Een circulaire economie is een economisch systeem waarin grondstoffen en producten zo veel mogelijk worden hergebruikt, en waarin zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van duurzaam geproduceerde en hernieuwbare grondstoffen. Een andere naam voor een circulaire economie is kringloopeconomie.
Een circulaire economie zorgt dat grondstoffen voor producten, ondanks een toenemende wereldwijde vraag, geleverd blijven worden. Daarnaast vermindert een circulair economisch model de uitstoot van broeikasgassen en helpt het de opwarming van de aarde af te remmen.
Maar circulariteit is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor de economie. Het verbetert de concurrentiepositie, stimuleert innovatie en zorgt voor een groei van het aantal banen. Nederland stelt zichzelf tot doel in 2050 een circulaire economie te zijn. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gebruiken.
Om een economie circulair te maken, kunnen verschillende strategieën toegepast worden. De belangrijkste zijn Reduce, Reuse en Recycle.
Ook u zult te maken krijgen met de circulaire economie. Zo zullen nieuwe apparaten nog slimmer in elkaar zitten en krijgen onderhoud en reparatie een steeds belangrijkere rol. Ook is er een prominentere rol weggelegd voor hernieuwbare energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Verder komt de isolatie van woningen hoog op de agenda te staan.