Airconditioning en warmtepomp; voor verwarmen en koelen
Liever een airco dan een warmtepomp?
De warmtepomp is bedoeld om het huis te verwarmen, maar kan óók voor verkoeling zorgen. De airco is er in eerste instantie voor snikhete zomerdagen, maar kan óók warme lucht leveren. Geen wonder dat ze soms in één adem worden genoemd. Toch zijn ze niet (helemaal) hetzelfde. We zetten de overeenkomsten én de verschillen voor u op een rijtje.
Het begint met een warmtepomp
Een vloeistof die verdampt, onttrekt warmte aan de omgeving. Dat natuurkundige verschijnsel is de basis van de airconditioning én van de warmtepomp. Met behulp van een warmtewisselaar kunnen we de warmte afgeven aan de lucht die we er door middel van een ventilator langs blazen. Willen we een huis (of een winkel of een kantoor) verwarmen, dan halen we warmte uit de buitenlucht naar binnen. Hebben we behoefte aan verkoeling, dan draaien we het proces om; de warmte van binnen verplaatsen we naar buiten, waardoor de temperatuur binnenshuis daalt. Tot zover is er geen verschil tussen een airco en de warmtepomp.
Hoe verwarmt een warmtepomp uw huis?
Hebt u een woning die geschikt is voor een warmtepomp, dan kunnen we die aansluiten op het bestaande 'afgiftesysteem'. Anders gezegd: de warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de (vloer)verwarming. Omdat de warmtepomp geen gas verbruikt, maar elektriciteit, verwarmt u er op een duurzame manier uw woning mee.
Wat doet een warmtepomp met de koude lucht?
In de winter verplaatst de warmtepomp warmte van buiten naar binnen. Maar wanneer het in de zomer warm is, kan de warmtepomp de warmte van binnen naar buiten verplaatsen en zo de temperatuur in huis verlagen. Het is goed om te weten dat niet ieder verwarmingssysteem geschikt is om mee te koelen. Bij gewone radiatoren zal het koude water er al snel voor zorgen dat de warme omgevingslucht gaat condenseren. Dat kan leiden tot vochtproblemen in huis. Een systeem voor vloerverwarming is wél geschikt voor het transporteren van koel water. Een warmtepomp met koelfunctie heeft een sensor die ervoor zorgt dat de temperatuur van de vloer niet daalt onder de condensatietemperatuur van de omgevingslucht.
Wat doet een airco met de koude en warme lucht?
Een warmtepomp geeft warmte of kou af aan het water in het verwarmingssysteem, maar een airco doet dat niet. Op warme dagen blaast de airco rechtstreeks koele lucht in de woonkamer, de slaapkamer of een ander vertrek. Dat gebeurt met behulp van een inverter, die (meestal) aan de muur hangt. Staat de airco in de verwarmingsstand, dan gebeurt hetzelfde: de inverter blaast warme lucht in uw huis.
De cv-ketel vervangen
De warmtepomp is een volwaardige en energiezuinige vervanger voor de cv-ketel op aardgas. Eén warmtepomp is voldoende om een hele woning te verwarmen. En ook de verkoeling van een warmtepomp, op zomerse dagen, is in het héle huis te merken. Dat geldt niet voor de airco. Wilt u daarmee méér dan één vertrek koelen of verwarmen, dan hebt u in iedere kamer een aparte inverter nodig. Bovendien is vanuit iedere kamer apart leidingwerk nodig om de inverters te verbinden met een buiten-unit, die de warme (of koude) lucht afvoert. Dat levert in de meeste woningen een omvangrijke verbouwing op.
Let op: koelen kost geld
Met een traditionele cv-ketel op gas kunt u uw woning in de zomer niet koeler maken. Met een warmtepomp of een airco kan dat wel, maar dan verbruikt u dus méér energie dan in de bestaande situatie. En dat ziet u terug op de energierekening.
Plaats reactie
Reacties
hallo ik heb een vraag
wij hebben een nieuwe cv ketel maar willen ook verduurzamen en energie zuiniger leven
we hebben een stroomverbruik van 4700kw en een opbrengst van panelen van 5500kw
wat is nu de beste optie een airco of een hybride warmtepomp
wij hebben geen vloerverwarming
mvg
Hallo,
Graag willen wij info over een warmtepomp voor het koelen en verwarmen van ons huis, en een airco voor de slaapkamer.
Ons huis heeft een combi CV en wordt beneden verwarmt dmv voerverwarming en eerste verdieping dmv radiatoren.
Wij hebben 14 zonnepanelen op dak liggen.
Wij willen graag informatie op de thuis locatie, als dit mogelijk is, zodat we meteen duidelijk krijgen wat waar komt.
ons adres is:
Commissarislaan 112
8016LC Zwolle
Beste H. Bosch,
Bedankt voor uw bericht. Wij zouden u graag verder helpen, alleen krampen wij op dit moment met een grootte drukte waardoor wij u jammer genoeg op dit moment niet verder kunnen helpen, onze excuses hiervoor.
Wij verwachten dat wij in het voorjaar uw verzoek kunnen indienen, hiervoor kunt u kijken op: https://www.feenstra.com/warmtepomp/hybride-warmtepomp/. U kunt dan de warmtepompkiezer doorlopen, mocht deze aangeven dat er een aanvraag ingediend kan worden, kunnen wij weer nieuwe aanvragen aannemen. Wij willen u dan ook vragen het op een later moment in het jaar weer te proberen.
Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben, zo niet horen wij dit graag.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Leuk artikel.
Kunt u ook aangeven of er verschil is in het rendement tussen een warmtepomp (L/W) en een airco (L/L)? Is een airco mogelijk inherent zuiniger omdat niet eerst het water als tussenmedium verwarmd wordt?
Beste meneer/mevrouw.
Dit kan niet zondermeer zo gesteld worden.
Een belangrijk verschil tussen beide is hoe de warmte in de woning komt. Bij de warmtepomp gaat dit via een water gebaseerd afgiftesysteem en bij een airco via lucht die in de ruimte circuleert. Het voordeel van een water gebaseerd afgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming, is dat deze ook warmte in de vorm van straling afgeeft. Bij de airco zal dat niet het geval zijn of indirect zijn. Belangrijk is dus ook de vraag of het gevraagde comfort bereikt wordt.
De efficiency van een warmtepomp en airco is afhankelijk van de buitentemperatuur en de afgiftetemperatuur.
Bij gelijke buitentemperatuur, is het verschil tussen een warmtepomp en airco hoe de warmte binnen wordt afgegeven. En, bij welke temperatuur. Als bij een warmtepomp het afgiftesysteem met een watertemperatuur van 35C kan werken, is de warmtepomp zeer efficiënt. De vraag is dan of de airco met dezelfde lucht uitblaastemperatuur hetzelfde comfort bereikt.
Als de airco op een hogere lucht temperatuur werkt, zal deze minder efficiënt zijn. En hetzelfde geldt voor de warmtepomp. Als deze op een hogere watertemperatuur werkt als de airco is deze minder efficiënt.
In het algemeen is er veel luchtverplaatsing vanuit de airco nodig om een woning te verwarmen, ook met hogere uitblaastemperaturen. En geeft dit ook soms andere comfortproblemen. Denk aan tocht. Om een goede afgifte bij een warmtepomp te bereiken met een hoge efficiency is een goed afgiftesysteem nodig.
Dus, het is niet zo dat de airco altijd inherent zuiniger werkt dan de warmtepomp omdat er water als tussenmedium wordt gebruikt. Er zijn diverse andere factoren die ook een rol spelen.
Wij hopen u voldoende informatie gegeven te hebben, zo niet horen wij dit graag.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Beste Jan,
Er zijn geen airco's die een lucht/water functie hebben dus moet er altijd een andere warmwater voorziening zijn. Wel zijn er enkele fabrikanten welke ook een hydro-unit erbij kunnen plaatsen, deze in combinatie met een geschikt airco systeem zorgt ervoor dat het systeem sanitair warm water kan produceren en aangesloten kan worden aan bijvoorbeeld de vloerverwarming.
Bij meer vragen horen wij dit graag!
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Is het mogelijk om een in de winter de airco te gebruiken als een lucht water en in de zomer als een lucht lucht warmtepomp?
Zo is het zomers cool boven en is het in de winter warm beneden.
In het artikel word gesteld dat een warmtepomp een cv-ketel 1 op 1 kan vervangen. Dit is onvolledige dan wel neigt naar onjuiste informatie omdat de schil van het huis als ook het warmte afgifte systeem voorbereid moeten worden op laagtemperatuurwarmteafgifte.
Beste meneer Willemsen,
U heeft zeker een punt. Bij het aanschaffen van een warmtepomp dient de woning hiervoor geschikt zijn. Op onze website hebben wij een warmtepompcheck waarbij iedereen binnen één minuut weet of de woning geschikt is. https://www.feenstra.com/warmtepomp/warmtepompcheck/ Voor ons is een goede schil van de woning altijd een voorwaarde bij de installatie van een warmtepomp.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Ik denk dat de airco de beste oplossing is. Je kan dan per ruimte verwarmen (Of koelen) ipv een heel huis.
Bovendien makkelijk te bedienen via je smartphone. De cv nog ketel gebruiken als bij verwarming en voor warm water.
Klopt helemaal Michel. Verreweg de beste en goedkoopste manier!!
Dat denk ik ook. Je hoeft dan ook niet je huis extreem te isoleren. Je hoeft je huis niet de hele dag warm te houden, want je hebt hem zo op temperatuur. Dat scheelt zeer veel energie met de warmtepomp die de hele dag aan staat. En je kunt ook nog eens je huis goed ventileren. Verder zijn Airco's vele malen goedkoper. Voor een paar duizend euro ben je qua verwarming van het gas af en ben je zuiniger dan de warmtepomp. En het klopt de CV ketel is dan prima geschikt voor de het kraanwater en eventueel voor ruimtes die je bijna nooit verwarmt.
Kan ik een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt aan Airconditioning?
Daikin Inverter (zowel voor verwarmen als koelen)
2 stuks buitenunit en
3 stuks binnenunit.
Ik heb een onderhoudscontract voor CV bij jullie.
Hartelijke groet, M Metz
Beste meneer, mevrouw Metz,
Hartelijk dank voor uw bericht.
Wij onderhouden geen airconditioning. Het is daardoor ook niet mogelijk om een afspraak bij ons in te plannen van uw airconditioning.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Ik heb sinds twee jaar twee warmte pompen/airconditioners die drie kamers verwarmen oh ja en als het erg warm is koelen.
Ze hebben een rendement van 5.7. En buiten zijn ze vrijwel niet hoorbaar. Het zijn a merk warmtepompen.
Het rendement daalt natuurlijk als de buiten temp erg laag word en vanaf min 10 is het rendement lager dan de cv. Ik denk dat dit het hoogste haalbare rendement is, gezien het aansluiten op de cv een nadelig effect heeft op het rendement. Gas verwarmt tot 56 graden dus als water al 40 graden is is de warmte overdracht lager. Nadeel is een geringe geluidsdruk in huis door de units die warme lucht uitblazen.
Beste meneer Cederhout,
Jazeker! U mag van alles vragen. Wij werken met een aantal merken samen. Voor de hybride en all-electric warmtepomp verkopen wij de Vaillant en Remeha warmtepompen.
Voor de ventilatiewarmtepompen bieden wij de Iventum en Itho-Daalderop warmtepompen. Deze kunnen trouwens niet koelen. Wij verkopen geen airconditioner.
Bent u geïnteresseerd in advies op maat? Zo ja, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected]
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Mitsubishi
Mag ik vragen welke warmtepomp/airco u heeft
Mvg tom
als het tussen de min 5 en min 10 graden kan de warmte pomp dit dan nog aan.
hebben een warmte pomp maar die gaat in de stres bij deze temperaturen
en ik hoor wel dat de meeste warmte pompen bij deze temperaturen daar problemen mee hebben en dat je moet gaan bij verwarmen wat de energie rekening heel erg omhoog brengt
er worden alleen maar voordelen verteld maar dit is een groot nadeel alleen hoor je hier niets over
Beste meneer Loek,
Niet alle warmtepompen kunnen bij deze lage temperaturen nog (goed) werken. En wellicht heeft u een extra warmteopwekker nodig. Maar er zijn zeker warmtepompen die wel prima werken, soms zelfs tot -15 Celsius. Maar het hangt wel af van uw situatie en de manier waarop de warmtepomp geïnstalleerd is.
Warmtepompen in een hybride vorm worden met cv-ketel geleverd en bij lage buitentemperaturen zal de cv-ketel de verwarmingstaak ondersteunen of overnemen. De warmtepomp schakelt dan bijvoorbeeld uit bij 4 graden Celsius.
Bij een all-electric opstelling zal de ondersteuning komen van een elektrisch verwarmingselement. Als dit element te vaak wordt ingeschakeld kan dit leiden tot een hogere energierekening.
Of de lucht-water warmtepomp nuttig kan draaien hangt in het algemeen af van het verschil tussen de buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur van het cv-water.
De aanvoertemperatuur van het cv-water is afhankelijk van de mogelijkheden van het afgiftesysteem. Er geldt: hoe lager de aanvoertemperatuur (temperatuur van het cv-water) hoeft te zijn waarmee het huis warm wordt gehouden, hoe beter de warmtepomp op een efficiënte wijze kan blijven werken. Ook bij lage buitentemperaturen.
Bij moderne warmtepompsystemen is er vaak een regeling die er voor zorgt dat de meest efficiënte warmteopwekker wordt gebruikt.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Er zijn nog geen reacties.