Monteur van de toekomst

Opkomst van slimme monteurs

Heeft u onlangs nog een cv-monteur over de vloer gehad? Dan zal het u niet ontgaan zijn: ons vak draait allang niet alleen meer om ‘sleutelen aan de cv’. Naast mijn gereedschap hoort nu ook een iPad tot mijn vaste uitrusting. Die gebruik ik onder meer om aan klanten uit te leggen hoe hun nieuwe slimme thermostaat werkt.

De snelle opkomst van slimme technologie vraagt dus om slimme monteurs. Vaklui die van de hoed en de rand weten als het gaat om digitale apparatuur. Zelf train ik onze monteurs op dit gebied. De jonkies pikken het natuurlijk sneller op dan de ouderen. Maar die hebben dan weer zoveel ervaring dat ze al snel de link kunnen leggen tussen de nieuwe en de oude technologie. Persoonlijk vind ik al die innovaties geweldig; ze maken mijn werk een stuk interessanter.

Ook de gebruiker heeft veel baat bij nieuwe, slimme apparaten. Huizen worden veiliger, zuiniger en slimmer. De Nest-thermostaat kan worden gekoppeld aan de koolmonoxidemelder, een camera en zelfs aan sommige lampen. Stel u voor: u bent lekker uit eten en ineens gaat thuis het alarm af. Uw telefoon piept en laat via de camera thuis zien wat daar gebeurt. Dan ziet u in ieder geval hoe thuis intussen lampen rood knipperen, zodat ook de buurt wordt gealarmeerd. Mooi toch? Dat is wel even andere koek dan de thermostaat uit mijn jeugd – daar kon je alleen maar aan draaien.

Trouwens, ik ben ook heel blij met de mogelijkheid om op afstand de thermostaat te bedienen. Sinds ik een Nest heb zie ik dat mijn twee pubers de temperatuur in huis soms naar een kloeke 25 graden jagen. Maar hun lol duurt nu niet meer zo lang. Waar ik ook ben, ik zet hem zo weer een paar graden lager. Ook zie ik dat ze nog wel eens drie keer per dag willen douchen – een raadsel dat ik nog niet heb opgelost. Helaas biedt Nest dáár nog geen oplossing voor. Maar met het tempo van de huidige ontwikkelingen, duurt dat vast niet lang meer. Hoop ik.

Slimme thermostaten vergelijken

Armand Gummels

Meer van Armand Gummels

— Opleider in Amsterdam

Armand Gummels (1978), sinds 2014 werkzaam bij Feenstra, eerst als (hoofd)monteur, maar inmiddels als opleider. Niet alleen bij Feenstra, maar Armand is ook een hybride docent. Naast zijn werk bij Feenstra geeft hij les op het ROC. Armand heeft twee zonen en is in zijn vrije tijd veel op het voetbalveld te vinden. Nieuwe technieken hebben zijn grote belangstelling, vandaar ook dat hij niet alleen bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn leerlingen, maar ook zichzelf graag steeds verder ontwikkelt.

Armand Gummels

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

  • Jeroen Olthof 4 jaren geleden

    Gravatar for Jeroen Olthof

    Mooi stuk

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.