Als aardgas niet volledig verbrandt, komt er CO (koolmonoxide) vrij. Dat is een onzichtbaar en reukloos gas, dat voor mensen en dieren dodelijk kan zijn. Nog altijd gebeuren er in Nederland ongelukken met koolmonoxide. Volgens een rapport uit 2015 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vallen daarbij jaarlijks nog tientallen doden. In de meeste gevallen zijn slecht afgestelde gastoestellen de boosdoener; geisers en gashaarden, maar ook cv-ketels. Naar aanleiding van het rapport heeft de regering strengere certificeringsregels opgesteld en vastgelegd in de Gasketelwet. De nieuwe wet is ingegaan op 1 april 2023.
Bedrijven mogen volgens de Gasketelwet na plaatsing, onderhoud of reparatie van een geiser, gashaard of cv-ketel het apparaat alleen inbedrijfstellen als ze gecertificeerd zijn. Iemand die zonder certificering aan een gastoestel werkt, is strafbaar. Dat geldt overigens ook voor consumenten. Wie een niet-gecertificeerd bedrijf inschakelt voor het plaatsen, onderhouden of repareren van een gastoestel, kan een flinke boete krijgen.
De vakmensen van Feenstra die werken aan cv-ketels en andere gastoestellen zijn allemaal in het bezit van een geldig certificaat. De certificerende instantie controleert jaarlijks of het bedrijf en de medewerkers nog aan de eisen voldoen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de Gasketelwet.
De nieuwe Gasketelwet regelt dat bedrijven per 1 april 2023 gecertificeerd moeten zijn voordat zij mogen werken met gasverbrandingsinsallaties. Deze wet trad per 1 oktober 2020 in werking met een overgangsperiode tot april 2022. Toch bleek eind 2021 dat de geplande datum niet haalbaar was. Bedrijven hadden te weinig tijd om te voldoen aan de vernieuwde eisen. De verplichting voor certificering geldt daarom per 1 april 2023; vanaf dit moment is opereren zonder een certificaat een overtreding.
De Gasketelwet is het resultaat van nieuwe inzichten over de gevaren van koolmonoxide. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 komt naar voren dat veel koolmonoxide ongevallen ontstonden door verkeerd handelen of nalatigheid van onkundige installateurs. Uit het rapport blijkt ook dat de helft van de ongelukken plaatsvindt bij moderne cv-installaties, terwijl men voorheen dacht dat het juist de oude apparaten waren die problemen gaven. Om de branche te professionaliseren en om de veiligheid nog meer te waarborgen, heeft de Rijksoverheid besloten certificeringen verplicht te maken.
Tijdens de jaarlijkse audit toetst de certificerende instantie of het onderhoudsbedrijf nog steeds voldoet aan de eisen van de BRL 6000/25. De handhaving van de wet wordt gedaan door gemeentelijke instanties.
Bij Feenstra staat betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid áltijd voorop. Daarom hebben wij aan alle benodigde certificeringen. Onze installateurs krijgen hoogstaande trainingen. Ook blijven zij altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technieken. Wanneer u kiest voor Feenstra, bent u verzekerd van de vereiste deskundigheid. Zo kunt u zorgeloos wonen!