De SCOP vertelt u hoeveel energie u over een geheel jaar terugkrijgt voor elke kWh energie die een warmtepomp verbruikt. De SCOP is gerelateerd aan de COP, de waarde die aangeeft hoeveel energie een warmtepomp levert ten opzichte van de energie die erin wordt gestopt. Het grootste verschil dat de COP geen rekening houdt met de wisselingen van seizoenen. De SCOP doet dit wel, waardoor het makkelijker wordt om met name luchtwarmtepompen onderling met elkaar te vergelijken.
SCOP is een afkorting van seasonal coefficient of performance, oftewel het rendement door de seizoenen heen. COP staat voor coefficient of performance.
De COP drukt het verbruik van een warmtepomp uit, ongeacht het soort warmtepomp. De COP is niet statisch, maar afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de energiebron en de afgiftetemperatuur van het verwarmingssysteem. Hoe kleiner dit verschil is, hoe hoger het rendement. Bij lage temperaturen in de winterperiode, zullen de prestaties daarom minder zijn. Dit geldt vooral voor luchtwarmtepompen, die gebruikmaken van buitenlucht als energiebron. De SCOP, die de gemiddelde COP van een warmtepomp weergeeft, gemeten over een heel jaar inclusief seizoenswisselingen, maakt het daarom makkelijker om luchtwarmtepompen met elkaar te vergelijken.
De SCOP van een warmtepomp wordt berekend door de seizoenen mee te wegen in de COP-waarden, en daarover een gemiddelde te berekenen. De COP-waarde komt tot stand door de geleverde warmte in Watt te delen door het elektriciteitsverbruik in Watt. Bij de berekening van de SCOP wordt ook rekening gehouden met de regio waarin het apparaat wordt gebruikt. In koude klimaatzones hebben warmtepompen een andere SCOP dan in een mild of warm klimaat. Dit geven fabrikanten ook aan op hun apparaten. Ook worden er vaak aparte SCOP-waarden berekend per afgiftetemperatuur. Zo wordt berekend wat de SCOP is bij een afgiftetemperatuur van 30˚C, 35˚C, 40˚C, et cetera.
Goede warmtepompen hebben bij het verwarmen van water van 35˚C nu al een SCOP van 5, oftewel een rendement van 500%. Dit betekent dat het apparaat vijf keer meer energie levert dan het verbruikt. De verwachting is dat de SCOP nog hoger wordt naarmate de technologie van warmtepompen nog verder zal verbeteren. Afgezet tegen cv-ketels, die een maximaal rendement hebben van 100%, hebben warmtepompen nu al een grote voorsprong.