden
Beste meneer, mevrouw Kolk,
Het kan inderdaad zo zijn dat een oplossing met Infrarood of elektrische verwarming in een nieuwbouwhuis uiteindelijk een economischer gunstiger alternatief is dan een bodemgebonden warmtepomp. Het is echter niet per definitie het geval.
Het hangt namelijk af van uw situatie, bv.:
- Hoeveel energie gaat uw huis gebruiken voor verwarming en warm water?
- Waar komt het warme water vandaan in uw woning?
- Heeft uw huis ook koeling nodig in de zomer?
- Hoeveel PV panelen krijgt u op uw huis?
- Hoeveel energie gaan die opleveren?
- Bij een geschatte levensduur van de warmtepomp van 12 jaar, wat is de afschrijving en het onderhoud?
- De kwaliteit van bron voor de warmtepomp is vaak voor een periode van 25 jaar gegarandeerd, is dat ook bij u het geval?
- Hoeveel elektrische energie heeft u nodig, ook als de zon niet schijnt?
- Wat voor elektrische aansluiting krijgt u, en moet die voor de elektrische verwarming vergroot worden?
- Wat worden uw maandelijkse kosten voor elektriciteit
Uiteindelijk is de warmtepomp altijd energiezuiniger dan infrarood verwarming. Deze verbruikt dus altijd minder energie. Bij een bodemwarmtepomp is dat zeker een factor 5 ten opzichte van elektrische verwarming.
U ziet het: best wel veel zaken om rekening mee te houden. Laat u dan ook goed adviseren.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Ton Rijkers 18 maanden geleden
Graag zou ik een prijsindicatie zien hoeveel de kosten bedragen bij verschillende (spouwmuur geïsoleerde) woonoppervlakten.
Bij voorbaat dankend,
Ton
Feenstra Webcare Ton Rijkers 18 maanden geleden
Beste meneer Rijkers,
Op dit moment is het niet mogelijk u te voorzien van een prijsopgave. Dit omdat wij de ActiveWarmth nog niet aan particulieren leveren, wij onderzoeken wel wanneer dit mogelijk is. Houd hiervoor ons platform in de gaten.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Adri Odding 18 maanden geleden
Geeft een goed overzicht van mogelijkheden om elektrisch te gaan verwarmen.
Geert Jan Oosterhuis 19 maanden geleden
Momenteel heb ik een luchtverwarmingssysteem.
Als er straks geen gasleverantie mogelijk is, wat is dan volgens u een goede oplossing.
Is het ventilatiesysteem te gebruiken voor uw infraroodsysteem?
Wat ziet u verder als mogelijkheden voor de toekomst?
Met vriendelijke groeten,
G.J.Oosterhuis,
Hengelo Gld
Feenstra Webcare Geert Jan Oosterhuis 19 maanden geleden
Beste meneer Oosterhuis,
Er is bij ons geen eenvoudige oplossing bekend voor luchtverwarming systemen. Wij adviseren u om contact op te nemen met de fabrikant van uw luchtverwarming systeem en vragen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot uw wensen.
U zou eventueel kunnen overwegen om dit systeem uit uw woning te laten halen en te vervangen door een warmtepomp met lage temperatuur verwarming. Klik op de volgende link voor meer informatie over de warmtepomp. https://www.feenstra.com/warmtepomp/ Dit houd in dat het een en ander verbouwt dient te worden. U kunt deze verbouwing dan ook aangrijpen om uw huis verder te isoleren en een modern ventilatiesysteem te laten aanleggen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
H Beuving 19 maanden geleden
mij heeft bij deze informatie de belangstelling gewekt voor wand verwarming ,ik wil graag meer informatie zodra dit voor particulieren interessant is
Feenstra Webcare H Beuving 19 maanden geleden
Beste meneer, mevrouw Beuving,
Wat fijn om te vernemen dat u interesse is opgewekt. Op dit moment zijn nog volop aan het onderzoeken naar de mogelijkheden voor particulieren. Houd onze pagina in de gaten omtrent de ontwikkelingen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om u aan te melden voor onze nieuwsbrief, u kunt hiervoor bij interesse gebruik maken van de volgende link: https://www.feenstra.com/klantenservice/nieuwsbrief/inschrijven/
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Er zijn nog geen reacties.