Maakt een warmtepomp veel geluid?

Warmtepompen maken lawaai: feit of fabel?
Jan Liefting

- Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Wammes
  Wammes 32 uren geleden

  Beste meneer of mevrouw,

  Situatie: Nieuw te bouwen woningen van de woningbouw in Drenthe met warmtepomp binnenshuis in ruime kastruimte onder de trap. En alles kierdicht. Is dit nog wel gezond wonen? Alles kierdicht? Wel met ventilatieroosters en draai-kiepramen. En ik ben toch bang dat de warmtepomp in huis te horen is als je s'nachts wilt slapen. De woningbouw kan geen informatie geven. Tenminste; ik word niet teruggegebeld.
  Alvast dank.
  Ps mocht ik er gaan wonen en het valt tegen dan kan ik het niet te koop zetten en een ander huis terugkopen. Maar mag ik weer achteraan sluiten in de wachtrij van de woningzoekenden en weer tien jaar punten gaan sparen.

 • Gravatar for Ronald van Woudenberg
  Ronald van Woudenberg 23 maanden geleden

  Als TU Delft WTB ingenieur heb ik heel wat met trillingen en dus geluid te maken gehad. Daarvoor gelden diverse wettelijke normen bijvoorbeeld i.h.k.v. Arbo. De normering wordt interessant op het moment dat er meerdere apparaten of systemen tegelijk geluid geven. Als ik dat afzet tegen 1 warmtepomp in de straat zal het qua db's mogelijk nog wel meevallen. Maar als straks een hele straat of erger nog een hele stad warmtepompen installeert laten formules om geluid op te tellen een schrikbarend niveau zien. Hier hoor je geen enkele deskundige over en u ook niet. Jammer

 • Gravatar for W.R. ter Horst
  W.R. ter Horst 23 maanden geleden

  Wat ik mis in dit artikel is voor welke huizen (oud/nieuw) een wp geschikt is en zo niet wat je eraan kunt doen om wel effectief een wp te plaatsen. Ook lees ik niets over decibellen, afstand tot belendende percelen en wettelijke normen.
  Buitendien voel ik veel meer voor waterstof en in afwachting daarvan zou ik eerder een nieuwe ketel aanschaffen of huren.
  hoor graag van u
  met groet

 • Gravatar for WCJ Van Voorst
  WCJ Van Voorst 23 maanden geleden

  U beantwoord uw eigen vraagstelling niet. U kunt toch minstens iets zeggen over wettelijk eisen aan geluidsnivo warmte pomp, zowel binnen in huis als daarbuiten opgesteld. Een indicatie moet toch wel te geven zijn. Jammer, gemiste kans. Na jaren met aircos geleefd te hebben ben ik uiterst voorzichtig met nog een lawaai bron erbij, zeker als die dicht bij je slaapkamer of woonkamer staat.

 • Gravatar for Richard
  Richard 23 maanden geleden

  Voor mensen met een hypersensitief gehoor worden stapel van het "lawaai" dat deze omgebouwde airco's maken

 • Gravatar for Ton Rijkers
  Ton Rijkers 23 maanden geleden

  Ik zou graag wat meer informatie betreffende de koopprijs krijgen alsmede de huurprijs. Verder zou ik wel eens een uurtje of wat willen verblijven op een ruimte die op deze wijze verwarmd wordt. Zodat ik zelf het geluidsniveau kan beoordelen. Ik ben ondanks mijn leeftijd van vijfenzeventig jaar behoorlijk vooruitstrevend.
  Groet,
  Ton Rijkers

 • Gravatar for Wim
  Wim 23 maanden geleden

  Na het lezen van zovele mitsen en maren voor mij voorlopig dus geen warmtepomp!

 • Gravatar for Robert Roebersen
  Robert Roebersen 23 maanden geleden

  Intressant artikel. Wat ik nog wil toevoegen is dat de juiste inregeling ook invloed heeft op het geluid. Wij hebben een iets sterkere warmtepomp genomen en begrenst op 75% van het maximale vermogen. De stooklijn zodanig afgesteld dat de compressor voor grootste gedeelte van de dag tussen de 20 en 50% van de totale vermogen draait.

 • Gravatar for Cor
  Cor 23 maanden geleden

  Twee jaar geleden had de stilste warmtepomp 45 dB aan herrie. De stichting geluidshinder geeft aan dat gedurende de nacht alles boven de 40 dB meer dan hinderlijk is. Momenteel wordt door leveranciers het herrie-niveau verdoezeld. Ze zetten in hun folder dat de warmtepomp 37 dB aan herrie geeft op een afstand van 5 meter. Tja, ze willen erop verdienen en zoals je kunt zien steunt Feenstra dit. Jammer, ze kunnen beter hun klanten beschermen voor deze herriebakken en betere alternatieven aan de man brengen.

 • Gravatar for A.Nota
  A.Nota 4 jaren geleden

  Als ik lees waar een buitenunit geplaatst moet worden dan kom ik tot de conclusie dat een warmtepomp plaatsen voor mij onmogelijk is.
  Enige plek voor buitenunit is de zijgevel pal op de kant waar de westerstormen op staan, leuk, ik woon hemelsbreed nog geen 10 km van de kust.
  De buitenunit komt dan ook pal naast de slaapkamer van de buren, hun huis (zelfde type twee-onder-een-kap)) staat bijna 10 meter verder naar voren
  Rondom bomen en bladverliezende struiken.
  Binnen ook geen plaats op zolder, zeker geen mogelijkheid voor een afgeschermde ruimte, ketel hangt nu boven een open trapgat aan de andere kant tegen de scheidingswand met de buren, leidingen moeten dus door de slaapkamer die op zolder is ….niet echt handig.
  Straks zien onze dorpen en steden er net zo uit als veel steden in Azië, daar hangen tientallen airco's naast en boven elkaar.

  Leuk bedacht in Den Haag, ik hoop echt dat er een alternatief komt voor gas, ander gas of waterstof zodat het voor iedereen haalbaar is, wat ze nu willen kan ik, weduwe, echt niet opbrengen.

  Welke bank is zo sterk dat ze zoveel krediet kan verlenen? Hoeveel mankracht is er nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen? Elektriciteitsnet aanpassen, huizen isoleren, warmtepompen installeren. Nu moet je al weken wachten voordat een vakman tijd voor je heeft en dat wordt alleen maar erger door het gebrek aan vakmensen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare A.Nota 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Nota,

   De energie-transitie is voor iedere woning anders. Op het moment dat een warmtepomp niet mogelijk is in uw woning, dan zijn er andere mogelijkheden. De ontwikkelingen volgens zich in een rap tempo op, afwachten kan voor u wellicht de beste optie zijn. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare