Auto’s die dwars door de kamer lijken te rijden

Deel 7 van een ecologisch vervolgverhaal

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 7.

De laatste tientallen jaren is iedereen gewend geraakt aan gladde, witte muren. Dat willen wij dus ook. Maar wij willen het wél graag op een milieuvriendelijke manier, want dat was het uitgangspunt, zoals u weet. Dat levert een uitdaging op. Want hoe ecologisch zijn gipsplaten eigenlijk?

Gerelateerd
isolatiekorrels

‘Isolatiekorrels zijn niet sexy’

Lees meer

Een isolerende wand van twintig centimeter

In een vorige aflevering heb ik het gehad over de wanden die we hebben opgebouwd, waarin oude spijkerbroeken en geperste aardappelschillen zijn verwerkt. Op de begane grond is dat niet nodig, omdat we de twee bestaande, stenen buitenmuren kunnen gebruiken. Mooie, monumentale wanden, maar wél uit 1900. Met andere woorden: ook die zullen we moeten aanpakken, al was het maar vanwege het geluid. De auto’s rijden hier betrekkelijk dicht langs de gevel en hoewel ze niet eens zo hard rijden, lijkt het soms wel of ze dwars door de woonkamer razen. Daar moet dus écht iets aan gebeuren. Annemarie en ik hebben altijd veel te vertellen, dus als we samen op de bank zitten, is het wel zo leuk als we elkaar ook kunnen verstáán. Aan de binnenkant van de stenen buitenmuren brengen we een twintig centimeter dikke wand aan. Isolatiemateriaal plus een spouw. En het werkt! De isolerende wand houdt natuurlijk om te beginnen de kou buiten. Maar ook het geluid dat van buiten binnendringt, is spectaculair afgenomen. Zelfs fluisteren is voortaan voldoende om elkaar te begrijpen.

Gerelateerd
Spouwmuurisolatie

Maak naden en kieren in huis dicht

Lees meer

Gipsplaten?

Het afwerken van de isolerende wand, in de woonkamer, brengt de volgende uitdaging met zich mee. Net als iedereen willen we in onze eigentijds ingerichte woning, met veel ruimte en licht, ook graag strakke, glad gestucte wanden. Aanvankelijk wil ik de isolatiewand afwerken met droogbouw-lijmplaten. Dat zijn platen van stro en lijm, die je na het bevestigen afstuct met lijm. Heel mooi, maar wel een kostbare grap. We wikken en we wegen. Maar helaas: de financiële middelen hebben ook hun grenzen en hiervoor is het budget écht niet toereikend. Het alternatief is gipsplaten. En daar heb ik een probleem mee.

Héél strak

Gipsplaten zijn op zichzelf niet of nauwelijks belastend voor het milieu, maar om ze stevig te maken worden er afvalproducten van kolencentrales in verwerkt. Dat vind ik toch wel een ernstig minpuntje. Uiteindelijk valt onze keus op Fermacell, omdat daar in ieder geval wat minder gips in zit. Dat heeft natuurlijk ook weer een nadeel; het materiaal is wat brozer en de platen breken dus een stuk makkelijker. U begrijpt het al: niet álle platen die we hebben gekocht, hebben het overleefd. Maar het resultaat mag er zijn. De wanden zijn vanuit ecologisch oogpunt acceptabel en ze zijn vooral héél strak.

Lees deel 8 van dit ecologische avontuur

Lees deel 6 van het feuilleton terug

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Valks 14 dagen geleden

  Gravatar for Valks

  Onze muren zijn geïsoleerd door. Feenstra. Sindsdien hebben we bij het raam vochtvlekken in het parket. Grote donkere vlekken, wat is daarvan de oorzaak?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Valks 13 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Valks,

   Bedankt voor uw bericht. Graag kijken wij voor u na wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Om dit mogelijk te maken ontvangen wij graag uw postcode en huisnummer middels een e-mail aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.