Hoeveel elektriciteit en gas verbruikt een hybride warmtepomp-oplossing?

Stookkosten van een hybride warmtepomp-oplossingJohan Wolfrat

- Teammanager

Johan is sinds 2004 werkzaam bij Feenstra. Momenteel vervult hij de rol van teammanager in de vestiging Groningen. Onder zijn verantwoordelijkheid valt onder andere de aansturing van de vakmensen die momenteel volop aan de slag zijn met de installatie van (hybride) warmtepompen. Een relatief nieuwe techniek in de verwarmingsmarkt, en een mooie uitdaging dus.

Om zijn hoofd goed leeg te krijgen aan het einde van iedere drukke werkdag, sport Johan regelmatig (kickboksen/fitness). Ontspanning zoeken en het hoofd leeg krijgen, maken ook dat hij het belangrijk vindt om van tijd tot tijd) lekker op vakantie te gaan. Het liefst naar het Caraïbisch gebied, daar zijn immers de mensen altijd ontspannen en relaxt.Verder leest Johan veel van hetgeen in de media geschreven wordt over de nieuwste, interessante ontwikkelingen binnen de duurzame technieken. Met een positieve blik ziet hij dan ook de toekomst tegemoet.

Naast zijn gezin is werken bij Feenstra de tweede passie van Johan. Hij kan zijn energie kwijt, houdt van uitdagingen, en werkt graag met de vele vakmensen bij Feenstra. Vakmensen die bij elkaar voor duizenden jaren ervaring hebben en dat graag delen met de bewoners van Nederland.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Ina Nijkamp
  Ina Nijkamp 17 maanden geleden

  Ik vroeg om het energie verbruik van een hybride ketel, maar krijg geen sluitend antwoord.
  Wij hebben vloerverwarming en een goed geïsoleerde twee onder één kap woning.
  Ons energieverbruik is 3500 kwh en 1800 m3
  Graag zou ik hier antwoord op krijgen.
  Tevens mag u mij een offerte sturen voor de prijs van een ketel en zonnepanelen. Wel graag afzonderlijk gespecificeerd.
  Mvg,
  Ina Nijkamp

 • Gravatar for Tjalling
  Tjalling 3 jaren geleden

  Wat is de normale temperatuur die een hybride warmtepomp afgeeft en wat is de maximale temperatuur?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Tjalling 3 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Tjalling,

   Deze vraag is lastig te beantwoorden. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Bij de meeste warmte pompen is het maximaal 45 graden voor het cv water bedrijf, bij hogere benodigde temperaturen springt de ketel bij of neemt het over. Er kunnen dan temperaturen van 80 a 90 graden worden bereikt. Dit kan echter per merk verschillen, maar ook per installatie. Tevens zijn er merken waar het mogelijk is om de gasprijs en elektra prijs in te vullen, de regeling bepaald dan zelf wanneer de warmte pomp moet draaien en wanneer de ketel.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Geert kroeze
  Geert kroeze 3 jaren geleden

  Waterstof is zeker een alternatief, ik zie toekomst in een combinatie van zonne panelen en waterstof. De huidige warmtepomp vraagt ook veel energie van de zonne panelen. Ik ben voorstander van zelfvoorziening en als waterstof het wint van de warmtepomp in dat een eerste stap voor een mooie toekomst. Volg ook de auto industrie in deze, daar zul je de komende jaren een gigantische vooruitgang zien en ik zet op dit moment mijn geld in op waterstof zowel thuis als op de weg.

 • Gravatar for Timmie
  Timmie 4 jaren geleden

  Hoeveel elektriciteit en gas verbruikt een hybride warmtepomp-oplossing? Wat is nu het antwoord ?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Timmie 4 jaren geleden

   Beste Timmie,

   Bij het gebruiken van een hybride warmtepomp kan vooraf een schatting gemaakt worden van het te verwachten gas en elektra gebruik. Dit gebeurt op basis van aannames over: het energiegebruik van de woning, de buiten- en binnentemperaturen en de kwaliteit van de warmtepomp en het afgiftesysteem.

   We weten niet wat uw gedrag is maar hierbij een voorbeeld: Bij een gangbare hybride opstelling kan 90% van de energie voor verwarming door de warmtepomp worden opgewekt. Bij een woning die typisch 1000 m3 voor verwarming verbruikt, bespaart u dan 900m3 aardgas. Afhankelijk van de warmtepomp en het afgiftesysteem zal de efficiency (SPF) van de warmtepomp tussen de 3 en 4 liggen. Dat betekent dat bij een SPF=4, de elektrische inzet van de warmtepomp 900x10/4 = 2.250 kWh bedraagt.

   Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Robert R.
  Robert R. 4 jaren geleden

  Leuk al die informatieve informatie van Feenstra. Maar wil je nu echt een Hybride systeem bij Feenstra aanschaffen zijn ze niet thuis. Althans bij mij is dat niet gelukt. Verschillende pogingen ondernomen en uiteindelijk overgestapt naar een andere installateur. Jammer.

  • Gravatar for Robert R.
   Robert R. Robert R. 4 jaren geleden

   In mijn verhaal hierboven toch weer een fout ontdekt. Min puntje van de ATAG is het uitlezen van het systeem ook t.a.v. het verbruik. De 3000 klopt niet is van een moment op een dag. Het maand verbruik van maart is 190kWh terwijl de pomp op 6 maart is geplaats. Dan kom ik uit op een gemiddelde van 7,6 kWh per dag. Ik merk daar zelf niet zoveel van omdat de energie door de zonnepanelen wordt opgewekt. Mijn excuus voor de eerdere genoemde van 3000.

  • Gravatar for Robert R.
   Robert R. Robert R. 4 jaren geleden

   Bedoelde 3000 wh

  • Gravatar for Robert R.
   Robert R. Robert R. 4 jaren geleden

   Timmie wij hebben sindskort ook een hybride installatie. Wij hebben eentje van ATAG. Stroomverbruik ongeveer 3000kwh per dag bij buiten temperaturen van 5 graden. Ik heb de CV niet aanstaan en gebruik dus geen gas. Dus volledig ekektrisch. Belangrijk! Kies een systeem die bij je past. Daarna is de systeem configuratie erg belangrijk. Je huis moet geschikt zijn maar laat je niet overhalen door te extreme maatregelen te nemen. Wij hebben jaren onze aanvoer temperatuur van de oude installatie op max 50 graden gezet. Kan je huis hiermee verwarren lukt dat ook met een warmtepomp. Verder zal je moeten laten informeren door een Feenstra deskundige. Is bij mijn helaas niet gelukt ben toen uitgeweken naar een bedrijf in klasswaal.

  • Gravatar for Timmie
   Timmie Robert R. 4 jaren geleden

   Reactie duurt veel te lang.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Robert R. 4 jaren geleden

   Beste Robert,

   Jammer om te lezen dat u het gevoel heeft dat er vanuit Feenstra niet adequaat is gereageerd op uw aanvraag. Wel fijn om te vernemen dat het u gelukt is om een stapje te nemen richting de energietransitie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare