22.000 kilo zeeschelpen onder de vloer

Deel 6 van een ecologisch vervolgverhaal

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 6.

In een ecologisch huis is het zaak om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Want isoleren heeft een enorm effect op het energieverbruik. In 1900, toen dit huis gebouwd werd, was isoleren nog nauwelijks een punt van aandacht. Dat levert ons nu, ruim een eeuw later, een behoorlijke uitdaging op. Hoe isoleer je bijvoorbeeld de vloer van zo’n oud huis? Laten we maar eens beginnen met ‘m er helemaal uit te halen. Vervolgens kiezen we voor een isolatiemateriaal dat er al was in de prehistorie. 

Gerelateerd
Spouwmuurisolatie

Maak naden en kieren in huis dicht

Lees meer

Een krater van formaat

Om de balken goed te kunnen inspecteren, verwijderen we alle lagen van de vloer. De balken blijken gelukkig voor 90 procent in goede staat te verkeren. De enkele balk die niet goed is, vervangen we en daarna gaan we graven in de kruipruimte. We diepen de boel helemaal uit, tot aan de afdrukken van de fundamenten. Een enorme klus, maar dan héb je ook een krater! Een paar dagen later komt er een indrukwekkende vrachtwagen voorrijden. Er rolt een grote slang over de stoep naar het huis en in onze eigenhandig gegraven kuil. Met een onheilspellend geruis begint de onderaardse ruimte zich te vullen…met schelpen! In totaal blazen we 22.000 kilo zeeschelpen in onze kruipruimte. Na een paar uur liggen de balken van ons huis knus en tevreden in een laag schelpen van bijna een halve meter dik.

#0

Stabiele luchtvochtigheid

De schelpen zorgen voor thermische isolatie, maar ook voor een stabiele luchtvochtigheid in huis. Het duurt ongeveer twee maanden en dan beginnen we het effect van de schelpen te merken. Of het buiten nu zonnig is, regent of vriest, binnen is de luchtvochtigheid permanent tussen 40% en 50%. Prettig en gezond. En het ventilerende en stabiliserende effect van zo’n schelpenlaag is enorm. Gebruik je schelpen als isolatie onder je vloer, dan kun je de ventilatieopeningen van je kruipruimte dichtmaken, want die hebben geen functie meer. Je vloer isoleren is een behoorlijk karwei én een investering. Maar die verdient zichzelf gelukkig snel terug.

Lees deel 7 van dit ecologische avontuur

Lees deel 5 van het feuilleton terug

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.