Geen idee welke apparaten storing kunnen veroorzaken

Nederlanders gaan iets te onbezorgd op vakantie

 • 11/07/2019 1:25pm
 • 0
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Amsterdam, 10 juli 2019

Hoewel we graag energie besparen en geen gedoe willen bij terugkomst van vakantie, denken weinig Nederlanders voor vertrek aan de apparatuur in hun woning. Zo denkt slechts 43% eraan om de stekkers uit de stopcontacten te trekken. 73% laat de gastoevoer naar het gasfornuis open staan en 82% laat het ventilatiesysteem draaien wanneer zij op vakantie gaan. 50% heeft geen idee welke apparaten storing kunnen veroorzaken tijdens de vakantie of bij terugkomst. 57% zou het handig vinden om een vakantiechecklist te hebben voor hun apparatuur. Dit is de uitkomst van een bewonersonderzoek van Feenstra. 

Zorgeloos op vakantie en een zorgenvrije terugkeer. Er zijn drie zaken waarop u moet letten:

 • check uw apparatuur
 • laat uw woning brandveilig achter
 • geef dieven geen aanleiding.

Frank Sebrechts, expert bij Feenstra: “Apparaten die niet nodig zijn als u op vakantie bent, kunt u het beste loskoppelen van het stopcontact. Dat scheelt sluipverbruik en het kan schade voorkomen bij bijvoorbeeld blikseminslag of stroomuitval. We zien altijd een piek in storingsmeldingen wanneer het stookseizoen weer begint. De cv-ketel heeft gedurende de zomermaanden weinig te doen, en als u op vakantie bent wordt er ook geen warm water gebruikt. Door bij terugkomst de waterdruk te checken voorkomt u storingen.”

Voor dieven is de vakantieperiode zeer lucratief. De makkelijkste prooi is een woning die duidelijk onbewoond en niet beveiligd is.

De vijf belangrijkste tips van Feenstra:

 1. Waterdruk van de cv-ketel controleren, de comfort-stand uitschakelen en de thermostaat op 15Cº.
 2. Ventilatierooster stofvrij maken en ventilatiesysteem op stand 1 (spaarstand).
 3. Stekkers uit het stopcontact van apparatuur die niet gebruikt wordt.
 4. Check hang- en sluitwerk en houd inbrekers op afstand.
 5. Zorg dat buren weten wie te waarschuwen als er iets mis is.

1. Verwarmingsketel of warmtepomp

Tip: zet de thermostaat op een lage stand, bv. 15Cº, en zet de comfort-stand voor warm water uit. Zo voorkomt u dat het verwarmingstoestel onnodig water warm houdt voor de keuken en badkamer en bespaart u energie. Check bij terugkomst de waterdruk van het verwarmingssysteem en vul bij indien nodig. Op die manier bent u voorbereid op het stookseizoen en voorkomt u onnodige storing aan de cv-ketel.

Cvketel aan vakantie

Warmtepomp uit

2. Ventilatiesysteem schoonmaken en op spaarstand

Tip: maak ventilatieroosters stofvrij en zet het ventilatiesysteem op stand 1 (spaarstand).

ventilatie uit

3. Stekker uit stopcontact

Elektrische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van brand in woningen (bron: brandweer.nl). Tip: trek alle stekkers uit het stopcontact van apparaten die niet nodig zijn zoals computer, televisie, koffiezetapparaat, waterkoker, lampen, wasmachine, wasdroger, vaatwasmachine. Maak de koelkast en vriezer leeg  en zet deze uit voor u op vakantie gaat. Is dat te lastig, zorg dan dat de warmte achter de koelkast goed weg kan en maak de achterkant stofvrij.

Stekkers stopcontacten

Sebrechts: “Kortsluiting ontstaat doordat elektrische draden tegen elkaar aankomen, bijvoorbeeld doordat een kabel of apparaat beschadigd is geraakt. De stroomsterkte wordt dan te groot en de draden te warm. Dit in combinatie met veel stof maakt dat er brand in de woning kan ontstaan. Daarnaast: door de stekkers uit het stopcontact te halen, voorkomt u sluipverbruik van stroom. Al gauw goed voor 100 euro per jaar.”

4. Maak het inbrekers niet te makkelijk

Tip: naast deugdelijke sloten op ramen en deuren zijn er veel foefjes om inbrekers om de tuin te leiden. Denk aan tijdschakelaars voor verlichting en alarmsystemen. Zo maakt de woning een bewoonde indruk. Zorg ook dat de brievenbus niet vol met ongeopende post ligt. Meer weten, klik hier.

Meer anti-inbraakpreventietips

5. Zorg dat de buren u kunnen bereiken bij onraad

Tip: geef uw contactgegevens aan buren die tijdens uw vakantie thuis zijn, uw buren hebben het vaak als eerste in de gaten als er iets niet pluis is.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.