Driekwart Nederlanders bezorgd over klimaat

73% kiezers neemt energie en klimaat mee het stemhokje in

  • 23/02/2021 1:04pm
  • 0
  • 2 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Nederlanders zijn vrij eensgezind in hun bezorgdheid over klimaat en energie. Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. We zijn daarbij ontevreden over de aanpak van de regering én politiek. 26% van de Nederlanders vindt dat geen enkele politieke partij een goede agenda heeft op de energietransitie en het klimaat. 72% vindt dat de overheid met richtlijnen moet komen, 80% vindt dat er meer subsidies moeten komen voor het verduurzamen van de woning. Een duidelijke boodschap voor de Tweede Kamerverkiezingen. De Nationale Monitor Energietransitie 2021 is een representatief onderzoek gehouden onder 1026 mensen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Onderzoeksbureau MWM2 voerde het onderzoek uit in opdracht van installatiebedrijf Feenstra.

Isoleren, zon en wind

Nederlanders verwachten dat isoleren (74%), zonnepanelen (70%) en windmolens (63%) belangrijker worden in de energietransitie. Van het belang van de warmtepomp en stadswarmte is men minder overtuigd. Opvallend: vijf op de zes Nederlanders is positief over zonneweides en windmolenparken.

Het onderzoek laat nadrukkelijk zien dat klimaatverandering en energietransitie onderwerpen zijn die léven onder de Nederlanders. De overheid is de partij die hier de leiding in moet nemen, blijkt uit de antwoorden. Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur is dit een duidelijke opdracht voor het nieuwe kabinet.
Feenstra-directeur Adriaan Pietersma

Wie vinden we het meest deskundig?

Opvallend is dat energiebedrijven en installatiebedrijven als het meest deskundig worden gezien door Nederlanders. Respectievelijk 28% en 19% vindt deze partijen het meest deskundig. Gemeenten en verhuurders, zoals woningcorporaties en andere verhuurders, worden minder deskundig bevonden: beide worden door slechts 4% als meest deskundig bestempeld.

6 op de 10 Nederlanders: woning niet toekomstbestendig

Bij huurders is dat bijna 8 op de 10. Driekwart van de Nederlanders is bereid ook zelf te investeren in het verduurzamen van de woning. Het verlagen van de energierekening is voor 75% de belangrijkste reden.

84% van thuiswerkers denkt thuis te blijven werken, ook na corona

Corona overvleugelt klimaatprobleem maar zorgt ook voor kansen. 1 op de 6 thuiswerkers heeft aanpassingen gedaan om temperatuur en luchtkwaliteit te verbeteren. Daarvan zegt 71% dat deze aanpassingen bijdragen aan verduurzaming. Populairste maatregelen: isoleren en verwarming niet te hoog.

Rapportage Nationale Monitor Energietransitie 2021

Gerelateerd
NME 2021

Energietransitie is een belangrijk verkiezingsthema

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.