Heeft recycling de toekomst?

Lang leve het tweede leven

U houdt vast ook van nieuwe spullen, net als ik. Misschien wel iets te veel. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer spullen en onderdelen krijgen een tweede leven. Want er is toch helemaal niks mis met ‘net zo goed als nieuw’?

Voordat we de ketel bij u aan de muur monteren, is er al veel gebeurd om deze tot een goed functionerend geheel te maken. Talloze bedrijven maken losse onderdelen, die de ketelfabrikant vervolgens in elkaar zet. Daarna gaat hij naar de groothandelaar en vervolgens naar ons magazijn. Uiteindelijk brengt de Feenstra-monteur de ketel naar u toe en monteert deze in uw verwarmingssysteem. Zodat u er weer vijftien jaar of langer warm bij zit.

Nog lang en gelukkig

Kan dat niet wat slimmer? Goed, de fabriek is noodzakelijk. We kunnen de ketel immers niet bij u thuis in elkaar gaan zetten. Dat schiet niet op. Maar misschien kan de fabriek de ketel wel meteen bij u thuis bezorgen? Dat kan mogelijk al veel CO2 uitstoot en onnodige kosten schelen.

En wat gebeurt er precies met uw oude ketel? Sommige onderdelen zijn nog heel goed herbruikbaar en op te knappen. Reviseren noemen we dat. Dat gebeurt nu nog te weinig. De auto-industrie is daarin al veel verder. Een goed sloopbedrijf haalt bruikbare onderdelen keurig netjes van oude auto’s af. Spiegels, deuren, ramen, motoronderdelen, noem maar op. De gereviseerde onderdelen kunnen uitzien naar een lang en gelukkig tweede leven op een andere auto.

En als die gereviseerde onderdelen net zo goed (of soms zelfs beter) zijn als nieuw, hóóp ik oprecht dat de monteur in de garage ook in míjn auto gebruikte onderdelen toepast. Dat scheelt in het verspillen van grondstoffen en CO2 uitstoot. Maar omdat nieuw produceren vaak goedkoper is dan hergebruiken (denk aan de printer waarbij de inktcartridge duurder is dan de printer zelf), en omdat we denken dat nieuw beter is dan hergebruik van gereviseerde materialen doen we dat vaak niet.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Een nieuwe mentaliteit

Dus volgens mij hebben we met z’n allen een andere mentaliteit nodig. Het goede nieuws: die omslag vindt al plaats! We gaan steeds meer van ‘bezitten’ naar ‘gebruiken’, en van kopen naar huren, leasen of lenen. Natuurlijk, de meeste mensen willen nog altijd liever een nieuwe telefoon dan een gebruikte. U toch ook? Maar erg logisch is dat niet, als die gebruikte precies even goed presteert.

Bij Feenstra geven we graag een zetje aan die omslag naar een circulaire economie. We willen materialen zoveel mogelijk recyclen. En we knappen onderdelen op die we weer letterlijk zo goed als nieuw kunnen maken. Dat scheelt niet altijd in de kosten, maar wel in de belasting van het milieu. En omdat we zoveel vertrouwen hebben in wat we doen, geven we ook nog eens op veel van de gereviseerde onderdelen drie jaar garantie, in plaats van één jaar op een nieuw onderdeel. Een perfect werkend onderdeel: waarom zou je daar minder voor betalen?

De volgende stap is ook al gezet: u hoeft niet eens meer zelf een ketel te kopen, maar kunt bij ons ‘warmte huren'. Wij zorgen gewoon dat u lekker kunt douchen en een warm huis heeft. Of die ketel dan draait op nieuwe of opgeknapte onderdelen? Dat zal u vast geen biet uitmaken…

Meer weten over warmte huren?

Ernie  van Dalen

Meer van Ernie van Dalen

— operationeel directeur

Ernie van Dalen, was van 2014 tot medio 2018 operationeel directeur bij Feenstra. Ernie is sinds zijn afstuderen op de energiebesparing van een papierfabriek in 1990, verantwoordelijk geweest voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche. Het verbeteren van individuele- en teamprestaties ziet hij als een uitdaging in zijn werk. Daarnaast maakt hij zich sterk voor meer plezier in werk en leven, waarbij Ernie zijn omgeving uitdaagt bewuste keuzes te maken, zodat beslissingen weloverwogen genomen worden.

Ernie  van Dalen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.