Alle thema's

Veiligheid

446 volgers

Thema's volgen

Veiligheid in en om het huis is een belangrijke voorwaarde om zorgeloos te wonen. Zonder zorgen over inbraak, ook als u zelf niet thuis bent. U kunt zich thuis veilig voelen en veilig wonen, dankzij goede sloten en meer mogelijkheden op het gebied van veiligheid.

Veilig wonen gaat over meer dan inbraak alleen. Denk bijvoorbeeld ook aan het gevaar op brand, schimmels en waterschade. Stuk voor stuk zaken waar u niet mee te maken wilt krijgen. Wij zetten de belangrijke risico’s voor u op een rij. Zorg op die manier voor voldoende veiligheid in en om het huis, om u daar geen zorgen over te hoeven maken.

Het gaat over beveiliging en bewaking, veilige systemen in huis en over sociale veiligheid. Door de verschillende soorten veiligheid aandacht te geven kunt u veilig wonen in een huis dat het comfort biedt waar u van houdt. Een fijne keuze voor thuis, met beveiliging die voorkomt dat anderen kunnen binnendringen, brand- en CO-melders zodat u rustig kunt slapen en dankzij Beheer op Afstand dat waarschuwt als er iets aan de hand is en u niet thuis bent.

Beveiliging en bewaking

Bij veiligheid denken we automatisch aan beveiliging en bewaking. Met een goed slot op de deur, een camera die alles in de gaten houdt of een compleet alarmsysteem dat waarschuwt als er iets aan de hand is. Bovendien is het belangrijk om alle ramen netjes te sluiten als u van huis gaat, geen ladders rond het huis rond te laten slingeren en het touwtje uit de brievenbus te verwijderen. Bovendien zijn brand- en CO-melders een goede keuze, net als:

 • Veilig hang- en sluitwerk
  Veiligheid in en om het huis vraagt onder andere om goede sloten. Met een SKG-keurmerk, dat aangeeft dat het slot inbrekers goed buiten de deur kan houden. Goede beveiliging van deuren en ramen, om die degelijk af te sluiten. Een fijn idee als u thuis bent, net als wanneer u er juist niet bent.
 • Een alarmsysteem met waarschuwingssignaal
  Een melding ontvangen zodra er iets aan de hand is? Kies dan voor een alarmsysteem met een waarschuwingssignaal. De ideale keuze voor maximale veiligheid, waardoor u er meteen van op de hoogte bent zodra er iets gebeurt.
 • Een camerasysteem
  Alleen het hang- en sluitwerk niet genoeg, omdat u alles in de gaten wilt houden? Dan is een camerasysteem een goede keuze op het gebied van veiligheid. Handig, vooral met een app op uw smartphone. Bekijk op ieder moment de situatie. Tip: combineer een deurbel met een camera. Krijg een melding als er iemand voor de deur staat en bekijk op het scherm wie dat is.

Sociale veiligheid

Los van de maatregelen die u zelf kunt nemen, kunt u ook zorgen voor meer sociale veiligheid. Dat begint met goed contact met de buren en anderen bij u in de straat. Spreek ze af en toe aan en maak een praatje, om elkaar beter te leren kennen. Op die manier weet u van andere huizen wie er wonen en leren zij u kennen. Zodra er iets niet in de haak lijkt te zijn kunt u anderen waarschuwen, net als andersom. Tip: meer sociale veiligheid kunt u creëren met bijvoorbeeld een buurtapp. Gebruik WhatsApp door nummers uit te wisselen. Spreek met elkaar af dat jullie elkaar waarschuwen als er iets aan de hand lijkt te zijn.

Dankzij sociale veiligheid kunt u zich veilig voelen in uw eigen omgeving. Zonder duur camerasysteem of alarmsysteem, maar dankzij de extra ogen van anderen in de buurt. Een fijn en comfortabel idee, waarmee u ondertussen bespaart op dure systemen.

Soorten veiligheid

Er bestaan meerdere soorten veiligheid, ook naast het hang- en sluitwerk op de deuren en ramen:

 • Brandveiligheid
  In een veilig huis voorkomt u brand of komt u er snel achter zodra er brand ontstaat. Laat geen kaarsen branden in kamers waar u niet bent en let er goed op of het gas uit is als u de keuken verlaat. Gebruik de voor nieuwe woningen verplichte rookmelders in de gang, op de overloop en bijvoorbeeld op zolder. Op die manier krijgt u een signaal zodra er brand ontstaat, zodat u meteen in actie kunt komen.
 • Bescherming tegen schimmels
  Zorg in huis voor voldoende ventilatie. Schimmels hebben dan minder kans om zich te ontwikkelen. Dat voorkomt een schadelijk binnenklimaat, zodat u meer comfortabel en gezonder kunt wonen.
 • Signaleren van koolmonoxide
  Gevaarlijker dan rook of (aard)gas in huis is koolmonoxide. Het is een geur- en kleurloos gas, waardoor we dit niet zelf kunnen waarnemen. Gebruik een koolmonoxide-melder om de veiligheid in huis te verbeteren.

Veilig thuis: wonen in een veilige omgeving

Een veilig thuis om veilig in te wonen vraagt om bescherming op een aantal verschillende punten. Denk aan inbraak en beveiliging, net als veiligheid op het gebied van brand, schimmels en bijvoorbeeld koolmonoxide. Op die manier kunt u veilig wonen in uw huis, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een aantal van de belangrijke gevaren.

Lees meer over veiligheid Lees minder