Is een warmtepomp de oplossing?

Warmtepomp of juist niet?
Jan Liefting

- Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Boudewijn van Aken
  Boudewijn van Aken 20 maanden geleden

  Ik moet binnen enkele jaren een warmte pomp aanschaffen, wijk Klossterveen. De CV ketel is 4 jaar geleden aangeschaft. Ik wil volgend jaar beginnen met vloerverwarming. Kunt u vloerverwarming aansluiten op de huidige ketel? De leidingen naar de radiatoren zijn aangebracht in de vloer. Is het zinvol om te beginnen met vloerverwarming?

 • Gravatar for hans meeuwsen
  hans meeuwsen 23 maanden geleden

  kreeg van zonnepaneel leverancier te horen dat als dak was geisoleerd het lastiger was om panelen te plaatsen.

 • Gravatar for Gerard Thomas
  Gerard Thomas 2 jaren geleden

  Ik zie niets over het bedrag die het klaar maken van de woning kosten en de kosten voor de warmtepomp zelf. Ook lijkt het mij interessant te weten wat de elektriciteitsrekening wordt.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Gerard Thomas 2 jaren geleden

   Beste meneer Thomas,

   Wij kunnen heel goed begrijpen dat u met een aantel vragen rondloopt. Jammer genoeg is het niet mogelijk om u een standaard antwoord te geven, omdat het geen standaard werk is.

   Het hangt namelijk van meerder factoren af. Het klaarmaken van de woning is maatwerk. Per woning kan het verschillend zijn. De uiteindelijke elektriciteit rekening hangt af wat de mogelijkheden in je woning zijn, en het verbruik van energie, cv en waterverbruik. Bekijk ook onze pagina wat betreft de warmtepomp.

   Bij vragen kunt u ons ook altijd een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Jaap Assenberg
  Jaap Assenberg 2 jaren geleden

  Is een warmtepomp ook te gebruiken in combinatie met stadsverwarming?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Jaap Assenberg 2 jaren geleden

   Beste meneer Assenburg,

   Een warmtepomp is heel goed te gebruiken in combinatie met stadsverwarming. Laat u altijd goed informeren naar de mogelijkheden. Het hangt namelijk van meerdere factoren af.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Leo Hermans
  Leo Hermans 4 jaren geleden

  Wat gebeurt er 's winters met vriezend weer als de warmtewisselaar buiten nat wordt door motregen of stuifsneeuw. Deze warmtewisselaar wordt dan één grote klont ijs. M.a.w. dan heb je binnen geen verwarming. Dit is mij verschillende malen overkomen.
  Hoe los je dit op ???

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga Leo Hermans 4 jaren geleden

   Die van mij gaat koelen in mijn afgiftesysteem (vloerverwarming), het verwarmings element is bij mij niet aangesloten (is ook niet nodig).
   Sommige warmtepompen werken echter wel alleen via het element voor ontdooiing.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Leo Hermans 4 jaren geleden

   Beste meneer Hermans,

   Op het moment dat de warmtepomp goed is geïnstalleerd loopt het condenswater weg voordat het kan bevriezen. Ook de verdamper kan bevriezen in deze omstandigheden. Een typische warmtepomp zal dan de cyclus omdraaien om de verdamper te ontdooien.
   Als de warmtepomp niet goed is geplaatst, zal dit niet lukken en zal de warmtepomp in storing gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Henk Schoneveld
   Henk Schoneveld Leo Hermans 4 jaren geleden

   Het lijkt of je warmtepomp dan defect is, bij aanvriezen zal de warmtepomp dat met het ingebouwde verwarmingselement dat elke warmtepomp hoort te hebben weer ontdooien, stekker van dat element, vaak een losse kabel, wel in het stopkontakt ?

 • Gravatar for Rob Gerretsen
  Rob Gerretsen 4 jaren geleden

  Denk dat de particulier in een rijtjeshuis zich zeker terughoudend moet opstellen met het toevoegen van een warmte pomp (o.a. hybride) vanwege het geluid en beperkte mogelijkheden van de buitenruimte . een investering die nu zeker nog te hoog is . Er moet intensief ingezet worden aan de ontwikkeling van de mogelijkheden van vervangers o.a.waterstof ( gebruik van huidige infrastructuur gas) , warmtepompen , energie opslag . Wat kan er er nu binnen vijf jaar al niet bereikt worden

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Rob Gerretsen 4 jaren geleden

   Beste meneer Gerretsen,

   Zo te lezen denkt u hier goed over na. Wij adviseren een tijdelijke huurketel te nemen mocht de ketel vervangen moeten worden.

   Slim afwachten is best verstandig. Zo kunt u eerst de plannen afwachten van uw eigen gemeente. Binnen drie jaar moeten alle gemeentes met een plan komen. Neem een kijkje op het volgende artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for G. van der Starre
  G. van der Starre 4 jaren geleden

  M.i. is het eenvoudiger en goedkoper door de verwarming van de CV-ketel i.p.v. gas deze manier van verwarmen te vervangen d.m.v. een elektrisch element.

  • Gravatar for Henk Schoneveld
   Henk Schoneveld G. van der Starre 4 jaren geleden

   Uit eigen ervaring en die van mijn zus en alle deelnemers welke maandelijks rapporteren op https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/56686165#56686165 blijkt dat er maar weining zijn die onder een sCOP van 4 komen. Gemiddeld is het 4,23. Men dient inderdaad anders te stoken, liefst 24/24 in oudere woningen welke niet over een overvloedig afgiftesysteem beschikken. Indien 12/24 gestookt zou worden of nog minder dan loopt het spaak, maar je gaat ook niet met een tractor de snelweg op. Stookgedrag dus aanpassen aan de warmtepomp en dan is de genoemde factor 4 uitstekend haalbaar.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare G. van der Starre 4 jaren geleden

   Beste meneer Schoneveld,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Uw bericht klopt gedeeltelijk. Wij zullen hieronder het een en ander toelichten.

   De factor 4 is niet alleen afhankelijk van instellingen maar heeft ook zeker te maken met het afgifte systeem en de bewoner. Een systeem met een gasketel is bijna altijd hoog temperatuur gestookt, 55 graden of hoger. Een warmte pomp met een COP van 4 is altijd laag temperatuur gestookt, rond de 35 graden.

   Als het afgifte systeem (vloerverwarming/radiatoren) en dus ook de isolatie waarde van het huis hier niet op afgestemd zijn gaat de warmte pomp meer energie gebruiken.
   Met een laagtemperatuursysteem omgaan is anders dan met een hoog temperatuursysteem, dus het gebruik heeft hier ook invloed op.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Henk Schoneveld
   Henk Schoneveld G. van der Starre 4 jaren geleden

   1m3 gas levert ongeveer 8kWh effectief aan warmte. 1kWh warmte uit gas zal ongeveer 0.08 zijn terwijl 1kWh electra voor een electrisch element 0.22 kost. Bijna het drievoudige.
   Een warmtepomp daarentegen zal voor het verwarmen uit 1kWh electra 4kWh warmte produceren, dan kost een kWh warmte slechts 0,22/4=0,055 kosten. Dus goedkoper dan verwarmen met gas. Heb er zelf nu 18maanden eentje in bedrijf en dat werkt uitstekend als je een deskundige installateur treft die 'm goed weet af te stellen, bij slechte afstelling haal je die factor 4 nl. niet.

 • Gravatar for H.A.M.Koster
  H.A.M.Koster 4 jaren geleden

  Hoe ziet een warmtepomp eruit? Hoe werkt deze? Graag een technische beschrijving en tekening/foto s.v.p.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare H.A.M.Koster 4 jaren geleden

   Geachte heer, mevrouw Koster,

   Wij vinden het fijn te lezen dat u geïnteresseerd bent in onze warmtepompen.

   Graag adviseren wij u om een kijkje te nemen op onze website: https://www.feenstra.com/warmtepomp/. Op onze website kunt u alle informatie vinden over de warmtepompen en kunt u meteen een warmtepompcheck doorlopen, zo weet u meteen of u woning geschikt is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Marnix Rozenga
  Marnix Rozenga 4 jaren geleden

  Beste Ed,
  Ik kan geen films van het gelud plaatsen want in een film hoor je het geluid niet zo zacht is het.
  Toevallig vandaag nog een warmtepomp inbedrijf gesteld en samen met de bewoners met open mond geluisterd hoe stil de unit wel niet was.

  • Gravatar for Hans K.
   Hans K. Marnix Rozenga 4 jaren geleden

   Dag Ed,
   Diplomatisch antwoord "Wel niet"?

  • Gravatar for Martin
   Martin Marnix Rozenga 4 jaren geleden

   Dat is het mooie van nieuwe apparaten. Weinig geluid en prachtige rendementen. Nu eens kijken op het midden van de levensduur....

 • Gravatar for Schuurink
  Schuurink 4 jaren geleden

  Het verwarmen van de lucht dmv radiatoren (convectiewarmte) is erg inefficient. Verwarmen dmv infraroodpanelen is veel kosteneffectiever en prettiger. Vooral voor die huizen waar geen WP geplaatst kan worden is dit een oplossing. Bijverwarmen kan het best met vloerverwarming. Overigens; alle electra die we straks gaan gebruiken zal voor een belangrijk deel vuil zijn. Gas is zo gek nog niet, dmv schaliegas, groen gas, import etc kunnen we nog ver komen totdat er een echte oplossing is. De WP komt er bij mij niet in; duur, onvoldoende hitte, lawaaiig en technisch nog onvolmaakt.

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga Schuurink 4 jaren geleden

   Als installateur ken ik klanten die zich hebben laten overhalen electrisch met cop 1 te verwarmen. De aanschaf van de installatie is behoorlihk goedkoper dan een warmtepomp, maar het verbruik komt je daarna duur te staan.
   Een goede warmtepomp installatie vervang je met 2kwh stroom 1m3 gas, dit maakt een warmtepomp direct 33% goedkoper in het verbruik.
   Met de juiste warmtepomp is er ook geen geluidsoverlast want deze maakt nauwelijks lawaai. Als je geinteresseerd bent kan ik je wel even bij klanten laten luisteren naar het 'lawaai'.