Zonnepanelen: waar wacht u nog op?

De zon is al láng doorgebroken

Het is een regenachtige dag met loodgrijze luchten. Maar dan. Plotseling, alsof iemand een gordijn opzijschuift, breekt de zon door. Een oer-Hollands tafereel, waar je humeur onmiddellijk van opknapt. Zeker als er op je dak een paar zonnepanelen liggen.

Hoe zit het eigenlijk met die zonne-energie? Gaat die nu eindelijk écht doorbreken in Nederland? Voor wie zich dat nog afvraagt, heb ik een duidelijk antwoord: de zon als bron van energie is al láng doorgebroken. En het is hoog tijd om ervan te profiteren.

Het werkt!

Tien jaar geleden was het nog logisch om twijfels te hebben over zonnepanelen. Gaan ze wel lang genoeg mee? Leveren ze wat we ervan verwachten? Schijnt de zon hier wel vaak genoeg? Zulke vragen hoeven we ons niet meer te stellen. Met zonnepanelen haal je bewezen techniek in huis.

De planeet en de portemonnee

Er zijn twee belangrijke argumenten om nú zonnepanelen aan te schaffen; de planeet en de portemonnee. Willen we er met elkaar voor zorgen dat ook onze kleinkinderen hier nog vrolijk kunnen rondlopen -en het wordt toch écht tijd dat we daarmee beginnen-, dan zijn zonnepanelen een logische stap. Je weet namelijk precies wat je eraan hebt; schone energie, jaar in jaar uit. Natuurlijk duurt het even voordat je je investering in zonne-energie hebt terugverdiend. Gemiddeld genomen ben je na vijf tot tien jaar uit de kosten. Zonnepanelen zijn dus een investering voor de lange termijn, maar je bent er zeker van dat het je uiteindelijk voordeel oplevert. De eerste zonnepanelen zijn zo'n vijfentwintig jaar geleden geplaatst en functioneren over het algemeen nog prima.

Wat houdt die salderingsregeling in?

De overheid helpt nog altijd behoorlijk mee om zonne-energie aantrekkelijk te maken. De elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen heb je lang niet altijd op hetzelfde moment in je eigen huis nodig. Op zulke momenten lever je de stroom die jij op je dak produceert automatisch aan het elektriciteitsnet. Wanneer jij elektriciteit nodig hebt, kun je dezelfde hoeveelheid stroom afnemen zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Dat is de salderingsregeling, in het kort. Zoals het er nu uitziet, blijft die regeling in ieder geval tot 2020 bestaan. Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk, maar het zou mij verbazen als er niet een andere, aantrekkelijke regeling voor in de plaats komt. Laat de overheid het over een aantal jaren tóch afweten, dan kun je als eigenaar van zonnepanelen een voorziening treffen om je eigen stroom op te slaan. De komende jaren zullen daar meer (en steeds betere) technische oplossingen voor op de markt komen. Ook dan blijven je zonnepanelen dus schone en goedkope stroom leveren.

Btw terug

Er is natuurlijk nóg een subsidie die de aanschaf van zonnepanelen interessant maakt; particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen bij de Belastingdienst de btw terugvragen.

Nog even wachten?

Dan nog iets. Zonnepanelen worden nog altijd beter en slimmer en leveren steeds méér rendement. Voor sommige mensen is dat een reden om 'nog even' te wachten. Merkwaardig, want dat uitstelargument hoor ik zelden als het over een nieuwe auto, computer of smartphone gaat!

Kosteloos zonnepanelen advies

John van den Dungen

Meer van John van den Dungen

— Regiomanager

John van den Dungen is regiomanager bij Feenstra. John onderzoekt voortdurend hoe diensten van Feenstra op het gebied van beveiliging, ventilatie en verwarming elkaar kunnen versterken. Daarmee probeert hij het leven van de Feenstra-klant energiezuiniger, comfortabeler en veiliger te maken. John is getrouwd met Gemma en vader van Dione en Jolein. Hij is geïnteresseerd in duurzaamheid, loopt regelmatig hard en mag graag tegen een berg op fietsen.

John van den Dungen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

  • J.M. Veltman 3 jaren geleden

    Gravatar for J.M. Veltman

    Er wordt de laatste tijd veel gesproken en getoond dat zonnepanelen brandgevoelig zijn. Wat is daar over u mening.

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.