De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Het beste van beide werelden

 • 13/07/2017 3:00pm
 • 3
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 12/11/2018 12:15pm

Heel Nederland zonder aardgas. In 2050 moet dit een feit zijn. Wie zich klaar wil maken voor de toekomst, kan kiezen voor onder meer een ‘hybride’ tussenoplossing. Dus: wél een stap maken naar een nieuwe manier van verwarmen, maar nog deels kunnen terugvallen op aardgas. Hoe werkt dat precies? En waarom kan dit een goede keus zijn?

Moderne cv-ketels halen een hoog rendement. Met andere woorden: ze zetten de energie (het gas dus) erg efficiënt om in warmte. Zó efficiënt, dat maar weinig alternatieven hier tegenop kunnen. Wel hebben de ketels een nadeel dat steeds groter zal worden: ze werken nog altijd op aardgas. Een fossiele brandstof die we in ons land de komende decennia langzaam maar zeker gaan uitbannen.

Intussen is er een alternatief waarbij u én minder aardgas gebruikt én een hoog rendement haalt. Dat alternatief is een zogenoemd hybride systeem: een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Lees meer

Hoe werkt een hybride warmtepompsysteem?

Bij een hybride systeem verwarmt de warmtepomp uw huis. En in sommige gevallen ook het tapwater. Die warmtepomp werkt elektrisch, dus u gebruikt minder gas. Wel hangt er nog een cv-ketel in huis. Die kan te hulp schieten als dat nodig is. Want een warmtepomp heeft niet zoveel power als een cv-ketel. Dus is er snel of veel warmte nodig, dan springt de ketel bij. Als het buiten bijvoorbeeld lekker gaat vriezen. Of als u eens even uitgebreid gaat douchen.

Waarom kiezen voor een tussenoplossing?

Er zijn vier redenen om voor een hybride systeem te kiezen (en dus niet in één keer van het aardgas af te stappen):

1. Er komt geen duidelijk omslagpunt

Het is niet zo dat iemand volgende week de aardgaskraan dichtdraait. Veruit de meeste gemeentes hebben hiervoor nog geen duidelijk plan. Dus we hoeven niet pats-boem van het gas. Dat is maar goed ook, want veel huizen zijn op dit moment nog niet klaar voor een aardgasloos bestaan. Uw huis kan pas zonder gas als het aan enkele randvoorwaarden voldoet. Zoals goede isolatie. Als de warmte niet direct door muren en ramen verdwijnt, kan een warmtepomp uw woning prima op temperatuur houden. En zo’n pomp werkt het beste met vloerverwarming, want daarbij hoeft het water niet zo’n hoge temperatuur te hebben als bij radiatoren.

2. Het is betaalbaar

U kunt in één keer heel veel investeren en uw huis omtoveren tot een nul-op-de-meter-woning. Of u doet het in verschillende, betaalbare fases. De meeste mensen kiezen waarschijnlijk het laatste. Dan is een hybride cv-ketel – die gas en elektriciteit afwisselt –ideaal. U maakt daarmee nu een duurzaam begin, en kunt de komende jaren uw huis steeds verder prepareren voor een toekomst zonder aardgas.

Gerelateerd
nul op de meter

Nul-op-de-meter: hoe zit dat precies?

Lees meer

3. Goede combi

Duurzame technologieën zijn alsmaar in ontwikkeling. Bovendien zijn ze ook steeds beter te combineren. Zo worden de mogelijkheden van uw huis optimaal benut. De combinatie, bijvoorbeeld, van een hybride cv-ketel én zonnepanelen kan straks een goede, duurzame oplossing blijken. Let er wel op dat uw huis aansluit bij dit soort oplossingen. Is het voldoende geïsoleerd, en geschikt voor verwarming met lage temperatuur?

4. De perfecte oplossing is er nog niet

Niemand kan in een glazen bol zien hoe de aardgasloze toekomst er precies uitziet. Met een hybride oplossing overbrugt u voor een goede prijs de komende twaalf tot vijftien jaar. De wereld verandert snel. En of de toekomst nu voor biogas of elektriciteit is: uw woning is er klaar voor.

Gerelateerd
Energietransitie kosten

Energietransitie: de balans tussen kosten en duurzaamheid

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • [email protected] 45 dagen geleden

  Gravatar for mariusdonkers@hotmail.com

  Ik wil graag weten of mijn woning geschikt is voor de hybride warmtepomp?
  Wie kan ik daar voor consulteren?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Beining j. H. T. 20 maanden geleden

  Gravatar for Beining j. H. T.

  Het is een zeer goed artikel goede duidelijke uit leg. In begrijpelijke taal. Maar ik ben huurder van een eengezinswoning van ‘n woningbouw vereniging, en ben dus afhankelijk van wat deze hier mee gaat doen. En of je als huurder hier invloed op uit kan oefenen. Als ook nog of dit wel betaal baar zal worden, om dat dit een enorme investering is voor ‘n W B V, dit zal dus door berekend worden in de huur wat meestal duurder uit valt. Dan eigen aan schaf, wat niet kan in een huur woning. Ik blijf geïnteresseerd en blijf dit op de voet volgen????????

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Raoul 4 jaren geleden

  Gravatar for Raoul

  Eindelijk eens een alternatief. Ipv commercie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.