Kosten, veiligheid en duurzaamheid blijken belangrijke motieven

Gasloos koken wint mondjesmaat terrein

 • 29/10/2019 9:29am
 • 2
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Omschakelen van aardgas naar elektrisch is vooral zichtbaar in de keuken. Eind 2017 deed Feenstra onderzoek naar gasloos koken in Nederland. Ruim anderhalf jaar later vroeg Feenstra haar Bewonerspanel of men inmiddels anders aankijkt tegen elektrisch koken.

Steeds vaker worden nieuwbouwhuizen zonder gasaansluiting gebouwd. De laatste trend uit de keukenbranche onderstreept dat: bij een groot deel van de verkochte keukens wordt geen gasfornuis meer geplaatst. Er is dus een beweging te zien richting elektrisch koken. Echter, uit het onderzoek van Feenstra blijkt dat 63% nog steeds op gas kookt. 62% vindt het een goede zaak dat op den duur woningen gasloos worden en er dus ook elektrisch gekookt gaat worden.  32% van de respondenten denkt binnen nu en 2030 over te gaan op gasloos wonen.

Positief tegenover elektrisch koken

Van de 1.578 respondenten kookt 36% elektrisch (waaronder ook keramisch en inductie). Ten opzichte van 2017 is het percentage elektrische kokers een paar procent toegenomen. Een groot deel van de ondervraagden zal in de komende jaren de overstap op elektrisch dus nog moeten gaan maken.

Opnieuw leren koken

In 2017 zag de helft van de respondenten nog op tegen de overstap op een andere manier van koken. Voor 15% geldt dat nog nu steeds, 20% geeft aan er een beetje tegenop te zien. De rest lijkt inmiddels aan het idee gewend. 37% denkt nog steeds dat zij opnieuw moet leren koken bij de overstap op elektrisch.

Kosten, veiligheid en duurzaamheid

Dat elektrisch koken goedkoper is dan koken op gas is bij 43% van het Bewonerspanel bekend. Bij 33% is dit nog niet doorgedrongen. Vooral veiligheid (geen open vuur, dus minder brandgevaar) blijkt met 51% een doorslaggevende reden om van het gas af te gaan. De bijdrage die gasloos koken levert aan een duurzame samenleving is voor 50% een belangrijke overweging om voor elektrisch koken te kiezen. Voor 39% is de kostprijs een motief om over te stappen op elektrisch.

Dagelijks poetsen

Een elektrische plaat is veel makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis. Doekje erover en klaar. Voor bijna de helft van de respondenten (46%) is dat een doorslaggevend argument om voor elektrisch te kiezen. Want we houden van een schoon fornuis: 71% van de gasfornuizen en 85% van de elektrische fornuizen worden dagelijks gepoetst. Vooral voor gasfornuizen geldt dat dat een vervelend klusje is. Dat wordt door 35% van de ondervraagden beaamt.

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Will Eisinga 11 maanden geleden

  Gravatar for Will Eisinga

  Smart Inductie, keuken zonder gas. 220 Volt, stekkerklaar, 500 euro, inbouw of opbouw.
  met Zonnepanelen koken op de stroom van het dak.
  een huis zonder gas. Zonnepanelen, Smart Inductie, Warmtepomp 60>70 graden geen gas geen energierekening.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ed Nieuwenboom 15 maanden geleden

  Gravatar for Ed Nieuwenboom

  Wij zijn van plan om op termijn over te stappen naar elektrisch koken.
  Kunnen jullie ook een plan van aanpak adviseren, zoals: Waar kan ik informatie inwinnen? / Moet ik een gecertificeerd elektriciteitsbedrijf benaderen om de electrische capaciteit te meten? / enz.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ed Nieuwenboom 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Nieuwenboom,

   Het is fijn dat u binnenkort wilt overstappen naar elektrische koken.
   Wij adviseren u om een gecertificeerde elektricien in uw omgeving in te schakelen. Zij kunnen u voorzien van informatie en de mogelijkheden

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.