Chimène van Oosterhout in gesprek met Remeha en Feenstra

Praten over de energietransitie: Op naar 2050!, aflevering 3

 • 11/04/2019 1:29pm
 • 1
 • 2 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Bijna elke Nederlander woont in een huis met gasaansluiting. Dit betekent dat de toekomst vol uitdagingen is. Vanaf 2050 wil Nederland geen CO2 meer uitstoten en om daaraan te kunnen voldoen zal de Nederlandse aardgaskraan op termijn sluiten. Wanneer dit is, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat dit veelal zal leiden tot een investering in de woning. Maar wat zijn deze investeringskosten dan en wat levert het ons op?

Over onze planeet maken wij ons geen zorgen, maar wanneer we onze eigen toekomst op aarde serieus nemen, moeten we wel de juiste maatregelen nemen. Dat is inmiddels bij iedereen wel bekend.

Het nemen van deze maatregelen kost geld en moeite, maar op den duur levert het ons wel iets op. De plannen die we met zijn allen maken om woningen te verduurzamen moeten het milieu helpen en óók betaalbaar zijn. De overheid beseft dat ook en stelt subsidies beschikbaar. Daarnaast kijkt de markt naar de technische oplossingen die er zijn en hoe we die verstandig naar bewoners kunnen brengen.

In de toekomst zal duurzaamheid een besparing opleveren, Echter, allereerst betekent het veelal wel investeren. In deze derde aflevering van ‘Op naar 2050!’ (een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra) spreekt Chimène van Oosterhout met Marco Bijkerk van Remeha en Jan Liefting van Feenstra over wat de energietransitie kost, maar ook wat het uiteindelijk oplevert.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Martin Baltes 23 maanden geleden

  Gravatar for Martin Baltes

  Mooi verhaal dat niets nieuws geeft en slechts gefocust is op een perfecte situatie met volledige isolatie en warmtepompen, terwijl vergeten wordt dat de bedrijven zelf een transitie tegenhouden door "vastrecht", een woord dat hier niet voorkomt. Als je gas afschaft zul je die energie uit elektriciteit moeten halen. Dat betekent twee dingen: 1. je gasmeter moet weg - kosten €750 (krijg je niets voor terug) en 2. je elektrische aansluiting moet verhoogd naar 3x35Amp - kosten €750 extra per jaar! Dé oplossing voor "van het gas af" lijkt mij voor woningen een elektrische CV-ketel (ook niet gehoord in dit verhaal) van ca. 24 kW, welke die hogere Amp-aansluiting nodig heeft. Zo CV-ketel is best betaalbaar en vereist weinig veranderingen in de woning, afgezien van de aansluiting, en samen met inductiekoken en een elektriche boiler voor douchen heb je dat gas helemaal niet nodig. Isoleren van de woning kan dan altijd nog, zodra er weer wat geld voor is. Breng dat vastrecht omlaag voor particulieren, zolang er geen nieuwe kabels gelegd moeten worden en maak dat gelijk aan 3x25 Amp en geen kosten voor verwijdering van de gasmeter en de particulier is geholpen zonder die belachelijk hoge kosten die vaak genoemd worden. Energietransitie zal wel moeten, maar waarom willen de energiebedrijven daar rijk van worden?
  Om al die hogere elektrische vermogens te faciliteren zijn meer alternatieven van kolen/gascentrales nodig: meer zonne- en windenergie, maar vooral ook kerncentrales. De modernere versies daarvan zijn heel erg veilig en er bestaat feitelijk geen argument om dat niet te doen, anders dan onderbuikgevoelens van links georiënteerden. Energiebedrijven moeten daarin investeren en niet vooraf gefinancierd willen worden door de burgers met duren oplossingen voor energietransitie.
  Kortom: mooi filmpje gemaakt, erg eenzijdig gebleven en niet gezocht naar goedkopere oplossingen die toch echt voor de hand liggen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Dieuwke Ledeboer Martin Baltes 22 maanden geleden

   Gravatar for Dieuwke Ledeboer

   Lubach heeft op youtube goed gedocumenteerd uitgelegd dat kernenergie in vergelijking mer andere energie bronnen minder gevaarlijk is dan de mensen denken Een aanrader om daar meer bekendheid aan te geven!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.