Alle thema's

Smarthome

455 volgers

Thema's volgen

Smarthome: een huis om veilig, energiezuinig en comfortabel in te wonen

De komende jaren verandert uw woning in een smarthome. Maar wat is het eigenlijk? Een smarthome is een huis waarin installaties en apparaten communiceren met elkaar en met u. De verzamelnaam voor de technieken die dat mogelijk maken is domotica. En dankzij domotica past uw huis straks helemaal bij uw manier van leven. In een smarthome woont u veilig en comfortabel en u verbruikt minder energie. Op deze pagina leest u alles over het huis van de toekomst, uw eigen smarthome. Wat we ermee bedoelen, wat we ermee bereiken en wat het voor ú in de praktijk betekent.

Wat is een smarthome?

In een smarthome zijn de apparaten, installaties en systemen ingesteld op het ritme van úw leven. Dat betekent bijvoorbeeld dat het licht en de verwarming alleen branden wanneer u dat wilt. Maar in een smarthome stemt u ook de zonwering, de muziek, het alarmsysteem, de zonnepanelen, de warmtepomp, de rook- en CO-melders, de airconditioning precies af op uw voorkeuren.

Smarthome

In een smarthome staat informatie centraal

In een smarthome draait alles om informatie. In uw woning zijn steeds meer slimme apparaten te vinden. Door de manieren en momenten waarop u ze gebruikt, leren die apparaten u kennen. Ze delen de informatie met andere apparaten, bijvoorbeeld met uw smartphone. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch de verlichting en de cv uit te schakelen wanneer u met uw smartphone het huis verlaat. U kunt een waarschuwing krijgen wanneer uw koolmonoxide- en rookmelder alarm slaat, ook wanneer u zelf niet thuis bent. En als het beveiligingssysteem een inbreker betrapt, ziet u dat ook direct. In een smarthome woont u veilig.

In een smarthome communiceren de apparaten met u en met de leverancier

De installaties en apparaten in uw woning zorgen ervoor dat u op ieder moment veel handige informatie overzichtelijk bij elkaar hebt. Over het gasverbruik van uw cv-ketel en het stroomverbruik van uw koelkast bijvoorbeeld, maar ook over de kosten en het rendement van uw zonnepanelen. Daarnaast communiceren de systemen in een smarthome met de leverancier en met bedrijven die kunnen reageren op meldingen. In een smarthome woont u prettig, comfortabel, energiezuinig en efficiënt. En u krijgt minder vaak te maken met storingen.

Verzamelt een smarthome niet te veel informatie over u?

In een smarthome zijn systemen aanwezig, die veel informatie verzamelen. Die slimme systemen zijn niet geïnteresseerd in informatie over u, maar in gegevens over uw woning en over de manier waarop u uw apparaten en installaties wilt gebruiken.

Wat gebeurt er met al die informatie?

In een smarthome wordt informatie verzameld over uw gebruik van apparaten en uw verbruik van energie. Feenstra biedt deze service op dit moment voor de cv-ketel, de zonnepanelen en het beveiligingssysteem. We koppelen de informatie níet aan uw persoonlijke gegevens. Alléén wanneer het voor installatie, onderhoud of reparatie nodig is, gebruiken we uw adres.

Onderhoud van de cv-ketel

In een smarthome staat een moderne cv-ketel. Daarin verzamelt een sensor informatie en geeft een zendertje regelmatig signalen naar de installateur. Die kan zien of er storingen zijn, of het verbruik misschien opvallend is gestegen en wanneer het volgende onderhoud moet plaatsvinden. Het cv-bedrijf komt dus alléén bij u langs als het nodig is. En niet pas wanneer u in de kou zit, maar al vóórdat er een storing is.

Een smarthome is een belangrijk onderdeel van de energietransitie

De energietransitie krijgt een flinke versnelling wanneer méér woningen veranderen in een smarthome. Met de juiste informatie kunt u duurzame energie slim inzetten en bestaande apparaten zo efficiënt mogelijk laten werken.

Zonnepanelen in een smarthome

Uw zonnepanelen laten in een smarthome regelmatig van zich horen. U leest op uw mobiele telefoon of tablet gemakkelijk af wat de opbrengst is. Mochten zich problemen voordoen (bijvoorbeeld wanneer de opbrengst van een van de panelen terugloopt), dan krijgt u een melding.

Warmtepomp, zonneboiler en ventilatiesysteem in een smarthome

Alle apparaten en systemen in uw smarthome communiceren met elkaar. En met u! Zo krijgt u bijvoorbeeld ook regelmatig signalen van uw warmtepomp, uw zonneboiler en uw ventilatiesysteem over de manier waarop ze hun werk doen. Uw installateur ontvangt een melding wanneer er iets ongewoons aan de hand is of wanneer er onderhoud nodig is. Hij kan dan een afspraak met u maken om langs te komen, maar steeds vaker is dat niet eens nodig. We hebben steeds meer mogelijkheden om uw zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler of ventilatiesysteem op afstand bij te stellen of zelfs te repareren.

Betere zorg in een smarthome

Slimme sensoren in huis maken uw huis veiliger, maar kunnen u ook helpen wanneer u zorg nodig hebt. Als u of een van uw huisgenoten een beperking heeft of minder mobiel wordt, kunnen de sensoren alarm slaan zodra er iets ongewoons gebeurt in het levensritme. Zorgverleners kunnen dan even bellen of bij u langskomen om een kijkje te nemen.

Lees meer over smarthome Lees minder