Is een warmtepomp de oplossing?
Warmtepomp of juist niet?
Steeds meer mensen zijn met het duurzaam verwarmen van hun woning bezig. Installateurs van zonnepanelen kunnen het werk niet aan, isolatiebedrijven hebben het reuzedruk. Zelf krijg ik veel vragen over de warmtepomp. Klanten willen weten of deze manier van verwarmen voor hun situatie geschikt is.
Meer weten over het verschil tussen een gasgestookte waterstofketel en de elektrische warmtepomp? Download de whitepaper.
Waar moet uw woning aan voldoen?
Hier heb ik helaas geen eenduidig antwoord op. Lang niet alle huizen zijn namelijk geschikt om met een warmtepomp verwarmd te worden. Bewoners moeten naar twee dingen kijken: de isolatie van de woning moet goed of uitstekend zijn én de verwarmingen moeten geschikt zijn voor lage temperatuur. Vloerverwarming is altijd goed, en sommige (vooral grote) radiatoren ook.
Maar wat is goed geïsoleerd? Een huis dat in de afgelopen 15 jaar is gebouwd, zit goed. Vaak heeft een geschikt huis energielabel A of B, maar ook dat zegt niet alles. Als tip geef ik dan mee: kijk of de woning ‘s winters warm wordt als de watertemperatuur van de cv-ketel op 50 °C is gezet. Dat is namelijk de temperatuur waarmee een warmtepomp werkt. Wie in een matig geïsoleerd huis woont, adviseer ik allereerst te investeren in het isoleren van spouwmuur, dak en vloer.
Wilt u weten of een warmtepomp voor u een interessante oplossing is?
Plaats reactie
Reacties
Ik moet binnen enkele jaren een warmte pomp aanschaffen, wijk Klossterveen. De CV ketel is 4 jaar geleden aangeschaft. Ik wil volgend jaar beginnen met vloerverwarming. Kunt u vloerverwarming aansluiten op de huidige ketel? De leidingen naar de radiatoren zijn aangebracht in de vloer. Is het zinvol om te beginnen met vloerverwarming?
kreeg van zonnepaneel leverancier te horen dat als dak was geisoleerd het lastiger was om panelen te plaatsen.
Ik zie niets over het bedrag die het klaar maken van de woning kosten en de kosten voor de warmtepomp zelf. Ook lijkt het mij interessant te weten wat de elektriciteitsrekening wordt.
Beste meneer Thomas,
Wij kunnen heel goed begrijpen dat u met een aantel vragen rondloopt. Jammer genoeg is het niet mogelijk om u een standaard antwoord te geven, omdat het geen standaard werk is.
Het hangt namelijk van meerder factoren af. Het klaarmaken van de woning is maatwerk. Per woning kan het verschillend zijn. De uiteindelijke elektriciteit rekening hangt af wat de mogelijkheden in je woning zijn, en het verbruik van energie, cv en waterverbruik. Bekijk ook onze pagina wat betreft de warmtepomp.
Bij vragen kunt u ons ook altijd een e-mail sturen naar [email protected]
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Is een warmtepomp ook te gebruiken in combinatie met stadsverwarming?
Beste meneer Assenburg,
Een warmtepomp is heel goed te gebruiken in combinatie met stadsverwarming. Laat u altijd goed informeren naar de mogelijkheden. Het hangt namelijk van meerdere factoren af.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Wat gebeurt er 's winters met vriezend weer als de warmtewisselaar buiten nat wordt door motregen of stuifsneeuw. Deze warmtewisselaar wordt dan één grote klont ijs. M.a.w. dan heb je binnen geen verwarming. Dit is mij verschillende malen overkomen.
Hoe los je dit op ???
Die van mij gaat koelen in mijn afgiftesysteem (vloerverwarming), het verwarmings element is bij mij niet aangesloten (is ook niet nodig).
Sommige warmtepompen werken echter wel alleen via het element voor ontdooiing.
Beste meneer Hermans,
Op het moment dat de warmtepomp goed is geïnstalleerd loopt het condenswater weg voordat het kan bevriezen. Ook de verdamper kan bevriezen in deze omstandigheden. Een typische warmtepomp zal dan de cyclus omdraaien om de verdamper te ontdooien.
Als de warmtepomp niet goed is geplaatst, zal dit niet lukken en zal de warmtepomp in storing gaan.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Het lijkt of je warmtepomp dan defect is, bij aanvriezen zal de warmtepomp dat met het ingebouwde verwarmingselement dat elke warmtepomp hoort te hebben weer ontdooien, stekker van dat element, vaak een losse kabel, wel in het stopkontakt ?
Denk dat de particulier in een rijtjeshuis zich zeker terughoudend moet opstellen met het toevoegen van een warmte pomp (o.a. hybride) vanwege het geluid en beperkte mogelijkheden van de buitenruimte . een investering die nu zeker nog te hoog is . Er moet intensief ingezet worden aan de ontwikkeling van de mogelijkheden van vervangers o.a.waterstof ( gebruik van huidige infrastructuur gas) , warmtepompen , energie opslag . Wat kan er er nu binnen vijf jaar al niet bereikt worden
Beste meneer Gerretsen,
Zo te lezen denkt u hier goed over na. Wij adviseren een tijdelijke huurketel te nemen mocht de ketel vervangen moeten worden.
Slim afwachten is best verstandig. Zo kunt u eerst de plannen afwachten van uw eigen gemeente. Binnen drie jaar moeten alle gemeentes met een plan komen. Neem een kijkje op het volgende artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
M.i. is het eenvoudiger en goedkoper door de verwarming van de CV-ketel i.p.v. gas deze manier van verwarmen te vervangen d.m.v. een elektrisch element.
Uit eigen ervaring en die van mijn zus en alle deelnemers welke maandelijks rapporteren op https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/56686165#56686165 blijkt dat er maar weining zijn die onder een sCOP van 4 komen. Gemiddeld is het 4,23. Men dient inderdaad anders te stoken, liefst 24/24 in oudere woningen welke niet over een overvloedig afgiftesysteem beschikken. Indien 12/24 gestookt zou worden of nog minder dan loopt het spaak, maar je gaat ook niet met een tractor de snelweg op. Stookgedrag dus aanpassen aan de warmtepomp en dan is de genoemde factor 4 uitstekend haalbaar.
Beste meneer Schoneveld,
Hartelijk dank voor uw bericht. Uw bericht klopt gedeeltelijk. Wij zullen hieronder het een en ander toelichten.
De factor 4 is niet alleen afhankelijk van instellingen maar heeft ook zeker te maken met het afgifte systeem en de bewoner. Een systeem met een gasketel is bijna altijd hoog temperatuur gestookt, 55 graden of hoger. Een warmte pomp met een COP van 4 is altijd laag temperatuur gestookt, rond de 35 graden.
Als het afgifte systeem (vloerverwarming/radiatoren) en dus ook de isolatie waarde van het huis hier niet op afgestemd zijn gaat de warmte pomp meer energie gebruiken.
Met een laagtemperatuursysteem omgaan is anders dan met een hoog temperatuursysteem, dus het gebruik heeft hier ook invloed op.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
1m3 gas levert ongeveer 8kWh effectief aan warmte. 1kWh warmte uit gas zal ongeveer 0.08 zijn terwijl 1kWh electra voor een electrisch element 0.22 kost. Bijna het drievoudige.
Een warmtepomp daarentegen zal voor het verwarmen uit 1kWh electra 4kWh warmte produceren, dan kost een kWh warmte slechts 0,22/4=0,055 kosten. Dus goedkoper dan verwarmen met gas. Heb er zelf nu 18maanden eentje in bedrijf en dat werkt uitstekend als je een deskundige installateur treft die 'm goed weet af te stellen, bij slechte afstelling haal je die factor 4 nl. niet.
Hoe ziet een warmtepomp eruit? Hoe werkt deze? Graag een technische beschrijving en tekening/foto s.v.p.
Geachte heer, mevrouw Koster,
Wij vinden het fijn te lezen dat u geïnteresseerd bent in onze warmtepompen.
Graag adviseren wij u om een kijkje te nemen op onze website: https://www.feenstra.com/warmtepomp/. Op onze website kunt u alle informatie vinden over de warmtepompen en kunt u meteen een warmtepompcheck doorlopen, zo weet u meteen of u woning geschikt is.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Beste Ed,
Ik kan geen films van het gelud plaatsen want in een film hoor je het geluid niet zo zacht is het.
Toevallig vandaag nog een warmtepomp inbedrijf gesteld en samen met de bewoners met open mond geluisterd hoe stil de unit wel niet was.
Dag Ed,
Diplomatisch antwoord "Wel niet"?
Dat is het mooie van nieuwe apparaten. Weinig geluid en prachtige rendementen. Nu eens kijken op het midden van de levensduur....
Het verwarmen van de lucht dmv radiatoren (convectiewarmte) is erg inefficient. Verwarmen dmv infraroodpanelen is veel kosteneffectiever en prettiger. Vooral voor die huizen waar geen WP geplaatst kan worden is dit een oplossing. Bijverwarmen kan het best met vloerverwarming. Overigens; alle electra die we straks gaan gebruiken zal voor een belangrijk deel vuil zijn. Gas is zo gek nog niet, dmv schaliegas, groen gas, import etc kunnen we nog ver komen totdat er een echte oplossing is. De WP komt er bij mij niet in; duur, onvoldoende hitte, lawaaiig en technisch nog onvolmaakt.
Als installateur ken ik klanten die zich hebben laten overhalen electrisch met cop 1 te verwarmen. De aanschaf van de installatie is behoorlihk goedkoper dan een warmtepomp, maar het verbruik komt je daarna duur te staan.
Een goede warmtepomp installatie vervang je met 2kwh stroom 1m3 gas, dit maakt een warmtepomp direct 33% goedkoper in het verbruik.
Met de juiste warmtepomp is er ook geen geluidsoverlast want deze maakt nauwelijks lawaai. Als je geinteresseerd bent kan ik je wel even bij klanten laten luisteren naar het 'lawaai'.
Er zijn nog geen reacties.