Energietransitie in Nederland: we lopen achter bij onze buren

Zijn we nu nóg niet duurzaam genoeg?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Seger Weehuizen
  Seger Weehuizen 11 maanden geleden

  naam vergeten te vermelden.
  groene waterstof is een secundaire energiebron. hoort dan wel tot tot de "hernieuwbare" energiebronnen.

 • Gravatar for Jan Kraaij
  Jan Kraaij 2 jaren geleden

  Als we eerder aan kernenergie waren begonnen hadden we geen CO2 probleem gehad!

 • Gravatar for Henri
  Henri 2 jaren geleden

  Ik vind het belangrijk dat we snel maar vooral GOED moeten verduurzamen. Dat betekent dat we ook heel erg op de prijs per gerealiseerde eenheid moeten letten. Ik zie nog te vaak dat allerlei hobby's nagestreefd worden, zoals een energie eiland, terwijl je een gracht moet graven om een eiland te creeren. Ook plaatst met in Nederland te ontwikkelen mini watermolens terwijl op de hele wereld daar al een schat aan ervaring mee is. Dat vaak betekent Veel te duur in verhouding tot wat het oplevert. Hij ook als je aan warmte bronnen denkt hoe deze het gaan in de energie transitie. Een warmte voorziening met een raffinaderij als voeding is een doodlopende weg als we straks op stroom of op waterstof rijden.

 • Gravatar for M.G. Meijer
  M.G. Meijer 2 jaren geleden

  Ik heb naar een hybride warmtepomp gekeken .Vanwege de besparing in geld hoef je dit niet te doen.Je krijgt wel een lelijke pomp aan de buitenmuur hangen.Bovendien valt de vermindering van CO 2 mij zwaar tegen.De Gemeente moet nog met een plan komen.Gaan ze bijvoorbeeld een warmtenet aanleggen ??
  Op dit moment zie ik zelf geen enkel nut om iets aan mijn energie huishouding te veranderen.
  Overigens hebben we al ruim 7 jaar 20 zonnepanelen op het dak liggen.

 • Gravatar for Paul Hageman
  Paul Hageman 2 jaren geleden

  wij moeten van het gas af: in duitsland moeten ze juist meer aan het gas. wind en zonnen energie zijn onbetrouwbaar zolang er geen juiste opslag mogelijkheden zijn. Dus de oplossing, zeker voor de industrie, is kerncentrales. en er zouden verplichten zonnepanelen op platte daken van bijv grote industrieterreinen moeten komen ipv weilanden die belangrijk zijn voor de CO2 reductie. Het korte termijn plannen moet overgaan in een lange termijn strategie

 • Gravatar for Anton Stroomer
  Anton Stroomer 2 jaren geleden

  Re we lopen achter op onze buren, Duitsland stookt nog steeds bruinkool en maken nu reklame om over te stappen op aardgas en als je overstapt dan krijg je 750 euro subsidie wij moeten van het aardgas af en krijgen als bonus een milieubelasting verhoging als vervuiler.

 • Gravatar for Paul Markus
  Paul Markus 2 jaren geleden

  Nou heb ik 10 zonnepanelen met micro- omvornersmaar die staan meer west, met een rendement van 60% . Achter op Oost heb ik een hoge boom, dus het rendement zal al niet veel beter worden. Ik zit een beetje met het afschaffen van de Salderingsregeling, en de meeste stroom wordt dan opgewekt wanneer je deze het minst nodig hebt. Ik heb ook winddelen, maar dat is aan een maximum gebonden. De grootste energiekostenposten zijn de transportkosten en de belasting. Hoe anders is dat in Scandinavië en Zwitserland: stroom kost bijna niets. Kernenergie lijkt me toch zo gek nog niet: waar blijven die intrinsiek veilige Thoriumreaktoren?

 • Gravatar for George Hendriks
  George Hendriks 2 jaren geleden

  Ik vind lijstjes of ranglijsten niet zo boeiend. De kille cijfers zeggen me meer. Wat is het afgesproken doel en hoe ver zijn we? Ik vind dus dat het sneller mag gaan. De niet in mijn zichtveld of achtertuin mentaliteit voor wat bijvoorbeeld wind energie betreft gaat me regelmatig te ver. Daarnaast verbaas ik me over het hoge energie verbruik in bedrijven en gezinnen. Ik gebruik 1800 KW en 900 kuub gas in een hoekhuis waar we met vijf personen wonen. Bouwjaar 2005. De trui en sloffen helpen ons en actief zijn ook. Ik ken gezinnen die minimaal het dubbele gebruiken. Volgend jaar gaan we stroom leveren en minder gas gebruiken.

 • Gravatar for M. Simons
  M. Simons 2 jaren geleden

  Dat particulieren allemaal van het gas af moeten is onbeschoft duur, en wat win je ermee, bijzonder weinig, misschien moeten we het accent meer leggen op wat het meest oplevert.

 • Gravatar for koos
  koos 2 jaren geleden

  vind dat het snel genoeg gaat om nu alles versneld uit te gaan voeren gaat een hoop geld kosten .
  en een hoop verkeerde besluiten genomen worden,
  en beloften van het rijk zijn niet te vertrouwen (we hebben nog nooit iets gehad van onze overheid we geven het volk een vinger en pakken daarna de hele hand )