‘Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?’ Een belangrijke vraag die veel mensen stellen. En die gelukkig makkelijk te beantwoorden valt. U investeert aan de ene kant in zonnepanelen en de vakkundige montage. Aan de andere kant wekken de panelen elektriciteit op uit zonlicht, waardoor de energierekening lager wordt. Na verloop van tijd hebben de panelen zoveel elektriciteit opgewekt dat ze hun investering hebben terugverdiend. Benieuwd hoe lang de terugverdientijd is? We gebruiken een rekenvoorbeeld om de kosten van zonnepanelen af te zetten tegen wat ze zullen opleveren.

Rekenvoorbeeld

U koopt 10 zonnepanelen, waarvoor u € 4.962,- betaalt, inclusief 21% btw. De btw kunt u terugvragen, dus netto betaalt u € 4.101 voor de 10 panelen. De panelen leveren 310 Wattpiek (Wp) per stuk aan vermogen op, dus zijn samen goed voor 3.100 Wp. Jaarlijks levert het systeem circa 2.635 kWh aan stroom op. Bij een elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh is dat een besparing van € 606,- per jaar. Die opbrengst zorgt er in iets minder dan 7 jaar voor dat u de kosten heeft terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Dat betekent dat ze zo’n 18 jaar “gratis” stroom opleveren. Wel goed om te weten is dat de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd gaat worden. Het hoe en wat is nu nog niet in detail bekend. De overheid geeft wel aan dat een gemiddeld zonnepaneelsysteem in 7 tot 8 jaar terugverdiend kan worden.

Prijs van alle zonnepanelen bekijken

terugverdientijd zonnepanelen rekenvoorbeeld

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Gebruiksduur

Omvormer

Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. Dat geldt niet voor de omvormer en sommige andere delen van het systeem. U zal die moeten vervangen, waar kosten aan verbonden zijn. 

Duurzaam

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Degradatie

Reinigen

Houd er daarnaast rekening mee dat het rendement van de pv-panelen met de jaren iets af kan nemen, vooral als de zonnepanelen vies worden en u die niet af en toe schoonmaakt.

Doe het zelf

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Rendement

Plaatsing

De terugverdientijd van zonnepanelen zo kort mogelijk houden? Plaats de zonnepanelen richting het zuiden. Lukt dat niet op uw dak? Ga dan uit van 10% minder rendement.

Besparen

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn belangrijk voor het berekenen van de terugverdientijd. De prijs van de panelen neemt steeds verder af, terwijl die aan de andere kant meer vermogen (Wp) leveren. De prijs-kwaliteitverhouding is de laatste jaren flink verbeterd, waardoor het steeds voordeliger is geworden om zonnepanelen te kopen. Houd rekening met prijsverschillen tussen verschillende soorten panelen. Wilt u zonnepanelen kopen die helemaal zwart zijn in plaats van blauw met een witte of grijze rand? Deze prijs ligt vaak iets hoger. Bovendien zijn sommige systemen parallel geschakeld, terwijl anderen in serie worden geschakeld. Het eerste voorkomt dat een enkel paneel in storing ook de rest van het systeem uitschakelt. Een parallel geschakeld systeem is vaak een betere keuze, maar leidt tot iets hogere kosten.

Zonnepanelen prijs

Subsidie en salderen

Wekt u meer elektriciteit op dan u (op dat moment) gebruikt? De zonnepanelen wekken overdag veel elektriciteit op, terwijl we thuis vooral ’s avonds en ’s nachts gebruik maken van energie. Zodra de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u nodig heeft kunt u die terugleveren aan het stroomnet. Er wordt op die manier een subsidie verstrekt. Dat noemen we salderen. U mag onbeperkt salderen. De elektriciteit die u opwekt krijgt u vergoed door de energieleverancier. Op die manier ontvangt u eigenlijk een subsidie op zonnepanelen, omdat u een vergoeding ontvangt voor elektriciteit die u opwekt en die u zelf op dat moment niet nodig heeft.

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Subsidie

Btw terugvragen

Optimaal gebruik maken van de subsidie voor zonnepanelen? U kunt de terugverdientijd verkorten door de btw terug te vragen. Dat kan bij de Belastingdienst, dankzij een speciale regeling die daarvoor beschikbaar is.

Idee

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Overheidsregeling

Salderen

De overheid wil de salderingsregeling zoals die nu bestaat aanpassen. Het lijkt er nu op dat de regeling vanaf 2023 op de schop gaat. Het wordt dan interessanter om de opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk zelf te gebruiken.

Besparen

Tip van de vakman

Tip Feenstra
Kosten

Stroom

In bovenstaand rekenvoorbeeld gaan we er uit van een elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh. Echter kan de stroomprijs stijgen of dalen. Als de prijs van elektriciteit stijgt, verdient u uw investering in zonnepanelen sneller terug.

Besparen

Rendement berekenen

U kunt eenvoudig nagaan wat uw investering in zonnepanelen oplevert. Bereken daarvoor de opbrengst van de panelen per jaar. Dit kunt u doen door uit te gaan van het vermogen in Wattpiek. Vermenigvuldig dat vermogen met het aantal panelen dat u wilt kopen. Op die manier komt u uit op het totale maximale vermogen. Gebruik een factor 0,9 om op het maximale vermogen uit te komen van de daadwerkelijk te verwachten opbrengst. Als de zonnepanelen niet op het zuiden liggen kunt u nogmaals een factor 0,9 toepassen, om rekening te houden met een lagere opbrengst. Vermenigvuldig de opbrengst met de prijs per kilowattuur, omdat u de eigen elektriciteit kunt gebruiken. U hoeft voor die hoeveelheid geen stroom af te nemen bij uw stroomleverancier. Door de besparing per jaar te vermenigvuldigen met de levensduur van de zonnepanelen berekent u het rendement.

Terugverdientijd van zonnepanelen: hoe zit het bij u?

De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen, omdat u benieuwd bent hoe het bij u zit? Voordat u de zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om een berekening te laten maken. Gebruik daarvoor onze handige tool, zodat u goed weet waar u aan toe bent en u niet voor verrassingen komt te staan als het gaat om de terugverdientijd (met of zonder salderen).  

Zonnepanelen advies tool

Terugverdientijd van zonnepanelen
  • Uitsluitend kwaliteit pv-panelen
  • Altijd inclusief schouw en installatie
  • Minimaal 12 jaar garantie
  • In 1 dag geïnstalleerd

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q