Het WK Voetbal en de energietransitie

Brazilië en de warmtepomp behoren tot de topfavorieten

De energietransitie is net als het WK Voetbal. Iedereen weet ongeveer welke kant het uit zal gaan, maar niemand kan met zekerheid voorspellen wie de winnaar wordt. En verrassingen zijn altijd mogelijk.

'Dit wordt dé vervanger voor uw cv-ketel!'

Dat we van het aardgas af moeten, daar is (bijna) iedereen het inmiddels wel over eens. Maar wat ervoor in de plaats komt, is veel minder duidelijk. Zo nu en dan meldt zich weer iemand die met grote stelligheid beweert dat er één techniek is die dé oplossing zal zijn voor het verwarmen van onze huizen in pakweg 2030, 2040 of 2050. Dit voorjaar reageerde Susanne van Suylekom, programmamanager bij de Stichting HIER Klimaatbureau, in de Volkskrant sceptisch op al dat 'demoniseren en ophemelen'. Gelijk heeft ze.

De energietransitie draait om ú

Susanne vindt dat we 'techniekneutraal' moeten gaan communiceren. Een mooie term, die ik inmiddels regelmatig van haar leen. We moeten niet langer de techniek centraal stellen, maar ons richten op u, de bewoner. Het zou mij niet verbazen als u het spoor inmiddels een beetje bijster bent, als het over energietransitie gaat. Terwijl het toch héél belangrijk is, dat u straks ongeveer weet waar u aan toe bent. Voor iedere gemeente, voor iedere wijk en voor iedere straat zullen er in de toekomst energie-oplossingen op maat worden ontwikkeld. En dan is het wél zo handig als u tegen die tijd kunt meepraten en een doordachte keuze kunt maken.

Hoe rendabel is mijn investering?

Bij Feenstra weten we natuurlijk álles van techniek. Maar bij het verduurzamen van een woning komt veel méér kijken. Onze adviseurs zijn goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, maar u verwacht ook dat ze met u meedenken over andere aspecten. Hoe rendabel is mijn investering op de lange termijn? Krijg ik straks te maken met fiscale maatregelen? Loop ik geen subsidies mis? Op die vragen wilt u een eerlijk, weloverwogen antwoord. En terecht. Onze energieadviseurs zijn zich daarvan bewust en leggen er (véél meer dan vroeger) de nadruk op.

De kanshebbers: Brazilië, Duitsland en de warmtepomp

Het állerbelangrijkste is dat u als bewoner een eerlijk antwoord krijgt op uw vragen. Altijd. En een eerlijk antwoord is helaas niet altijd een glashelder antwoord. Want zoals we niet zéker weten dat Brazilië (of Argentinië, of Duitsland, of...) wereldkampioen wordt, zo weten we ook niet welke techniek over vijf jaar dé perfecte oplossing voor de verwarming van uw huis is. Maar dat de (hybride) warmtepomp net als Brazilië tot de favorieten behoort, is wél duidelijk.

Woningen van na 2000? Geen discussie.

In de nieuwbouw is er eigenlijk geen discussie meer; daar is een all-electric warmtepomp de meest duurzame oplossing. Woningen van ná 2000 kunnen vrijwel allemaal overstappen op verwarming met behulp van een hybride warmtepomp. Maar alles wat daarvóór is gebouwd -en dat is nog altijd het leeuwendeel van onze woningvoorraad- is een groot vraagteken.

U kiest zelf

Heeft een gesprek met een energieadviseur dan eigenlijk wel zin? Jazeker. Want een goede adviseur kan u een duidelijk overzicht geven van de huidige stand van zaken en van de verwachtingen op technisch gebied. Bovendien kan hij of zij u precies vertellen wat er in uw woning kan. En wat er niet kan. Vervolgens kiest u zelf uw favoriete oplossing.

Wilt u eerst zelf eens kijken of uw huis geschikt is voor, bijvoorbeeld, een warmtepomp? Doe dan de warmtepompcheck op onze website. En wilt u ook meteen weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Daar hebben we een persoonlijk zonnepanelenadvies voor.

Doe de warmtepompcheck!

John van den Dungen

Meer van John van den Dungen

— Regiomanager

John van den Dungen is regiomanager bij Feenstra. John onderzoekt voortdurend hoe diensten van Feenstra op het gebied van beveiliging, ventilatie en verwarming elkaar kunnen versterken. Daarmee probeert hij het leven van de Feenstra-klant energiezuiniger, comfortabeler en veiliger te maken. John is getrouwd met Gemma en vader van Dione en Jolein. Hij is geïnteresseerd in duurzaamheid, loopt regelmatig hard en mag graag tegen een berg op fietsen.

John van den Dungen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • De Groot 3 jaren geleden

  Gravatar for De Groot

  ... en de WK en de energietransitie hebben dus helemaal niets met elkaar gemeen, behalve dat de uitkomst in beide gevallen onzeker is. Is dit bericht veel meer dan clickbait?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • de Jong 3 jaren geleden

  Gravatar for de Jong

  Een goede optie voor b.v. woningen in de stad is door het huis te verwarmen met infrarood producten, zoals fraaie panelen aan muur of plafond, d.m.v. vloerverwarming (geschikt onder laminaat, plavuizen of vloerbedekking zonder foam-onderzijde) -of plafondverwarming met de folie (deze kan onzichtbaar weggewerkt worden in het plafond) . Deze verwarming is zeer aangenaam in gebruik, energiezuinig en zeer geschikt voor mensen met een allergie. Ook bij deze verwarming is goede isolatie belangrijk.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor 3 jaren geleden

  Gravatar for Cor

  Dit is echt heel erg kort door de bocht.
  Het is goed om te verduurzamen. Om te investeren in isolatie en zonnepanelen. Het is goed om het gasverbruik te verminderen. Maar of gasloos nodig is? Gas kan worden geimporteerd. Andere landen doen dat ook, dus waarom zou dat in NL niet kunnen. Los daarvan moet de huidige warmtepompen nog worden doorontwikkeld. Er is een groot probleem met de warmtepomp wat om een oplossing vraagt.
  De stilste warmtepomp geeft 45dB aan geluid.
  Wanneer je in een rijtje van 6 eengezinswoningen woont met een blok van 6 aan de overkant, dan betekent dat dt er 12 warmtepompen minimaal 45 dB produceren. Daardoor stijgt het geluidsniveau boven de 50dB. Wie de site van de stichting geluidshinder bezoekt, kan lezen dat dit geluidsniveau voor veel mensen niet te verteren is. Zeker niet in de nacht.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R Grimm 3 jaren geleden

  Gravatar for R Grimm

  U raadt "zonder discussie" een hybride warmtepomp aan voor woningen van na 2000 en eventueel voor eerder gebouwde woningen. In verschillende persberichten heb ik gelezen dat dit soort pompen matig tot veel geluidsoverlast geven. Daar ik nogal geluidsgevoelig ben zou ik dus nooit kiezen voor een hybride warmtepomp. kunt u mij vertellen hoe het nou precies zit met die geluidsoverlast van hybride warmtepompen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Cor R Grimm 3 jaren geleden

   Gravatar for Cor

   ik begrijp uw reactie helemaal.
   De stilste warmtepomp maar 45 dB aan geluid.
   Zelf lijd ik ook onder intensieve hyperacusis en mijn grootste nachtmerrie is dat mijn buren een warmtepomp aanschaffen. Zoals laatst in een TV programma mensen werden geconfronteerd met een warmtepomp bij de buren die 70 dB produceert en waar men helemaal niet aan wil doen. Wet- en regelgeving op dit gebied ontbreekt.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • Cor Cor 3 jaren geleden

    Gravatar for Cor

    De stilste warmtepomp maakt 45 dB aan geluid.

 • R. Hoogeveen 3 jaren geleden

  Gravatar for R. Hoogeveen


  Er wordt momenteel een nieuwe pijpleiding aangelegd vanuit rusland/noorwegen, waarom kunnen wij daar geen gebruik van maken?
  Of moet de milieumaffia in nederland weer winnen?


  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Wizardwilly R. Hoogeveen 3 jaren geleden

   Gravatar for Wizardwilly

   Omdat we niet volgende week allemaal al zonder fossiele brandstoffen kunnen en ze ook mensen zoals u niet binnenkort in de kou laten zitten. Onder welke steen ligt u trouwens? Van links tot rechts zijn menen die vooruit dúrven kijken er over eens dat we moeten. Nederland is beslist niet het braafste jongetje van de klas als het gaat om die noodzakelijke transitie .

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • H.Geerling Wizardwilly 3 jaren geleden

    Gravatar for H.Geerling

    Ik denk dat mijnheer Poetin ons heus niet in de kou laat zitten, daar heeft hij toch geen belang bij ?. Hij heeft toch economische winst hieruit. Trouwens het russische volk kiest hem al voor de zoveelste keer. Dus onze infrastructuur is al geschikt voor dat gas.