Stoken en koken met waterstof
Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie
Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van?
Waar komt waterstof vandaan?
Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.
Waterstof kunnen we opslaan
Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.
Waterstof via het aardgasnet
Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.
Voor waterstof is een andere ketel nodig
Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.
Poll
Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?
Proef in Rotterdam
In Rotterdam ging in maart 2019 een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft.
Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?
Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.
Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.
Waterstof is geen experiment
Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.
Wat kunnen we nog meer met waterstof?
Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.
Is waterstof gevaarlijk?
Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij.
Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één
Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.
Bekijk hier het Webinar Waterstof van Stedin, waarin waterstofexperts Albert van der Molen en Frank van Alphen je meenemen in de wereld van waterstof.
Plaats reactie
Reacties
Als reactie op Sergio, wil ik aan hem kwijt heel snel eens in de proeftuinen waar waterstof gebruikt wordt te gaan kijken.
Waterstof is de ideale manier voor verwarming, allereerst omdat het leidingnet er al gereed voor is en er boventallig veel oudere woningen in Nederland zijn die op bijna geen enkele manier tegen behapbare kosten kunnen worden aangepast.
Dus waarom fabeltje. Is Sergio misschien iemand die meer baat heeft bij het zo groot mogelijke verdienmodel?
Je mag natuurlijk een mening hebben maar onderbouw die dan wel.
Sergio heeft helemaal gelijk.
Waterstof vraagt bij productie (electrolyse) twee keer de energie die het oplevert. Bij weer electriciteit maken dmv een brandstofcel heb je de helft verlies.
Opslag en transport kan alleen gebeuren door extreme koude of extreem hoge druk.
Het energieverlies om waterstof in de zomer geproduceert in de winter te kunnen gebruiken bedraagt 30%.
Waterstof heeft slechts een derde van de energie van aardgas. Je hebt er dus 3x zoveel van nodig.
Waterstof is het kleinste en lichtste element in ons periodiek stelsel. De eigenschap is dat het door elk materiaal diffundeert. Lekkage door de aardgas infrastructuur is aanzienlijk.
Waterstof brandt onzichtbaar en is reukloos. Gebruikt binnenhuis brengt aanzielijk gevaar met zich mee.
Waterstof is niet goedkoop. Aardgas levert energie op maar waterstof kost veel energie die eerst moet worden gewonnen.
Waterstof geeft meervoudig verlies maar het kan wel als voldoende wordt geinvesteert
Helemaal eens
Ik zit met smart te wachten om waterstofgas te gaan gebruiken.ben hotel aan het bouwen.bijna klaar en wil liever vandaag dan morgen over op waterstofgas.te verwarmen oppervlakte 1400 M2..veel ruimte beschikbaar voor grote omvormers en opslag beschikbaar.ik moet nubeslissen.kan nu nog aanleggen.bij wie kan ik mij melden? Spoed.
Ik vind het echt stotend dat Feenstra (en andere partijen) mee blijven helpen om de waterstof fabel in stand te houden.
Waterstof is een enorme verspilling van andere energie. Waterstof DRAAGT OP DIT MOMENT BIJ aan klimaatverandering. De verwachting is dat er zeker voor 2060 GEEN overtollige schone energie is om waterstof mee te maken in Europa.
Hoe langer we dit fabeltje in stand houden, hoe langer het afleidt van echte oplossingen.
STOP DIT FEENSTRA
Inderdaad, Sergio, niet in Europa.
Maar.
Olie en gas halen we uit alle delen van de wereld. Waarom zouden we dat niet met waterstof doen?
Er zijn voldoende woestijnachtige plekken op aarde die ook nog eens dicht bij een zee liggen.
Dus: voldoende water en voldoende gratis energie van de zon.
Het aldaar geproduceerde waterstof kan worden vervoerd met het zelfde soort pijpleiding die nu aardgas vervoert. En als Amerika schepen met aardgas naar Europa kan sturen om Poetin dwars te zitten, dan lijkt het mij dat het ook mogelijk is om schepen met waterstofgas te vullen.
Dat er energieverlies is bij productie en omzetting van waterstof in elektriciteit zullen we voor lief moeten nemen. Stoppen met fossiele brandstoffen is veel belangrijker.
Of wou je straks in Amersfoort op het strand gaan liggen?
Wil graag mijn komende C.V. van het aardgas af. Liefst elektrisch. Is er voor waterstof een afvoer naar de buitenlucht nodig ?
Met dank voor uw aandacht. Met vriendelijke groet.
Weer een idee van mensen die niet verder kijken dan hun groene neus lang is.
Zoals hieronder al eerder gemeld gaat een groot deel van de wind/zonne energie verloren bij de omzetting van elektriciteit in waterstof gas. Dit zou geen probleem zijn indien er in Nederland meer zgn groene energie wordt geproduceerd dan nodig is (dus als heel Nederland onder een zonnecellen dak woont met daarboven op elke 300 meter een enorme windmolen, behalve dan op windstille nachten). Zolang dit niet het geval is zal gebruik van wind/zonne energie voor de productie van waterstof gas niet bijdragen aan het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen.
Vb: We verbruiken 100 KWh per dag. Als je die 100KWh opwekt met wind/zonne energie om er zeg 50 KWh aan waterstof van te maken kom je nog 50 KWh te kort. Die verloren gegane 50 KWh die we missen moeten alsnog door een kolen centrale geleverd worden. Dus tenzij wij hier een stuk of 15 kerncentrales neerzetten die zorgen voor een structurele overcapaciteit aan energie, levert waterstof gas voor de CO2 reductie niets op. Behalve blije gezichten van een stel nitwits
Inderdaad. En was het maar 50%. Het is minder dan 30%.
Wat het artikel niet vermeldt is dat bij waterstofproductie 60% van de benodigde electricitische energie niet terugkomt bij de verbranding, of omzetting in electriciteit in een brandstofcel. Dat maakt waterstof erg duur. Alleen door het benutten van tijdelijke electriciteitsoverschotten van zon en wind op zonnige, winderige dagen, kan waterstofproductie soms renderen. Enkele fossiel georienteerde marktpartijen promoten nu waterstof, en er is subsidie voor vrijgemaakt.
Geweldig idee laat maar komen die waterstof
Bij de enquete mis ik eigenlijk 1 optie:
Ja ik vind het een uitstekende optie maar wil er wel zeker van zijn dat het 100% groene waterstof is.
Misschien iets voor een volgende enquete ??
Al jaren bekende technologie. Al jaren voorstander. Goed om te lezen dat het voor de gewone man ook steeds meer bereikbaar wordt.
Maar hoe ga je met een appartementencomplex met bijna 100 eigenaren de energietransitie tegemoet? Juridisch niet te doen. En vooral als jou stadje (Groningen) maar eens bedacht heeft om stadswarmte te gaan aanbieden, dusdanig gecommuniceerd dat nu veel mensen denken dat het verplicht wordt om stadswarmte af te nemen?
Is het al haalbaar, rendabel voor een appartementencomplex om zelf HO op te wekken en op te slaan, om je eigen energiebedrijfje te worden? Zouden we met HO helemaal off-grid (energie)?
Mooie technologieën allemaal. Maar met VvE's is nog een hele lange juridische weg te gaan.
Daarom is voorbereiden het enige dat we kunnen doen. Ik zou wel eens een kosten- terugverdienindicatie willen hebben. Daar is nog weinig over te vinden. Weinig dus om aan de VvE voor te leggen.
Niet langer wachten! Of: waar wachten we op???
Er zijn nog geen reacties.