Menu

Meer voor een duurzaam huis

Duurzaam en comfortabel wonen

Uw woning verwarmen met een cv-ketel is de normaalste zaak van de wereld. Maar kan binnenkort al zo ouderwets zijn als stoken op kolen. Duurzame innovaties volgen elkaar in snel tempo op.

We zien steeds meer zonnepanelen op de daken en de zonneboiler staat al op vele zolders. We zoeken naar alternatieven voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De warmtepomp doet zijn intrede om uw woning duurzaam te verwarmen. En door uw woning te isoleren wordt de warmte optimaal benut. Kortom: duurzaam wonen is binnen handbereik! Met een nul-op-de-meter woning wekt u zelf energie op, die u vervolgens heel efficiënt gebruikt.

Hier leest u welke maatregelen u kunt nemen om milieubewust en comfortabel te kunnen blijven wonen. Lees ook de 10 tips om nu energie te besparen.

Stapsgewijs naar duurzaam wonen, goed voor het milieu en uw energierekening. 
Welke stappen kunt u zetten?

Warmtepomp voor verwarming

Een warmtepomp is het duurzame alternatief voor de cv-ketel. De warmtepomp gebruikt de gratis warmte uit de natuur of aardbodem. Zo bent u niet meer afhankelijk van steeds schaarser wordend aardgas en wordt enkel voor het rondpompen van het verwarmde water elektriciteit gebruikt. Met de warmtepomp bent u ook in de toekomst verzekerd van comfortabele warmte in huis. 

Meer weten over de warmtepomp

 

Zonneboiler voor warm water

Op uw dak wordt zonlicht opgevangen. Deze zonne-energie wordt omgezet in warmte en warmt het water in het voorraadvat op. Wanneer er niet genoeg zonlicht beschikbaar is om het water te verwarmen, biedt de cv-ketel hulp. Maar omdat de zonneboiler het meeste werk doet, hoeft uw cv-ketel minder water te verwarmen. Zo bespaart u op een milieuvriendelijke manier tot 60% op de kosten voor het verwarmen van het tapwater. Bovendien is er een subsidie voor zonneboilers waar u recht op kunt hebben. Dat scheelt u tot € 1.000,- aan investering. 

Duurzaam warm water

Duurzaam wonen met isolatie

Met isolatie houdt u de warmte binnen. En de warmte die binnen blijft, voelt prettiger omdat vloeren en/of muren geen kou meer uitstralen. Tocht, vocht en schimmels krijgen geen kans en uw huis wordt meer waard. Het aanbrengen van energiebesparende maatregelen wordt namelijk gezien als een woningverbetering. U bespaart zowel het milieu als uw portemonnee. Kosten dalen maar comfort stijgt. Ook zomers! Want een goed geïsoleerde woning is zomers koel en 's winters warm.

Besparen met isolatie

De doorbraak van duurzame energie

Duurzame energie is beter voor het milieu en bovendien steeds goedkoper. Wat zijn daarvan de voordelen, nadelen en gevolgen voor u? Puk van Meegeren van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal beantwoordt vier vragen over de doorbraak van duurzame energie.

Voorbereiden op duurzaamheid 

Duurzaam verwarmen is de toekomst

Samen met Natuur & Milieu en Itho Daalderop hebben wij onderzocht duurzame warmte voor u betekent. Ruim 5000 respondenten hebben de enquete ingevuld. Zo hebben we een goed beeld bij duurzaam verwarmen. 

Bekijk de uitkomsten van onze enquête