Chimène van Oosterhout in gesprek met Inventum en Nuon/Vattenfall
Praten over de energietransitie: Op naar 2050!, aflevering 2
De energietransitie is onoverkomelijk. De ambitie is dat we in 2050 een CO2-neutraal land hebben. Dit heeft impact op de wijze waarop wij onze woningen straks verwarmen en op welke manier ons douchewater warm wordt.
Wij merken dat bewoners vol vragen zitten. Welke stappen kunnen we nu al zetten? Is het verstandig al stappen te zetten of kunnen we beter nog even wachten? Welke technieken kun je nu al zonder problemen toepassen en aan welke technieken moet u nu echt nog niet willen beginnen, omdat ze nog niet voldoen aan de verwachtingen die u wellicht heeft?
Zijn de elektrische cv-ketel of infraroodpanelen een goede optie, en wanneer is een (hybride) warmtepomp geschikt? Maar ook: stel dat bewoners niet uit eigen beweging stappen zetten om hun woning te verduurzamen, moet de overheid dan maatregelen als ‘beprijzen’ nemen (gasverbruik extra belasten, OZB-verhogen voor lage energielabel-woningen)? Of ‘welke technische ontwikkelingen verwachten we de komende vijf jaar’?
In deze tweede aflevering van ‘Op naar 2050!’ (een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra) ontvangt Chimène van Oosterhout Karin Husmann, manager Duurzame Energiesystemen bij Inventum en Wouter Wolfswinkel (programmamanager Business Development bij Nuon/Vattenfall).
Karin en Wouter geven aan dat de energietransitie een vorm van magisch denken is, maar ook wat het meest duurzame is dat je nu direct kunt doen. Namelijk: isoleren. Immers, wat je niet gebruikt hoef je ook niet te verwarmen. Zie hier de complete uitzending.