Maak uw huis energiezuinig… met subsidie!

De overheid betaalt mee aan een duurzaam huis

  • 07/04/2020 4:00pm
  • 0
  • 4 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Investeren in een duurzaam huis is altijd een verstandige beslissing. Het levert namelijk een driedubbel rendement op: uw CO2-uitstoot gaat omlaag, u bespaart op uw energierekening én het is goed voor de waarde van uw huis. Veel energiezuinige investeringen hebben nóg een aantrekkelijk voordeel; de overheid neemt een flink deel van de kosten voor haar rekening. Benieuwd of er ook subsidies voor úw woning klaarliggen? In dit artikel leest u alles over tal van subsidies op energiebesparende maatregelen in en om uw woning.  

De overheid wil graag dat mensen en bedrijven een bijdrage leveren aan het afremmen van de klimaatverandering. Het rijk, de provincies en de gemeenten betalen daarom op allerlei manieren mee aan energiebesparing en de verduurzaming van onze energievoorziening. Heeft u plannen om uw woning energiezuiniger te maken, dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een subsidie. Hieronder vindt u een overzicht van subsidies waarmee het duurzaam en energiezuinig maken van uw woning financieel interessanter wordt.  

Subsidie op warmtepomp en zonneboiler

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming in de kosten wanneer u een warmtepomp of een zonneboiler wilt aanschaffen. Uiteraard zijn er aan de subsidieregeling voorwaarden verbonden. Zo komt u alleen in aanmerking als u een nieuw en goedgekeurd apparaat koopt, dat door een deskundige installateur wordt geplaatst. Het is daarnaast belangrijk dat u niet te lang wacht met het aanvragen van de subsidie. U kunt de subsidie aanvragen zodra u het apparaat heeft gekocht, tot uiterlijk zes maanden nadat het is geplaatst. Voldoet u aan de voorwaarden, dan kan het bedrag dat u van de overheid terugkrijgt oplopen tot € 3.000,- voor een zonneboiler en € 6.000 voor een warmtepomp. De hoogte van de subsidie is uiteraard afhankelijk van het apparaat dat u koopt. De exacte voorwaarden voor de ISDE vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Subsidie op pelletkachel en biomassaketel

Tot en met 2019 was de ISDE ook bedoeld voor het kopen van een pelletkachel of biomassaketel. Sinds 1 januari 2020 is het niet meer mogelijk om daarvoor een subsidie te krijgen. 

Subsidie op isolatie

Laat u uw (eigen) woning isoleren, dan betaalt de rijksoverheid ook daar een deel aan mee. Als u na 15 augustus 2019 minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen in uw huis heeft laten uitvoeren, kunt u de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. De subsidie op isolatie is alleen bedoeld voor het isoleren van bestaande woningen. Het isoleren van nieuwbouw, uitbreidingen of bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel valt niet onder de regeling. De overheid wil er zeker van zijn dat uw isolatiemaatregelen een échte energiebesparende bijdrage leveren. Daarom is één van de voorwaarden een minimale oppervlakte per isolerende maatregel. Alle voorwaarden zijn te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidieregeling loopt door tot en met 31 december 2020. Ook daarna kunt u nog subsidie krijgen op isolatie in uw huis, want vanaf 2021 wordt isolatie een onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Subsidie op zonnepanelen

De regeling waarbij u als consument een rechtstreekse subsidie kreeg op het aankoopbedrag van zonnepanelen, is al een aantal jaren geleden gestopt. Toch betaalt de overheid mee als u besluit zelf energie te gaan opwekken met zonnepanelen. U krijgt op de aankoop en installatie namelijk wél nog steeds het volledige BTW-bedrag terug. Naast het BTW-voordeel kunt u met zonnepanelen gebruik maken van de salderingsregeling. Die houdt in dat u de energie die u (bijvoorbeeld op zonnige zomerdagen) niet gebruikt in uw eigen huis, aan het elektriciteitsnet mag terugleveren en verrekenen met de stroom die u op andere momenten (bijvoorbeeld op sombere winterdagen) afneemt. Voor de stroom die u aan het net levert krijgt u hetzelfde tarief (dus inclusief energiebelasting en andere heffingen) als u zelf voor de stroom betaalt. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Hier komt een terugleversubsidie voor in de plaats, waardoor het aantrekkelijk blijft om zonne-energie te produceren. 

Gerelateerd
Zonnepanelen btw teruggave

Zonnepanelen: waar wacht u nog op?

Lees meer

Ook een VvE kan subsidie krijgen

Bent u als woningeigenaar lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kunt u samen met de andere leden in aanmerking komen voor dezelfde subsidies als een individuele eigenaar van een huis. Een VvE kan dus collectief de woningen duurzamer en energiezuiniger maken mét een financiële tegemoetkoming van de overheid. De VvE kan niet alleen in aanmerking komen voor subsidie op concrete energiebesparende maatregelen, maar ook op deskundig advies over energie, óók als dat advies uiteindelijk niet leidt tot een energiezuinige investering in de woning(en).

Zoek verder naar gemeentelijke subsidies

Lang niet alle subsidies op energiebesparende en duurzame maatregelen komen van de rijksoverheid. Ook veel gemeenten stimuleren graag investeringen in een klimaatvriendelijker huis. Als u plannen heeft om uw huis te verduurzamen, is het de moeite waard om eens bij uw eigen gemeente te informeren naar de beschikbare subsidies. U kunt dat ook doen met behulp van de Energiesubsidiewijzer

Gunstig geld lenen voor energiebesparing

Voor klimaatvriendelijke investeringen in uw woning kunt u niet alleen subsidie krijgen, u kunt er in veel gevallen ook tegen gunstige voorwaarden geld voor lenen. Zo kunt u met de Energiebespaarlening allerlei duurzame maatregelen in uw huis financieren. Doordat de rente van de Energiebespaarlening relatief laag is, compenseert de besparing op uw energierekening in de meeste gevallen gedeeltelijk of zelfs helemaal de maandelijkse lasten van de lening. De lening kunt u gebruiken voor isolatie, voor zonnepanelen of een zonneboiler, maar u kunt er bijvoorbeeld ook een buitengewoon zuinige hr-ketel mee aanschaffen. De Energiebespaarlening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Er zijn ook diverse banken die ‘groene’ leningen aanbieden. Ook die maken het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden een bedrag te lenen voor duurzame renovaties, zoals isolatie, zonnepanelen, (drie)dubbel glas of een zuinige hr-ketel. Bij sommige banken is het ook mogelijk om een groene lening te integreren in de hypotheek.

Gerelateerd
Energietransitie kosten

Energietransitie: de balans tussen kosten en duurzaamheid

Lees meer

Subsidies combineren? Dat kan, maar niet altijd

Subsidies stapelen klinkt aantrekkelijk, maar meestal kan het niet. Krijgt u voor een energiebesparende maatregel een subsidie van uw gemeente, dan kunt u óók een subsidie aanvragen bij de rijksoverheid, maar dan zal die de gemeentelijke subsidie in mindering brengen op het beschikbare bedrag. Uiteraard is het wél mogelijk om een energiesubsidie van het rijk of de gemeente te krijgen en vervolgens een gunstige ‘groene’ lening af te sluiten. 

Wat is een subsidie?

De overheid wil met haar beleid bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij stimuleren en problemen voorkomen of oplossen. Wanneer consumenten, bedrijven en instellingen geld uitgeven aan activiteiten of producten die het overheidsbeleid ondersteunen, kunnen het Rijk, de provincies en de gemeenten daaraan meebetalen. Die financiële hulp geven ze in de vorm van subsidies. Om voor een subsidie in aanmerking te komen, moet u een aanvraag doen en aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden die in de subsidieregeling zijn vastgelegd.

Poll

Heeft u het afgelopen jaar een subsidie aangevraagd voor het verduurzamen van uw woning?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.