Circulair ondernemen verduurzaamt de bebouwde omgeving

De energietransitie en het omarmen van de circulaire economie gaan hand in hand. Door slimmere technieken, het gescheiden inzamelen van materiaal en met voldoende aandacht kan veel ‘afval’ een tweede leven krijgen. Wanneer we meer en meer producten en grondstoffen hergebruiken, zal onze CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en dragen wij eenvoudig bij aan het realiseren van de energiedoelstellingen.

Dit betekent dat wij uit onze comfortzone moeten stappen. Niet alleen bedrijven en overheden, maar ook alle bewoners. De verlenging van de levensduur van producten en het hergebruik ervan zal meer onze aandacht moeten krijgen. In de bebouwde omgeving zit veel kapitaal geïnvesteerd en juist daar is het van belang te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om de levensduur te verlengen en hergebruik van bouwcomponenten als maatstaf te gaan zien.

TU Delft, Woningcorporaties Eigen Haard en Waterweg Wonen en toeleveranciers Feenstra, Bribus, de Dirkzwager Groep, Remeha en AkzoNobel hebben de handen ineen geslagen en kijken gezamenlijk naar de mogelijkheden van circulaire componenten in de bouw. Zo onderzoekt Feenstra binnen deze samenwerking de mogelijkheden voor een circulaire cv-ketel voor de woningbouwmarkt. Voor de particuliere market heeft Feenstra inmiddels haar huurpropositie ingericht op het hergebruiken van een cv-ketel bij (tussentijds) beëindiging van het contract.

Volgens Pilot leent de cv-ketel zich bij uitstek voor een circulair concept.

We ervaren immers de warmte en comfort en genieten daarvan. Hoe deze warmte tot stand komt, vinden wij minder interessant. Dit is anders dan de beleving die we ontlenen aan het hebben van een product, zoals een telefoon of een mooi kledingstuk. Een cv-ketel is niet ‘sexy’, daar pronken we niet mee. Het enige dat we vragen is dat hij het goed doet.
Ronald Pilot, Manager Strategie & Business Development bij Feenstra

Dit wordt nog interessanter nu we naar een mogelijk aardgasloze toekomst aan het bewegen zijn. De technische levensduur wordt dan minder relevant omdat het energielandschap en de manier waarop we onze woning verwarmen er 15 jaar vanaf nu waarschijnlijk heel anders uit ziet..

In bijgaande tekst meer informatie over de samenwerking van bovengenoemde partijen.

Dit artikel is eerder verschenen in nummer 4, 2016 van Corporatiegids magazine.

Ook een cv-ketel huren?

Ronald Pilot

Meer van Ronald Pilot

— Manager Strategie & Business Development

Ronald Pilot is verantwoordelijk voor het slim inzetten van innovaties. Een essentiële rol om als Feenstra voorop te kunnen lopen in de energietransitie en verdere digitalisering. Na zijn afstuderen aan de Universiteit Twente, heeft hij onder andere gewerkt aan het verduurzamen van vezelversterkte kunststoffen, innovaties voor nieuwe hoogspanningslijnen en was hij de grondlegger voor verschillende nieuwe contractvormen bij het vrij worden van de zakelijke energiemarkt. Ronald is altijd bezig met nieuwe (digitale) technologieën en heeft met zijn team de afgelopen jaren een platform gebouwd waarin verschillende installaties zoals cv-ketels en zonnepanelen, gemonitord kunnen worden. Belangrijke overtuiging is dat ondanks alle technologische ontwikkeling, de menselijke maat altijd het verschil zal maken bij het uitvoeren van een dienst. Ronald is naast zijn werk gepassioneerd fotograaf en verwonderd zich dagelijks over hoe zijn puberende zonen de wereld tegemoet treden en ontdekken.

Ronald Pilot

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.